Rapport från kommunstyrelsens möte den 28 augusti 2019
Här kommer rapporten från Mikael Persson, vår ersättare i Ks:
Rapport från kommunstyrelsen 28:e augusti
Dagens stora fråga var utan tvekan beslutet om ett nytt badhus. Efter att ha stötts och blötts under lång tid och med otaliga inlägg i diverse media visade det sig att antalet åsikter var färre än förväntat.
Det finns i princip bara två åsikter företrädda i kommunstyrelsen. Den ena som företräds av M och Kd innebär att de inte alls vill se ett nytt badhus ute mot Näsby, vill avslå förslaget i sin helhet och börja om med en ny planering på oklar plats. Något som antagligen skulle skjuta fram hela frågan ett par-tre år. Den andra åsikten företrädd av samtliga övriga partier, inklusive mig själv som Vänsterpartist, innebär att badet byggs i enlighet med det förslag som både presenterats i media och diskuterats på ett par av våra egna medlemsmöten. Den enda skillnaden mot det förslag som presenterades i våras är att träningsbassängen utökas till 10 banor för att möjliggöra simundervisning i dubbla grupper. Detta innebär att badet beräknas kosta 510 miljoner att bygga. Vad kostnaden blir för att driva det hela är sedan en mer öppen fråga, som i synnerhet beror på hur många besökare badet får och vilken ränta kommunen kan förhandla sig till på det lån som behövs för att betala det hela. De beräkningar som finns visar på drygt 20 miljoner men då är min personliga känsla att man är väl optimistisk kring antalet besökare, men samtidigt väl pessimistisk angående räntan, så möjligen tar dessa två ut varandra.
Uppe som en information på mötet var också den händelseanalys som gjorts efter dödsolyckan när ett byggstaket togs bort vid Kulltorpsskolan. För att vara en intern analys var den ovanligt genomarbetad och visar på saker kring kommunikationen i kommunen och gentemot olika entreprenörer som behöver förbättras.
Den utredning om att centralisera mat, städ och transporter i kommunen, som diskuterades på sammanträdet i april, kom nu upp en gång till och föreslås gå vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut. Det hela grundar sig i ett beslut från budgeten 2017 där S, L och C ville undersöka möjligheten att centralisera dessa verksamheter. Som jag tidigare redovisat, och även skrivit insändare om i Kristianstadsbladet, ligger ett tydligt fokus på att spara pengar och likforma verksamheterna över kommunen, medan alla tankar om att i synnerhet mat är något mer än ren utfordring helt saknas. Vi är alltjämt ensamma i vår kritik av detta förslag och jag la därför samma protokollsanteckning som i april där jag skriver:
Vänsterpartiet menar alltjämt att denna konsultrapport hör hemma i papperskorgen.
Mat för både äldre och yngre är något mer än effektivitet och portioner per årsarbetare. En sund förhållning till mat och kost innebär en möjlighet att se mat tillagas, känna lukten av den och ha en möjlighet att ge återkoppling till den som lagar. Rapportens förslag går också tvärt emot de skrivningar som finns i kommunens måltidspolicy:
”Det innebär att för- och grundskolorna främjar en sund livsstil och föregår med gott exempel i alla delar av sin verksamhet”