Val

Så här säger Mikael Persson, vår gruppledare, om Vänsterpartiets ståndpunkt

Har nu blivit uppringd av Kristianstads bladet och Radio P4 efter Jonas presskonferens och har svarat att jag har full respekt för att detta  var ett mycket svårt beslut att fatta, men att jag också delar den bedömning som partistyrelsen nu har gjort.

Att förvänta sig att vi som parti skulle acceptera en uppgörelse, som tydligt säger att vi skall blockeras från politiskt inflytande under mandatperioden, är inte rimligt.

Det är också i praktiken omöjligt, då de fyra partierna i och för sig har möjlighet att få igenom sin budget, men därefter inte kan få igenom någon lagstiftning utan att minst ett parti till stödjer deras förslag.

På fråga om vika de stötestenar är som Jonas lyfter, har jag svarat att jag i synnerhet ser tre sådana.

  1. Frågan om vinster i välfärden, där S och Mp nu gör en tvärvändning från de överenskommelser vi var överens om innan valet.
  2. Frågan om anställningstrygghet och LAS, där det tydligt är Centerns nyliberala linje som vunnit i förhandlingarna, vilket ligger väldigt långt ifrån vår egen åsikt.
  3. Frågan om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter, där vi sedan länge varit tydliga med vårt stöd till förhandlade hyror, som ger möjlighet till bostad till rimliga kostnader.
Personligen hyser jag nu en viss förhoppning om att det rör på sig under veckan. Om det leder ända fram till en regeringsplattform, som vi som parti kan acceptera eller inte får vi se, men nu står det klart för alla att de fyra partierna i mitten inte själva kan diktera villkoren.
Mikael Persson
gruppledare för V i Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk