Ett solidariskt Kristianstad- en kommun för alla, Budgetförslag 2006
Vänsterpartiets budgetförslag för år 2006 har arbetats fram i tre steg. För det första har vi försökt att inte glömma bort de, under mandatperioden redan klubbade, försämringar av välfärden, som bl.a. höjningar av avgifter i den kommunala musikskolan, borttagande av den betalningsfria månaden i barnomsorgen, försämringar i städning av skollokaler etc.
För det andra har vi sagt nej till årets ytterligare nedskärningar, som aviseras i form av hårt bantade budgetramar i framförallt Barn- och Utbildningsnämnden samt Omsorgsnämnden.
Och för det tredje har vi lyft in krav på nya reformer som finansieras solidariskt och jämnar ut de orättvisa effekterna av de taxe- och avgiftsfinansierade verksamheter som slår hårt mot de lågavlönade. Införandet av en progressiv maxtaxa i barnomsorgen, borttagandet av egenavgiften i färdtjänsten, gratis buss för pensionärer över 70 år är några av dem.
Vårt mål har varit att formulera en solidarisk politik genom tydliga prioriteringar och omfördelningar. Vi har valt att satsa på barn och ungdomar, kvinnor, äldre, utbildning, kultur och fritid. Vi har valt att satsa på människorna av kött och blod i kommunen, den viktigaste tillgång en kommun kan ha och då får annat mindre viktigt stå tillbaka.
Vänsterpartiets kommunala budget är ett försök att få stopp på de senaste årens drastiska nedskärningar av den kommunala servicen och ett försök att återigen satsa på de delar av kommunens verksamhet som vi ser som allra viktigast, skola vård och omsorg.
Vi säger nej till de besparingar som den borgerliga S-kd-mp majoriteten har lagt fram, vilket bl.a. innebär att vi inte accepterar några stängda äldreboenden eller ytterligare omstruktureringar inom skolan.
För att även påbörja återuppbyggnaden av en offentlig sektor värd namnet väljer vi att satsa 13,5 miljoner på omsorgsnämnden, 17,4 miljoner på barn- och utbildningsnämnden, 2,2 miljoner på socialnämnden samt 1 miljon på kultur- och fritidsnämnden. Pengar som på inga sätt är tillräckliga utan snarast får ses som ett första steg på en lång resa för att få till stånd en kommunal verksamhet där människors behov står i fokus och inte enstaka års budgetbalans.
För Omsorgsnämnden väljer vi att lägga huvuddelen av pengarna till särskilt boende och på detta sätt kan vi undvika den neddragning av 30 platser som majoriteten föreslår. Platser som tydligt behövs i kommunen, inte minst med tanke på alla de människor som inte får det omhändertagande som de behöver, något som också de fackliga organisationerna tydligt har hävdat i sina kommentarer till budgeten. Därutöver vill vi också avskaffa den extra avgift som finns på färdtjänst gentemot kollektivtrafiken. Enligt vår åsikt är det enda rimliga att alla som åker kollektivt betalar samma avgift, oavsett vilken typ av fordon man kan åka med.
För barn- och utbildningsnämnden vill vi, förutom att stoppa de nya neddragningar som finns för nästa år prioritera att kommunens skollokaler städas varje dag. Det är helt enkelt inte rimligt att fortsätta med den modell som infördes för något år sedan och som innebär att lokaler enbart städas varannan dag. Detta har lett till en sämre arbetsmiljö för elever och lärare. Samtidigt har det skapat en fullkomligt ohållbar situation för kommunens vårdbiträden, som skall städa upp dubbelt så mycket smuts varannan dag och arbeta på fler ställen än tidigare. Förutom städning av skollokaler väljer vi att lägga 4 miljoner för att möjliggöra en progressiv barnomsorgstaxa, som skulle innebära att barnfamiljer med låg inkomst betalar lägre avgift än idag. Vi menar att man på detta sätt kan använda de kommunala avgifterna för att förbättra omfördelningen av välfärd och stödja familjer med de lägsta inkomsterna.
För socialnämnden väljer vi att prioritera missbruksvården och skjuta till pengar för ytterligare handläggare på A-basen. Vi vill också ge nämnden ett ytterligare tillskott att använda där man själva anser att det behövs bäst.
För kultur- och fritidsnämnden vill vi tillskjuta en miljon kronor för att möjliggöra fritidsaktiviter på Österäng och Gamlegården. Situationen för ungdomar i dessa stadsdelar är idag helt oacceptabel då fritidsutbudet är ytterst begränsat. Det hela har gått så pass långt att ABK som bostadsbolag valt att betala ur egen ficka, då den utbredda sysslolösheten leder till en skadegörelse som kostar betydligt mer.
Utöver dessa satsningar på de olika nämnderna vill vi också övergripande lägga en halv miljon till friskvårdsarbete för personal samt en halv miljon till en utbildningssatsning i HBT-frågor för kommunens anställda. Vi vill också skjuta till pengar så att ingen skall behöva tjäna under 15 000:- i månaden.
Därtill vill vi också stödja en förslag som kommit från moderaterna, innebärande att alla pensionärer över 70-år får åka fritt i kollektivtrafiken. Oavsett förslagsställaren är det ett klokt förslag som bör lyftas fram och behandlas så pass seriöst så att det får en prislapp i budgeten.
För att kunna finansiera dessa satsningar har vi kritiskt granskat det kommunen sysslar med och krävt att onödig verksamhet och verksamhet som vi ser som icke prioriterad krymps, eller tas bort helt. Att lägga pengar på konsulter och profilarbete, samtidigt som man skär ner på skola och omsorg, är både tillväxtfientligt och långsiktigt ekonomiskt och socialt ohållbart. Därför väljer vi att omfördela de pengarna dit de behövs. Områden såsom politisk organisation, kommunens profilarbete och konsultköp är sådant där det går att hämta pengar ifrån utan att den kommunala verksamheten försämras. Utöver dessa besparingar vill vi höja skatten med 25 öre. Även om skattehöjningar aldrig är kul ser vi helt enkelt ingen annan möjlighet för att rädda den kommunala välfärden.
I den bifogade filen finns budgetförslaget i detalj med alla siffror.