Internationell solidaritet

Ligger vårt människovärde i vad vi ger till samhället?

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson har i dagens Kristianstadsblad skrivit en insändare där hon svarar på sverigedemokraternas insändare om att invandringen kostar.

Artikeln i sin helhet kan läsas här under eller på Kristianstadsbladets hemsida genom att följa denna länk.

När jag läser er insändare blir jag tyvärr inte förvånad. Det brukar skämtas ironiskt om att SD:s svar på alla frågor är ”stoppa invandringen” och inte heller nu bevisar ni motsatsen.

Det första jag reagerar på är er cyniska människosyn. ”Vi förlorar pengar på att ta emot invandrare” hävdar ni. Är det så vi ser på människor i Sverige nuförtiden? Hur lönsam man är? Värderar ni barn, sjuka och arbetslösa på samma sätt? Ligger ens människovärde i hur mycket pengar man alstrar till samhället?

Men för att ändå slå hål på detta cyniska argument vill jag gärna uppmuntra er till att läsa OECD:s rapport som kom i våras. Där har man kommit fram till att i de allra flesta länder bidrar invandrare till stat och kommun mer än vad de får tillbaka. Så också i Sverige.

Vidare kostnader ni tillskriver den så kallade ”ihållande massinvandringen” är att utomeuropeiska invandrare står längst från arbetsmarknaden. Som svar på detta argument uttrycker sig Marcus Priftis väldigt klokt i boken ”Främling vad döljer du för mig”. Han skriver ”Om arbetslösheten beror på att invandrare diskrimineras, som otaliga undersökningar visar, beskriver detta inte kostnaden för invandringen. Det beskriver kostnaden för rasismen.”

Det vill säga, det är knappast invandrarnas fel att svenska företag och arbetsplatser väljer bort människor med utländska namn.

Slutligen skriver ni att ni vill gå samman över partigränserna för att ”se till att invandringspolitiken harmoniseras med våra grannländer”. Men anledningen till att vi tar emot flyktingar och invandrare är inte för att kunna jämföra oss med våra grannländer. Det är för att rädda liv.

För oss som aldrig levt i krig är det omöjligt att sätta sig in i hur det är att fly för sitt liv. Men inte desto mindre anledning för oss att faktiskt ödmjukt erbjuda en fristad. Det är så man visar tacksamhet; genom att dela med sig av det man kan i solidaritet med sina medmänniskor.

 

Linda Nilsson ordförande Vänsterpartiet Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk