Rapport från kommunstyrelsens möte 2/11
Vår gruppledare Mikael Persson är ersättare i Ks och kommer att rapportera från mötena där. Här kommer hans första rapport från mötet i onsdags:
Rapport kommunstyrelsen
Mandatperiodens första kommunstyrelse i onsdags var i det stora hela en stillsam tilldragelse. Den nya borgerliga minoritetsledningen la fram sin budget som innehåller oförändrad skatt och en akut brist på offensiva satsningar. Det ser ut att bli fyra långa år med evig brist på resurser till både skola, omsorg och social välfärd. För samtliga andra partier var situationen den att ingen hunnit ta fram en egen budget ännu, utan precis som för oss själva kommer dessa att presenteras de kommande veckorna.
Bland övriga ärenden som var uppe för beslut fanns bland annat bestämmelser för arvoden i kommunen och ett reglemente kring omställningsstöd om någon heltidspolitiker skulle förlora sin plats efter ett val.
I grund och botten är båda dessa reglementen till sin utformning ganska rimliga, men arvodesnivåerna är väldigt höga. För kommunalråden är basen en riksdagsledamotslön samt ett påslag på 10-15% vilket ger en månadslön på över 70 000 :-. Jag lyfte i en protokollsanteckning förslaget att basen skulle sättas till 45 000 :- vilket skulle ge en månadslön på strax över 50 000 :- fortfarande en hög lön men inte fullt lika absurd.
Avslutningsvis var vår motion om 6-timmars arbetsdag inom socialtjänsten uppe för behandling. De borgerliga partierna vill föga förvånande avslå motionen och även om den skall upp för slutlig behandling i kommunfullmäktige, lär vi få svårt att ändra på detta. Jag lämnade in en protokollsanteckning där jag markerade att motionen borde bifallas och skrev bl.a. att:
”Tidigare försök som gjorts med förkortad arbetsdag visar att personalen har mer energi och orkar göra mer både på jobbet och på fritiden. Sjukskrivningarna går ned. Kostnaderna för verksamhet och anställda kan öka eftersom man kan anställa fler, men högre utgifter på dessa områden kan tas igen långsiktigt med lägre personalomsättning och minskade sjukskrivningar.
Yrken inom offentlig sektor är kvinnodominerade och ofta både psykiskt och fysiskt tunga. Dubbel arbetsbelastning i hem, relationer och på arbetsplatsen kan bli alltför påfrestande för många. Sjukskrivningstal och psykisk ohälsa riskerar att öka. Därtill kommer problem med rekrytering, som visat sig väldigt tydligt när det gäller socialsekreterare i Kristianstad kommun.”
Samtliga dessa ärenden kommer upp för beslut på kommunfullmäktige den 12 december, så den som är nyfiken på debatten kring dem är välkommen för att lyssna.
Mikael Persson, gruppledare