Vänsterpartiet i Kristianstad

SD vilseleder de svenska väljarna

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson skriver i en insändare i dagens Kristianstadsblad om sin syn på rasismen och uppmanar människor att sluta rikta sin ilska mot invandrare och istället rikta dit den hör hemma, mot den borgerliga politiken.

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson skriver i en insändare i dagens Kristianstadsblad om sin syn på rasismen och uppmanar människor att sluta rikta sin ilska mot invandrare och istället rikta dit den hör hemma, mot den borgerliga politiken.

Läs insändaren i sin helhet här under.

Insändaren gav också upphov till en lång och stundtals häftig debatt på Kristianstadsbladets hemsida. För den som vill läsa hela debatten på Kristianstadsbladet går den att hitta på följande länk.

 

Sverigedemokraterna förekommer flitigt på debattsidor och nätets kommentarsfält och jag läser ofta inläggen för att försöka förstå hur man tänker.

Men jag känner att jag blir lika förundrad och bestört varje gång jag hör en sverigedemokrat prata om invandrare, så jag skulle vilja bifoga en liten upplysning som tyckt ha fallit bort i SD:s världsbild; invandrare är ingen homogen grupp.

Vad har en kines gemensamt med en chilenare, en irakier med en indier, en nigerian med en turk? Jo, om de bor i Sverige så är deras enda givna gemensamma nämnare att de är icke svenskfödda människor.

SD resonerar alltid som om de sitter inne med en hemsk sanning som ingen annan vill kännas vid. Men, kära SD, tyvärr måste jag spräcka bubblan. Det finns ingen världsvid komplott mellan kineser, chilenare, iranier, indier, nigerianer och turkar.

Det finns bara människor. Människor med olika levnadsöden, många med så hemska minnen av krig och brutalitet att vi aldrig ens hade vågat föreställa oss det. Världen är faktiskt större än Sverige.

Jag skulle gärna vilja slå hål på ytterligare en myt; Det är inte invandrarnas fel att arbetslösheten är hög, att sjuka blir utförsäkrade och att samhällsklimatet har hårdnat.

Förstår ni inte att ni bara går regeringens ärenden. Jag tror faktiskt inte att 5, 6 procent av Sveriges befolkning skriver under på den politik Sverigedemokraterna för.

Jag förstår absolut den frustration och maktlöshet de utsatta i dagens Sverige känner. Sverige är historiskt känt för att vara ett humanitärt land där vi värnar om varandra. Men så är det inte längre.

Det imponerande skyddsnät som brukade finnas har nu fått skrämmande stora maskor. Alldeles för många faller igenom och kan inte ens ta sig tillbaka. Och detta måste ju vara någons fel. Någon måste bli syndabock.

Men syndabocken är inte våra invandrare. En arbetslös invandrare är i precis samma situation som en arbetslös svensk. Medan vi gräsrötter sparkar på varandra, så inför regeringen reformer som bara gynnar de som redan har och till den kategorin hör ju varken invandrarna eller många som röstar på Sverigedemokraterna.

Hög arbetslöshet gynnar det borgerliga Sverige, för då kan man dumpa lönerna. Utförsäkringar gynnar på samma sätt och människor blir skrämda till tystnad för att inte förlora mer än man redan gjort. Vi måste gemensamt organisera oss mot den nedrustning som pågår.

Vi vill känna oss trygga. Vi vill våga vara sjuka. Vi vill kunna få ett jobb som vi kan leva på. Vi är alla människor av kött och blod och vi vill inte längre agera slagpåsar åt den styrande majoriteten.

Så ni som röstade på SD för att ni gick på bluffen om invandrarnas totala skuld i Sveriges misär – rikta er ilska dit den hör hemma, mot den borgerliga politiken. För då finns det möjlighet till förändring för oss alla.

Dela den här sidan:

Kopiera länk