Röster om valresultatet
Jag har gjort ett litet svep i media så här dagen efter valet för att se vad olika medieröster säger:
Vänsterpartiets hemsida:
Än så länge ingenting, Inte heller på Facebook.
Flamman:
Än så länge ingenting.
Proletären: Robert Mathiasson
”Det är glädjande att fler människor lägger sina röster åt vänster och att Vänsterpartiet får fler medlemmar. Frågan är nu om Vänsterpartiet tar steget till deltagardemokrati och får dessa människor att aktivera sig i sin vardag.
Regeringsfrågan har ägnats stor uppmärksamhet under valrörelsen, vilket Robert Mathiasson tycker är synd. Den största frågan är inte vem som blir statsminister. Både Kristersson och Löfven vill se inskränkningar i strejkrätten.
– Det vi behöver är mer ideologiska strider i riksdagen.”
Arbetet: Martin Klepke
”Ansvaret vilar nu tungt på mittenpartierna Centern och Liberalerna. Antingen är de med och formar en ny majoritet över blockgränsen eller också säger de aktivt ja till ett styre som inbegriper Sverigedemokraterna.”
Dagens Arbete: Helle Klein
”Till valets stora segrare hör Vänsterpartiet som tagit röster från både S och Mp. V har skickligt kunnat spela både regering och opposition – både peka på vad man uppnått som regeringsstöd och peka på att regeringen inte gör tillräckligt. Sjöstedt har haft en guldsits. Paradoxalt nog kan Vänsterpartiets valframgång nu leda till minskat politiskt inflytande, allt beroende på hur regeringskonstellationen kan komma att se ut. Men V:s framgångar är en tydlig vink åt Socialdemokratin att högersvängen med den auktoritära retoriken under mandatperioden inte varit så lyckad.”
”Daniel Suhonen tror att en kombination av allvar, kraften i den socialdemokratiska folkrörelsen och politiken har gett resultat.
– Den politik som Socialdemokraterna förde fram och drev de sista veckorna i valrörelsen fick resultat. De senaste veckornas socialism har gett folk något att tro på. Nu står S för någonting och jag hoppas att man tar fasta på det som har fungerat.”
ETC: Andreas Gustavsson
”Vänsterpartiet vinner väljare på en progressiv linje som utgår från det enkla att den som har mycket kan bidra därefter och att den som har mindre ska kunna förvänta sig stöd från samhället.”
”Vi vet också vad Sverige behöver. En klimatpolitik som är mer kraftfull än vad den rödgröna regeringen presterat 2014–2018 och definitivt ljusår från vad riksdagens konser- vativa partier mäktar med.
En fördelningspolitik som skapar ett mer rättvist Sverige och som förhindrar att höger- populism ytterligare stärker sitt grepp (Sveri- gedemokraterna ökar särskilt i grupper som fått det sämre sedan 2006, på grund av arbetslöshet och åtstramade socialförsäkringar).
En politik som inte på något sätt bejakar extremister, och av det slaget finns bara ett parti i riksdagen: det icke-demokratiska och splittrande Sverige- demokraterna.”
Dagens ETC: Johan Ehrenberg
”Det mesta lutar åt att det är dags att gå i opposition och börja bygga motstånd från grunden.”
Dagens ETC: intervjuer med partiföreträdare
Starkt uppåt för V
Aftonbladet: Åsa Linderborg på kultursidan (min tredje favoritsosse) levererar en lång analys, som jag tycker är genomtänkt, välformulerad och absolut läsvärd i sin helhet. Den får avsluta svepet.
I går skrev hon också följande:
”Åkesson kunde inte förklara partiets budget, där de som tjänar sämst ska betala 700 kronor mindre i skatt och de som tjänar mest ska belönas med 9 300 kronor.
SD vill inte begränsa vinsterna i välfärden. De försvarar inte turordningsreglerna. De vill ge mindre pengar till kommunerna, vilket skulle vara en katastrof för de kvinnor som jobbar där och alla som är beroende av kommunal service.”
Det får väl bli min avslutade reflektion, att så många valt att lägga sin röst på en politik som jag inte kan se att den kommer att gynna dem.
Tre citat jag hittat passar bra att avrunda med, ett pessimistiskt, ett realistiskt och ett optimistiskt:
”Demokrati det enda samhällsskick som kan avskaffas på demokratisk väg.” Gabriel Laub, tjeckisk och tyskspråkig journalist, död 1998.
”Val tillhör folket. Det är deras beslut. Om de beslutar sig för att vända ryggen åt elden och bränna rumpan, då kommer de att få sitta på blåsorna.” Abraham Lincoln, USA:s president åren 1861–1865 (mördad 1865).
”Du kan lura alla människor ibland, du kan till och med lura vissa människor hela tiden, men du kan inte lura alla människor hela tiden.” Abraham Lincoln, USA:s president åren 1861–1865 (mördad 1865).
Rolf Nilsson