Feministiskt självförsvar

Ung Vänster Kristianstads ordförande, Louise Buenafe, höll tal på årets 1:a maj möte i Kristianstad och Hässleholm. Talet publiceras här i sin helhet.

Jag heter Louise Buenafe, jag är femton år och medlem i Ung Vänster Kristianstad. På Ung Vänsters årsmöte den sjätte mars blev jag invald som ordförande i vår klubbstyrelse.
Anledningen till att jag blev medlem i Ung Vänster var från början att jag ville ha möjlighet att påverka. Och för att kunna påverka måste jag ha medvetenhet om vad jag behöver påverka.

I år är det valår, och jag jobbar för att det ska finnas feministiskt självförsvar på alla gymnasieskolor. Förra året skedde sju våldtäkter om dagen i Sverige. Minst 5,5 kvinnor utsattes för sexuellt tvång. Nu pratar jag anmälda händelser. Det finns ett otroligt stort mörkertal.
De flesta av dessa våldtäkter sker i hemmet, av någon man känner. Ens pojkvän, ens man, grannen som brukar komma in och fixa elementet.
Jag, Ung Vänster och Vänsterpartiet anser att varje kvinna har rätten att försvara sin egen kropp. Att kunna självförsvar ger ett visst självförtroende, självförtroende som faktiskt krävs i dagens samhälle. Utan självförtroende syns man inte längre, märks inte lika mycket.
Feminsistiskt självförsvar är en nödlösning, det inser jag också. Problemet ligger inte att Sveriges kvinnor inte kan försvara sig, problemet ligger i att Sveriges kvinnor har en anledning att behöva försvara sig.

En annan viktig valfråga som vi driver är att föra in 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Av dessa ska 1500 placeras i Kristianstad kommun.
De viktigaste yrkestillfällena är att städa skolor, rusta upp sjukvården, äldreomsorgen, och vi behöver fler lärare.
Ni har sett det allihop. Dagisgrupperna blir större, skolklasserna likaså, skolklasserna får inga böcker. Och på sjukhuset är det alldeles för långa köer.
Har landets regering kunnat skära ner så mycket som de har gjort under de senaste tio åren, så kan de minsann ta tillbaka det som försvunnit.
Att betala ut lön till 200 000 helttidsarbetande är en bättre investering än att betala ut a-kassa och socialbidrag till 200 000 arbetslösa.

Som klubbordförande fick jag i uppdrag att driva ett kommunalt valkrav. Klubben röstade fram att vi ska öka stöd och resurser för våra fritidsgårdar. Jag själv vistas mycket på Barbackas fritidsgård och jag ser mycket hellre att stans ungdomar softar i deras lokaler än på Resecentrums träbänkar. För Resecentrum är den nya fritidsgården, och jag har tänkt efter lite varför.
Är det för att Kristianstad Fritidsgårdsforum inte har råd att anordna något?
Eller inte har råd att gå ut med att det faktiskt anordnas något?
Eller kan det faktiskt vara så att det som händer på våra fritidsgårdar är bara riktigt allmänt tråkigt?

Jag kräver ökade resurser för att det regelbundet ska kunna arrangeras något som jag och resten av kommunen tycker är kul, och ökade resurser för att alla ska ha möjlighet att få reda på händelsen, utan att personligen behöva gå till närmaste fritidsgård minst en gång i veckan bara för att kolla om något är på gång.

Jag heter Louise Buenafe, ordförande för Ung Vänster Kristianstad. Jag verkar för att alla gymnasieskolor ska ha feministiskt självförsvar, för att det ska föras in 200 000 nya jobb i offentlig sektor och även för att fritidsgårdarna ska få ökat stöd.

Dela den här sidan:

Kopiera länk