Verksamhetsberättelse 2019
Verksamhetsberättelse för Vänsterpartiet Kristianstad 2019
Styrelsen
Styrelsen har bestått av Karin Feldt (ordförande), Jan Nordström (kassör), Tony Björk (sekreterare), Fanny Söderlund och Elna Johansson som ordinarie ledamöter samt Paloma Mamani och Rolf Nilsson som ersättare.
Valberedningen
Partiföreningens valberedning har bestått av Ruzica Stanojevic (sammankallande), Björn Brynolfsson och Britt-Marie Pettersson.
Förtroendevalda i Kristianstads kommun
Fullmäktige, Mikael Persson (gruppledare) och Sarah Levin.
Ersättare: Jan Nordström och Ingrid Bromander.
Arbete- och Välfärdsnämnden, ersättare Manal Nasif
Omsorgsnämnden, ersättare Efa Nilsson
Barn- och utbildningsnämnden, ersättare Karin Feldt
Kommunstyrelsen, ersättare Mikael Persson
Tingsrätten, nämndeman Elna Johansson.
Regionalt
Distriktsstyrelsen, ersättare Fanny Söderlund
Regionfullmäktige, ordinarie Paloma Mamani
Förvaltningsrätten Malmö, Björn Brynolfsson
Styrelse -och medlemsmöten
Styrelsen har träffats regelbundet en gång per månad under året och planerat verksamheten i partiföreningen.
Medlemsmöten har varit med jämna mellanrum under året. Ett medlemsmöte hölls i Arkelstorp för att möte de medlemmar som inte bor centralt i Kristianstad. Mötena har haft olika teman, bland annat badhuset, budget 2020, miljön och hemlösheten i Kristianstad.
Medlemsantalet
Vänsterpartiet Kristianstad har under verksamhetsåret gått från 115 medlemmar 1 januari 2019 till 97 medlemmar 31 december 2019. De flesta som lämnat oss är p.g.a. bristande betalning.
Politiska händelser 2019
Inför EU-valet den 26e maj satte partiföreningen upp affischer på 5 platser i Kristianstad. Utåtriktad information spreds både i stan och på Gamlegården vid flera tillfällen.
Att bygga Kristianstad badhus på Näsby beslutades om efter mycket diskussion med en budget på 500 miljoner.
Budgeten inför 2020 beslutades om i december 2019 där vår budget bland annat innehöll en skattehöjning av 60 öre där majoriteten var tänkt att gå till vård och skola. Den fick avslag.
I slutet på verksamhetsåret nominerade partiföreningen Kristianstad: Elna Johansson till en ny period som nämndeman och Maria Johansson till ny nämndeman. Båda nomineringarna valdes av Kristianstads fullmäktige.
Kommunala gruppen
Består av de ledamöter, ordinarie som ersättare, som blivit invalda i fullmäktige och nämnder. Under 2019 har Vänsterpartiets kommunala grupp fokuserat på att agera aktiv opposition mot kommunens borgerliga minoritetsstyre. Det är i synnerhet två olika politikområden som har tagit kraft och energi men där vi också ett antal gånger kommit ut bra med våra åsikter även om vi nästan alltid blivit nedröstade i fullmäktige. Den ena gäller kommunens ekonomi där vi envist stått fast vid att kommunen behöver ta in mer resurser för att kunna finansiera skola och omsorg som idag går på knäna. Den personal som finns orkar inte längre och alltför många skolelever får inte det stöd de behöver. Det andra området gäller miljö och klimat där en blå allians oftast fått stöd av det bruna partiet vilket inneburit ett stopp för det stora vindkraftsprojektet Taggen samt en fortsatt miljonrullning till kommunens flygplats.
Fullmäktigegruppen träffas en gång i månaden för att diskutera igenom dagordningen till kommande kommunfullmäktige samt diskutera de större frågor som varit uppe i de styrelse och nämnder där vi finns representerade.
Omsorgsnämnden
Ny mandatperiod innebar ny ordförande från alliansen och med Vänsterpartiet samt Socialdemokraterna i opposition.
Som enda representant för Vänsterpartiet har Efa Nilsson haft plats som ersättare. Vänsterpartiet har varit inbjuden och deltagit i Socialdemokraternas gruppdiskussioner inför nämndsmöten.
Verksamhetsåret för ny nämnd innebar en hel del utbildning samt fortsatt fokus på verksamheten.
Året avslutades med budget i balans.
Vänsterpartiet har vid beslut och diskussioner om att öka verksamheter i privat regi protesterat genom att lämna protokollsanteckning, det enda sättet en ersättare i nämnden kan markera på̊.
Nästa verksamhetsår ska genomföras inom oförändrad ram trots vaxande behov inom verksamheterna.
I uppdraget som nämndsledamot ingår att vara kontaktpolitiker dvs nämndens förlängda arm med syfte att öka nämndens kunskaper om de olika verksamheterna.
Förutom fyra studiebesök har Vänsterpartiets representant även deltagit i en halv dags personalutbildning.
Barn och utbildningsnämnden
Mandatperioden leds av ordföranden från Liberalerna med stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet där Socialdemokraterna är i opposition. Vänsterpartiet har en ersättare i nämnden, Karin Feldt som också deltagit i de gruppmöten som den socialdemokratiska gruppen hållit inför nämndsmötena.
Vi har haft några utvärderingsdagar och några utbildningsdagar i nämnden. Vi har även gjort studiebesök på de nybyggda skolorna Lingenässkolan och Kulltorpsskolan. Eftersom elevantalet ökar och skolor och daghem i kommunen inte renoverats så pågår en del byggen av nya skolor/förskolor, samtidigt som planer på ytterligare byggen diskuteras.
