Vänsterpartiet

Nyårshälsning från Jonas Sjöstedt

Gott nytt år!
Jag hoppas att ni har en fin nyårsafton och att ni får ett bra år 2020!
2019 var ett märkligt år i politiken, ett av de konstigare jag har varit med om. I början på året kunde den rekordlånga regeringsbildningen avslutas med att Socialdemokraterna fick fortsätta regera med Mp. Men istället för fina vänsterreformer med oss som förra mandatperioden gick Socialdemokraterna med på hela Centerpartiets och Liberalernas önskelista av högerpolitik som skrevs in i januariavtalet. Så var också ”blocköverskridande samarbetet” det som Löfven hade haft som mål under flera år. 2019 fick vi högerpolitik tack vare en budget från M, KD och SD, nästa år blir fortsatt högerpolitik med januaripartiernas budget. Mer skattesänkningar för de rika och nedskärningar i välfärden.
En fördel med denna regering är dock att vi i Vänsterpartiet kan påverka den. Dessutom finns det åtminstone några ambitioner i klimatpolitiken och rasisterna i SD får inte styra vårt land som de hade kunnat göra om de blåbruna fått makten.
Vi började med att stoppa regeringens kaosprivatisering av Arbetsförmedlingen före jul. Under 2020 är det dags att gå vidare med protesterna mot nedskärningarna i välfärden, vårt mål är att de växer så att den ekonomiska politiken måste läggas om. Jag ser redan både lokala och nationella rörelser som har börjat det arbetet. Vi måste också lägga grunden för att stoppa regeringens planer på marknadshyror och att slå sönder anställningstryggheten. Detta är Vänsterpartiets uppgifter framöver.
Det är ett svårt politiskt läge med högermajoritet i riksdagen och bland väljarna. För att vända det måste debatten fokusera på de stora samhällsproblemen som bristen på jämlikhet, klimatet och besparingarna i välfärden. Man pressar inte tillbaka SD genom att kopiera dem, det finns det redan allt för många som gör.
Jag tror att 2020 kan bli klimatrörelsen år. Jag tror att det kan bli ett år av mobiliseringen för välfärden, mot nedskärningar i skolan, äldreomsorgen och vården. Då kan det bli året då vi ökar trycket från vänster, låt 2020 bli vänsterns år.
Välkommen med i arbetet!

https://vansterpartietweb.azurewebsites.net/#/newregister

Jonas

Dela den här sidan:

Kopiera länk