Kommunal politik

Rapport från Kommunfullmäktige

Rapport kommunfullmäktige 17:e september

Badhus

Dagens stora ärende var det formella beslutet om nytt badhus efter 10 år av utredande, funderande och förhandlade mellan partier i alla möjliga konstellationer. Tyvärr som så ofta när ett ärende har valsat runt så pass länge blev debatten ointressant och stolpig. Samtliga partier i fullmäktige var uppe och klargjorde sin åsikter men höll sig huvudsakligen till färdigskrivna manus. M och Kd är emot ett nytt badhus på Näsby då de anser det både för dyrt och för långt från centrum. Övriga partier, inkluderande oss själva i Vänsterpartiet, anser att platsen är den bästa möjliga, då alla andra föreslagna innebär stora risker antingen med grundvatten eller markföroreningar. Beslutet nu innebär ett klartecken att börja bygga ett nytt badhus för totalt 510 miljoner, vilket skall vara klart under sommaren 2022, fram till dess kommer Tivolibadet att fortsätta drivas.

Centraliserad mat och stöd

En något mer intressant debatt blev det kring förslaget att centralisera all kommunal service kring mat, städ och transport där vi är det enda parti som motsätter oss förslaget. Förslaget grundar sig som så ofta i offentlig förvaltning på en konsultrapport med tydligt effektiviseringsperspektiv i sann NPM anda (New Public Management). Det talas en massa om besparingar på mat och städ men inte ett ord om att båda dessa verksamheter faktiskt är en del av en fungerande skola eller en värdig äldreomsorg. Talande nog så väljer konsulterna att enbart prata med politiker och tjänstemän, att sänka sig ner till matpersonalen och städerskornas nivå har uppenbarligen aldrig föresvävat dem.

Vi förlorade föga förvånande denna votering då alla andra partier ser det som en god ide att spara på just mat och städ. Men vårt debatterande ledde åtminstone till att frågan även uppmärksammades av Kristianstadsbladet i en artikel som går att läsa här:

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/kritik-mot-centralisering-av-mat-och-stadning

Vi lämnade sedan också in en reservation som finns att läsa nedan.

190917 Reservation Kommungemensam serviceorganisation

Klimatkompensation

En fråga som det tyvärr inte blivit någon större uppmärksamhet kring gäller kommunens regelverk kring klimatkompensation. Redan förra mandatperioden infördes en kompensation för att få anställda som reser i tjänsten att välja det mest miljövänliga alternativet. Ju större miljöbelastning ju större avgift som skulle betalas in till en central kommunal pott där de som sedan hade förslag som kunde gynna miljöarbetet kunde söka pengar. Med flyget som största miljöbehov vid resor var det också här avgiften var störst. I en kommun där Everöds flygplats är den största av alla heliga graaler gick detta givetvis inte för sig. Det förslag som nu klubbats innebär att klimatkompensationen för flygresor i praktiken försvinner och istället skall en avgift gå till flygbolaget för att de skall blanda i alternativa bränslen med oklart ursprung. Så från en kommunal pott för miljöarbete till ett flygbolags ficka. Även här var vi ensamma om att protestera och fick lämna in följande reservation.

190917 reservation undantag flyget

Systematiskt jämställdhetsarbete

Avslutningsvis hade vi lämnat in en interpellation om kommunens jämställdhets arbete som finns att läsa här.

190529 Interpellation CEMR arbetet

Där vi fick en skriftlig svar som konstaterade att frågan är mycket viktig men att väldigt lite egentligen har hänt och att inga resurser alls finns avsatta. I grund och botten är nog oenigheten i dessa frågor ganska liten men viljan att verkligen sätta tryck bakom och se till att något händer skiftar rejält. För den som vill läsa svaret i sin helhet finns det här.

190917 Svar på Interpellation systematiskt jämställdhetsarbete

Mikael Persson

Dela den här sidan:

Kopiera länk