Jämlikhet

Alla männniskors lika värde

På fredagens Kristallnattsmanifestation talade Linda Nilsson för Vänsterpartiet. Här publiceras hennes tal i sin helhet.

På fredagens Kristallnattsmanifestation talade Linda Nilsson för Vänsterpartiet. Här publiceras hennes tal i sin helhet.

 

Idag har vi samlats för att manifestera den vision vi har för dagens och framtidens samhälle. ”Alla människors lika värde”. Det låter väldigt enkelt. Och det är grundbulten i ett demokratiskt samhälle. Att se oss som har samlats här idag är ett tecken på att vi är en god bit på väg.

Alla människors lika värde – det är för de allra flesta en självklarhet. Men det är ingenting som kommer automatiskt. Det är ett värde som måste återerövras dag efter dag. Det är vår livsuppgift att bygga ett samhälle och en värld där varje människa har möjlighet att åtnjuta det okränkbara värde hon faktisk har. Vi kan inte tysta se på hur utsatta grupper vänds mot varandra. Det politiska klimatet har hårdnat, mörka krafter sprider sig i Europa och i Sverige. Mot dessa krafter måste vi vara modiga. Vi måste våga stå upp för det som är rätt och sant, vi måste våga protestera när odemokratiska metoder tas till för att tysta människor. Som Martin Luther King sa; ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad. Vi ska inte vara den tystnaden!

Vi har ett fantastiskt samhälle, med fantastiska invånare. Människor från världens alla hörn, med världens alla erfarenheter. En gigantisk kunskapsbank att bara ösa ur. Ett sådant mångfaldens samhälle är ett rikt samhälle. Våra medborgare är vår största tillgång. Det är tack vara mina medmänniskor som jag fortfarande upptäcker saker jag inte hade en aning om, det är tack vare mina medmänniskor som jag fortfarande utvecklas i mitt sätt att tänka. Utan mina medmänniskor hade jag inte varit den jag är.

Jag tror på ett samhälle där vi klarar av att leva tillsammans. Men inte bara det. Jag tror på ett samhälle som utvecklas tack vare våra olikheter, våra olika erfarenheter, våra styrkor och våra svagheter. Jag tror på ett samhälle där alla människor, oavsett förutsättningar, har samma oändliga människovärde.

Dela den här sidan:

Kopiera länk