Sverige har råd att satsa på ungdomar
Vi har råd att satsa på ungdomarna. Men då måste vi bland annat ifrågasätta att storföretagens jättevinster går rakt ner i aktieägarnas privata fickor. De pengar vi har i Sverige ska fördelas rättvist, och användas för människors behov, skriver Lars Ohly och Ingrid Burman.
Det har blivit allt svårare för unga att ta sig in i vuxenvärlden. Den avgörande förklaringen är den höga ungdomsarbetslösheten. Men även om man har ett jobb är tillvaron osäker. För dem som har ett arbete har sällan fasta heltidsjobb utan otrygga och korta anställningar.
Ungdomar och personer med utländsk bakgrund drabbas hårdast av arbetslösheten.
Enligt Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, saknade 44 719 ungdomar mellan 18-24 år arbete i Sverige under oktober. 25 149 ungdomar hade någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Bara i Uppsala kommun är 872 ungdomar arbetslösa, för hela länet är siffran 1469.
I dag får du ingen bostad om du inte har ett jobb och ofta kräver hyresvärden att någon släkting ska gå i borgen för att unga ska få ett hyreskontrakt. Även om en ung människa får ett jobb så är det inte säkert att det finns lediga bostäder. Alla som vill kan inte komma in på högskolor eller universitet, eftersom platserna är för få. De ungas arbetsmarknad kännetecknas av otrygga anställningar, som korta vikariat och projektanställningar.
Vi försöker på olika sätt att bryta ner de hinder som finns för ungdomarna att ta klivet in i vuxenlivet. Det handlar om att utöka antalet platser vid högskolorna och bygga fler bostäder, men framför allt om att skapa fler fasta heltidsjobb med en lön som man kan leva på.
I höstens budget gör vi en kraftig satsning mot arbetslösheten. Många insatser riktas mot ungdomar. 13 000 praktikplatser och 3 000 lärlingsplatser skapas för unga arbetslösa nästa år. 1 000 ungdomar får möjlighet att gå kvalificerad yrkesutbildning, KY. Unga som har gått ut högskolan men inte får jobb ska få chans att få in en fot på arbetsmarknaden genom 7 500 arbetstillfällen och praktikplatser. Dessutom ska fler gymnasieungdomar få sommarjobb i kommunerna 2006.
Kommuner och landsting får de kommande tre åren pengar för att anställa 20 000 personer. Enmansföretag som i dag inte har någon anställd får sänkt arbetsgivaravgift om de anställer en person.
Detta är ett första steg mot att bryta ungas rundgång mellan perioder av arbetslöshet och tillfälliga, osäkra jobb. Steg två är att ordna trygga jobb.
För oss är det självklart att ungdomar inte vill ha korta vikariat eller andra osäkra anställningar. Vänsterpartiet vill därför minska antalet anställningsformer. Målet ska vara ett fast jobb till alla arbetslösa ungdomar.
I dag är det bostadsbrist i över 100 kommuner och vi behöver bygga fler bostäder. Vänsterpartiet vill öka takten och bygga 40 000 bostäder varje år. Det är dubbelt så många jämfört med i dag. Hälften ska vara hyresrätter med en hyra som ungdomar har råd att betala. För att hålla nere hyrorna kräver vi att det sätts ett tak för hur hög hyran får vara innan nya bostäder byggs. Vi vill också inrätta en statlig hyresgaranti så att ungdomar kan få ett hyreskontrakt, även om föräldrarna inte kan gå i borgen. För att sätta fart på byggandet vill vi avsätta tio miljarder kronor från AP-fonderna varje år till en bostadsfond som ger bidrag till nya bostäder.
För att pressa ner arbetslösheten är det viktigt att många får chansen att skaffa sig en bra utbildning efter gymnasiet. Det handlar om högskolor och universitet, men andra eftergymnasiala utbildningar som Komvux och folkhögskolor är också betydelsefulla. Under 2006 och 2007 skapar vi 17 500 nya högskoleplatser. Samtidigt satsar vi pengar för att höja kvaliteten på högskolorna, bland annat anställs fler lärare.
I dagens högskola studerar fortfarande alldeles för få från arbetarklassen, även om det går åt rätt håll. Nu får högskolor och universitet ett särskilt uppdrag för att öka andelen studenter med arbetarbakgrund på högskolans längre och mer snedrekryterande utbildningar.
Vi har råd att satsa på ungdomarna. Men då måste vi bland annat ifrågasätta att storföretagens jättevinster går rakt ner i aktieägarnas privata fickor. De pengar vi har i Sverige ska fördelas rättvist, och användas för människors behov. Vi vägrar acceptera att vinstintresset får gå före alla ungdomars rätt till arbete, utbildning och bostad.