Vänsterpartiet

10 förslag för bättre flyktingmottagande

Vänsterpartiet vill att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar. Förslaget finns i ett 10-punktsprogram för ett fungerande flyktingmottagande, som riksdagsledamoten Kalle Larsson och kommunalrådet Anneli Philipson presenterar.

– Vi kräver att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar. Vi kräver samtidigt att kommunersättningen för flyktingmottagandet höjs, så att kommunerna får de ekonomiska förutsättningar som krävs, säger Anneli Philipson (v), kommunalråd i Malmö.

Frågan om kommunernas skyldigheter i flyktingmottagandet är omdiskuterad.
Inte minst händelseutvecklingen i Irak gör behovet stort att nu tydliggöra ansvaret för att de människor som söker och får en fristad i Sverige ska tas emot på ett bra sätt.

– Det är skrämmande tyst från den borgerliga regeringen. De har inte lagt fram ett enda konkret förslag utöver att de lägger ner Integrationsverket. Det viktiga verkar vara att inte stöta sig med de rika och välmående kommuner som inte vill ta emot några flyktingar, säger Kalle Larsson (v), integrationspolitiskt ansvarig i riksdagen.

– Det är dags att lagstifta om detta. Jag hoppas att riksdagen ger den signalen redan i dagens omröstning, säger Kalle Larsson.

För kommentarer, kontakta:
Kalle Larsson, riksdagsledamot och ansvarig för integrationspolitik,
0703-43 96 74
Anneli Philipson, kommunalråd i Malmö, 0706-40 40 02
Matti Kataja, pressekreterare, 0709-28 30 10

Dela den här sidan:

Kopiera länk