Kommunal politik

Upp till bevis!

Vänsterpartiets gruppledare i Kristianstads kommunfullmäktige har lagt en motion, där hon kräver att kommunen tar sitt ansvar för de ensamkommande flyktingbarnen och snarast erbjuder sig att ta emot minst 25.

Vi har de senaste veckorna kunnat läsa om att det varje dag kommer tre till fyra asylsökande barn till Sverige utan några föräldrar.  Det är kommunerna själva som sedan i somras ska stå för mottagandet av asylsökande. Nu visar sig att de flesta kommuner inte är intresserade av att ta emot dessa barn, vilket gör att barnen hamnar på så kallade transitmottagningar, där de skulle vänta i ett par dagar. En tillfällig lösning har blivit permanent. För tillfället är det över 100 barn som väntar på att blir placerade.

Kristianstads kommun har haft för avsikt att lyfta FN:s barnkonvention och barns rättigheter i all sin verksamhet. Därför är det bara naturligt att erbjuda de ensamma flyktingbarnen en dräglig tillvaro med skolgång och tryggt boende medan de väntar på uppehållstillstånd.

Därför yrkar vi

att Kristianstads Kommun skyndsamt tecknar ett avtal med Migrationsverket och erbjuder sig att ta emot minst tjugofem ensamkommande flyktingbarn

att motionen bereds skyndsamt i enlighet med kommunallagen på grund av ärendets brådskande karaktär

För vänsterpartiet

Ruzica Stanojevic

Dela den här sidan:

Kopiera länk