Glädjande har varit att notera en uppåtgång vad gäller elevernas behörighet till gymnasiet och att satsning på att öka frisktalen på förskolan och inom lokalvården har gett resultat.
Karin har som kontaktpolitiker i Västra skolområdet besökt Slättängsskolan, Helgedalsskolan, Önnestads skola och Färlövs skola, för att titta på verksamheter och möta personal.
Nästa verksamhetsår ska genomföras inom oförändrad ekonomisk ram trots växande behov inom verksamheterna. Från förvaltningens sida flaggas det för kraftiga neddragningar inför läsår 2021/22.
Arbete och välfärd
För verksamhetsåret 2019 har sammanträdena halvårsvis antalet kränkningsutredningar inom alla skolformer. Antalet kränkningar var ganska mycket utan att redovisa orsaker och vi sällade frågan för att ta reda på orsaker. Vi fick svar på det ganska sen i året vilken vi tycker att det ganska dåligt. Redovisning visar inte någon kränkning inom vuxenutbildningen.
Under året som gått redovisat flera olika åtgärdas projekt exempelvis IOP, Aktiv sommar i Charlottenborg för ungdomar, skolfam för familjehemsplacerade.
Under hösten diskuterade förslag internbudget 2020 för Kristianstad som visat att det finns risker som bidrar till ökad psykisk ohälsa som kan ställa krav på verksamhet framöver. Den riskerar även innebära att nyanlända flyktingar inte får den etableringsplan de behöver för att kunna etablera sig i samhället och därför vi lämnade protokollsanteckningen.
Samarbete med Ung Vänster
Samarbetet med Ung Vänster har under 2019 varit begränsat. Anledningen är till största delen på grund av att de håller sina möten i Hässleholm.
Samarbete i nordöstra Skåne – NÖSK
Vi har under 2019 hållit ett antal möten med partiföreningar i Hässleholm, Osby, Östra Göinge och Bromölla. Tillsammans med partiföreningarna i NÖSK har vi bl. a. nominerat ombud till de olika uppdrag i distriktet. Vi har även försökt i möjligaste mån att delta i varandras sammankomster. Till exempel Första maj där Hässleholm kom till Kristianstad och vice versa. Bromölla arrangerade ett möte med den skånska riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson där många Kristianstadsmedlemmar deltog.
Tillsammans med NÖSK genomfördes under våren en ’ideologicirkel’ där några kamrater träffades några timmar varannan söndag.
8 mars – Internationella Kvinnodagen
Vi var på Lilla torg med tal av Karin Feldt och Martin Lundh som läste egenskriven poesi. Vädrets makter gjorde att någon talare från Ung Vänster inte kunde komma p.g.a. stormbyar som ställde in tåg och bussar.
1 maj
Första maj firades utanför Galleria Boulevard tillsammans med Ung Vänster. Huvudtalare var Hanna Gedin från Lund som är vice partisekreterare på Vänsterpartiet centralt och har också arbetat på EU-kontoret i Bryssel. Vår gruppledare Mikael Persson samt Harald från Ung Vänster talade. Christian von Svensson underhöll med musik som innehöll tydliga röda anslag.
Pride
Partiföreningen var medarrangör till föreläsningen ”Från kvinna till man” av Lukas Svärd.
I Prideparad i Kristianstad var vi ett tio-tal personer från Vänsterpartiet som deltog med vår fana och ett antal prideflaggor.
Kristallnatten
Den 9e november höll Vänsterpartiet en manifestation på Lilla torg tillsammans med Ung Vänster som lockade ett fyrtiotal människor. Martin Lundh läste egenskriven poesi. Fanny Söderlund och Karin Feldt talade; Även Clara Hallberg från Ung vänster i Blekinge och Tony Nilsson från SSU i Kristianstad talade. Vi avslutade med att bjuda på fika hos Duvanders med trevligt samtal.
Österängsfestivalen
Vänsterpartiet Kristianstad var närvarande vid Österängsfestivalen som var den 4e maj där vi delade ut bl. a. EU-material och pratade politik.
Kulturdagen på Gamlegården
Den 7e september var partiet representerat och hade samma fokus som vid Österäng – politik och utdelning av material.
Utbildningar och konferenser
Två representanter från Vänsterpartiet Kristianstad var på de tre Vänsterdagarna i Göteborg. Fullmäktige- och nämndsledamöterna har vid tre tillfällen haft heldagars politikerutbildning som kommunen höll för nya och gamla förtroendevalda.
En utbildning för de som engagerar sig i Vänsterpartiet har under året varit på utbildning på Kvarnby Folkhögskola vid tre tillfällen.
Inför EU-valet hölls en EU-valskola i april där vi fick input om hur vi skulle arbeta inför valet som hölls den 26e maj.
Medlemmar har också deltagit i utbildningar som Distriktet hållit, så som Landsbygds-konferens, Kollektivtrafikskonferens och Miljöutbildning.
Slutord
Vänsterpartiet är ett parti som berör alla genom vår tydliga politiska inriktning. Med vår politik kan vi skapa rättvisa förutsättningar för alla de som har det svårt att få vardagen att gå ihop. Vård, skola och omsorg är tre områden som vi prioriterar lite extra. Det är inte de välbeställda som har behov av fler skattesänkningar, utan alla medborgare som har rätt till ett jämlikare samhälle där vi värnar mest om dem som har det sämst.
Kristianstad 1 februari 2020
Styrelsen genom Tony Björk, Karin Feldt, Elna Johansson, Paloma Mamani, Rolf Nilsson, Jan Nordström och Fanny Söderlund