Klimatpolitik

Kristianstads klimatväxlingspolitik

I dagens Kb kom så äntligen vår insändare om Ks beslut att undanta flyget från kommunens klimatväxling.

Jag misstänker skarpt att flygbolaget BRA har kontaktat kommunledningskontoret och informerat om sina ekonomiska bekymmer och kanske antytt att det kan leda till nedläggning av flyglinjen Everöd-Sthlm. Sedan har man kanske satt sig i ett rum på flygplatsen tillsammans med flygplatschefen och tänkt ut hur man helt diskret kan stötta flygbolaget utan att medborgarna får reda på det.

Någon har kläckt idén med att ta våra egna klimatväxlingspengar, 225 kr per resa till Sthlm, och istället betala BRA 600 kr extra i klimatkompensation för samma resa och således flytta över ett större belopp till flygbolaget som ett förtäckt stöd som ingen är medveten om och som man (om någon skulle undra) alltid kan motivera med stöd till flygets omställning med biobränsle.

För Kristianstads politiker, V undantagna, går flygplatsen nog före klimatet.

I Malmö har man en resepolicy som säger att tidsvinsten måste vara minst 3 h för att motivera en flygresa. Kristianstad har ett dokument, Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten, som du kan ta del av här!

I sydnytt har man uppmärksammat hur mycket kommunfolk flyger, oavsett de handlingsplaner och policys man gjort, och  här utmärker sig Malmö, Båstad och Trelleborg. Trots en resepolicy om att en flygresa skall innebära minst 3 timmars tidsvinst flyger man mycket i tjänsten i Malmö. Läs här!

Läs också Mikael Perssons protokollsanteckning i Ks här nedan:

Protokollsanteckning

Kommunstyrelsen 190522

Ärende 11. Undantag från klimatväxlingsavgiften

Det är med lika delar fascination och förskräckelse jag tar del av detta ärende. I en tid då allt fler inser att inrikesflyget måste avvecklas väljer Kristianstad kommun att gå i motsatt riktning. 

Eller för att citera den centrala delen av beslutsunderlaget i ärendet:

” Det bästa sättet att minska flygets klimatpåverkan är utan tvekan att flyga mindre…”

För Vänsterpartiet

Mikael Persson

Dela den här sidan:

Kopiera länk