Kommunal politik

Rapport från kommunstyrelsens möte 13/2

Rapport kommunstyrelsen 13/2

Dagens kommunstyrelse inleddes med en lång rapport från flygplatsen. Skall i ärlighetens namn säga att det känns ganska märkligt att sitta och lyssna på en tämligen lång redovisning om en verksamhet som jag helst vill skall stänga här och nu.

Förutom en enda flygning i somras till Kroatien så är all annan verksamhet fokuserad på inrikesflyg till Bromma, en verksamhet som orimligen kan fortsätta om vi tar klimatfrågan på allvar. Under året så gick även det bolag som drev linjen till Bromma i konkurs och under två månader fanns ingen flygtrafik alls. Därefter lyckades man dock hitta ett nytt och något större bolag som nu driver verksamheten och skall man tro redovisningen så är det nya bolaget så oerhört mycket bättre att allt nu kommer att lösa sig.

I siffror betyder det att antalet resor från flygplatsen sjunkit till 28 700 under hela 2018, vilket som jämförelse är mindre än vad som passerar Kristianstad C på en vecka. Målsättningen från deras egen sida är att öka till 35 000 resor per år och fyra avgångar per dag, vilket är en avgång per dag mer än idag.

Den enda del av denna redovisning som får ses som positiv och till nytta för kommunens invånare, är att sjöfartsverket förlagt en av sina totalt fem räddningshelikoptrar till flygplatsen. Alternativet för sjöfartsverket är att vara förlagda till Kallinge utanför Ronneby och där måste de trängas med försvaret. På Everöds flygplats finns det gott om plats för dem och bara de enstaka flygen till Stockholm att konkurrera med. Oaktat min kritik mot flyget i sig är det ju positivt att sjöräddningen har någonstans att utgå ifrån som fungerar för deras verksamhet.

På mötet antogs också ett nytt förslag till upphandlingspolicy då ett antal förändringar i lagstiftning hade gjort den gamla från 2011 tämligen förlegad. I sak är det nya förslaget ganska bra, även om skrivningarna kring miljö och kollektivavtal är alltför defensivt utformande.

Jag lämnade därför in en protokollsanteckning med krav på tydligare skrivningar kring krav som syftar till att minska miljöbelastning, samt krav på svenska kollektivavtalsvillkor vid alla upphandlingar. Denna fråga är inte slutligt avgjord utan kommer att återkomma på kommunfullmäktige i mars, där vi får möjlighet att yrka på de förändringar vi vill se.

Frågan om vattenbaserad vindkraft, det så kallade Taggen projektet kom också upp igen. Lite oklart för vilken gång i ordningen, men frågan har varit en infekterad långkörare i kommunen, där miljörörelsen och de progressiva partierna varit positiva, medan boende längs med Åhuskusten och de flesta av de borgerliga partierna varit mer eller mindre negativa.

Vattenfall som är drivande bakom förslaget har nu insett att de aldrig kommer att få ett tillstånd av Kristianstad kommun utan har nu förflyttat verken en liten bit så att de alla hamnar inom Sölvesborgs kommun och därmed är det också de som har sista ordet i frågan.

Dock är tanken fortfarande att kabeln in till land skall gå genom Kristianstad och då får kommunen ett ord med i laget. Föga förvånande så vill de flesta av de blå och bruna partierna inte att projektet skall bli av, undantaget är Centern, som tidigare varit positiva men nu avstod från att alls delta i beslutet. Något mer glädjande var att S nu släppt sina farhågor och tillsammans med oss är de enda partierna i kommunen som tydligt säger ja.  

Avslutningsvis diskuterades ett nytt förslag till arvodesreglemente, som till största delen är ett försök att göra de gamla reglerna något mer lättförstådda, vilket ledde till en lång och tidvis förvirrad debatt både på en gruppledarträff i tisdags kväll och idag på kommunstyrelsen.

Det som är tydligt är att ledamöterna i olika kommunala bolag blir av med sina fasta arvoden och framöver endast får sammanträdesarvode enligt samma modell som gäller för alla andra förtroendevalda.

Det som sedan föranledde den långa och krångliga diskussionen är rätten till förlorad arbetsförtjänst för de förtroendevalda som har ett fast arvode på en mindre procent, i praktiken en handfull vice ordföranden från S i mindre nämnder.

Det hela slutade med att förslaget till nytt reglemente och därmed rätt till förlorad arbetsförtjänst godkändes, men att det också skall utvärderas efter ett år så att ingen missbrukar sin rätt till förlorad arbetsförtjänst.  

Mikael Persson

190213 protokollsanteckning § 6 Strategisk färdplan

190213 protokollsanteckning § 9 upphandlingspolicy

190213 protokollsanteckning § 13 Taggen

190213 protokollsanteckning § 16 healthycities

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk