Vänsterpartiet i Kristianstad

Minns ni Ådalen 1931 – militära kulor mot vapenlösa arbetare?

På söndag hålls en manifestation till minne av skotten vid Ådalen, vilka föll för 75 år sedan. Manifestationen kommer att hållas kl. 11.00 på Domustorget i Kristianstad.

Minns ni Ådalen 1931 – militära kulor mot vapenlösa arbetare?

Regeringen har redan glömt!

”Här vilar en svensk arbetare. Stupad i fredstid. Vapenlös, värnlös. Arkebuserad av okända kulor. Brottet var hunger. Glöm honom aldrig.”

Hur kunde det hända? Sveriges 30-tal präglades av den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Arbetsgivarna runt om i landet krävde sänkta löner. Då som nu! En arbetslös kunde få 2 kr om dagen i understöd, och om han hade hustru fick de 3 kr att dela på. Vid Marma sågverk ville arbetsgivaren sänka arbetarnas redan låga löner från 1:18 till 1:14 kr/tim. Efter åtta månaders strejkande fick arbetarna veta att strejkbrytare kallats in, vilket förstås ledde till oroligheter. När demonstrationståget med ca 5000 obeväpnade arbetare passerade Lunde, beordrade en kapten i militären eld. Vapenlösa och värnlösa arkebuserade av militärkulor.

Efterspelet! De överfallna och de som solidariserat sig med dessa, bland annat ordföranden för det kommunistiska partidistriktet, Axel Nordström, dömdes sammanlagt till tretton år av straffarbete och fängelse! Dessutom belades de med dryga bötesbelopp. Tusentals arbetare förlorade jobbet. Många familjer vräktes från sina hem. Mördarna fick allt i allt 21 dagars arrest utan bevakning. Ett förbud införs mot att kalla in militär vid polisiära insatser.

Nu kan det hända igen? Nu 75 år senare har regeringen och socialdemokratiska partiledningen lagt förslag på att militär återigen kan sättas in vid rent polisiära händelser. Vänsterpartiet motsätter sig dessa nya antiterroristlagar som gör det möjligt. Vi vill inte se en upprepning av militärt våld mot civila, så som skedde 1931 i Ådalen. Militär får aldrig mer sättas in mot strejkande och demonstranter!

Vilka var de fem mördade?

Eira Söderberg, 21 år, åskådare, skjuten i underlivet. Avled strax efteråt.

Erik Bergström, 31 år, träffades av en rikoschetterande gevärskula.

Viktor Eriksson, 35 år, hamnade i vägen för en rikoschett och avled på platsen.

Sture Larsson, 19 år, träffades av en rikoschett, avled snart vid vägkanten.

Evert Nygren, 22 år, fick två direktskott i brösthöjd och avled omedelbart.

De fyra männen var alla medlemmar i det förbund som idag är Ung Vänster, vänsterpartiets ungdomsförbund. Eira Söderberg stod som en oskyldig åskådare vid sidan av demonstrationståget.

Brottet var hunger. Vi glömmer honom aldrig!

Dela den här sidan:

Kopiera länk