Region Skåne

Skånetrafiken sviker Österängsborna

Vänsterpartiets ledamot av Regionfullmäktige Mikael Persson skriver i dagens Kristianstadsbladet och kritiserar Skånetrafikens indragningar av busshållplatser kring Österäng.

Artikeln i sin helhet kan läsas här under eller på Kristianstadsbladets hemsida genom att följa denna länk.

För de av oss som bott några år på Österäng och varit engagerade i kvarterets utveckling kommer det knappast som någon nyhet att Skånetrafiken drastiskt vill försämra tillgängligheten till stadsbussarna. Att sedan Skånetrafiken själv aldrig orkat ta sig ut och prata med oss hyresgäster utan skött den diskussionen genom kommunens tjänstemän och med påtryckningar på ABK personal visar väl bara på vilken inställning man har. Skånetrafikens fokus ligger på människor mitt i livet som reser långt och idag ofta med bil. Att också bry sig om pensionärer, småbarnsföräldrar och andra som inte rör sig lika enkelt och fort är något som kommer i andra hand och ibland får offras på effektivitetens och sparsamhetens altare.

 

Det som förvånar är, att trots löften om motsatsen, så verkar kommunen nu ha fallit till föga och accepterar att ordna en vändplats för bussarna vid gymnasieskolan. Vad jag kan förstå är detta inte ett beslut som tagits på politisk nivå, utan snarare av någon tjänsteman. Vad jag inte kan förstå är hur det tydliga nej till en sådan lösning som tekniska nämndens förra ordförande gav plötsligt har försvunnit och blivit ett ja längre ner i organisationen.

 

Effekterna av detta beslut, som vi också vid ett antal tillfällen tydligt har deklarerat till diverse beslutsfattare, är att i princip alla boende på och i närheten av Österäng får betydligt längre till sin busshållplats. För många av de äldre och funktionshindrade på området så pass mycket längre att det är tveksamt om man kommer att kunna orka ta sig in till centrum för att handla själv. Risken för ett ökat behov av färdtjänst är stor och visar på hela förslagets kortsiktighet. Skånetrafiken anser sig spara någon krona genom att försämra kollektivtrafiken, men kostnaden kommer istället att dyka upp på ett annat konto när taxibilar och färdtjänstfordon får hämta dem som nekas möjligheten att åka kollektivt.

 

Även om Skånetrafiken nu verkar ha uppnått sitt mål att försämra för de boende verkar de inte ha gett upp sitt andra mål, att även få till stånd en vändplats inne på själva Österäng. Ett förslag som av alla andra inblandade har ansett vara direkt trafikfarligt, då en sådan vändplats skulle hamna där barn i alla åldrar rör sig från både förskola, grundskola, bibliotek och fritidsgård. Jag inser att detta förslag skulle spara några hundra meters promenad till bussen, men om det skall ske till priset av en allvarlig trafikfara för alla de barn som idag rör sig på ett i stora delar bilfritt kvarter, så betackar jag mig.

 

Detta svek mot de boende på och i närheten av Österäng visar också på vikten av att tänka efter noga när man röstar i nästa års regionval. Förutom att skjuta sjukvården i sank är det samma borgerliga partier, inklusive miljöpartiet, som också låter Skånetrafiken driva sin verksamhet på det sätt som nu görs. Där så mycket energi läggs på att locka över dagens bilister till kollektivtrafiken att man glömmer bort sin grunduppgift, att se till att de som inte har någon annan möjlighet kan ta buss och tåg för att komma till affären, vårdcentralen eller bara för att besöka en vän en bit bort. För att tillgodose det stora flertalets behov av kollektivtrafik behövs en annan majoritet i Region Skåne.

 

Avslutningsvis en eloge till ABK som under alla år stått upp för sina hyresgäster, men det verkar tyvärr inte ha hjälpt mot en flat kommun och en Skånetrafik som enbart ser siffror och inte människorna bakom.

 

Mikael Persson

Österängsbo och medlem i Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk