Vänsterpartiet i Kristianstad

Manifestation mot rasism och främlingsfientlighet

Vid söndagens gemensamma manifestation mot rasism och främlingsfientlighet som anordnats av bl.a. Kristianstads olika studieförbund var Ruzica Stanojevic Vänsterpartiets talare. Här publiceras hennes tal i sin helhet.

Hej,

Jag kommer från vänsterpartiet. Ett parti som är socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt.

Mitt namn är Ruzica Stanojevic och jag kom till Sverige som flykting från Bosnien i april 1993 och jag kan in i minsta detalj beskriva hur kriget känns i  kroppen. Hur marken skakar. Rädslan som kryper in under huden, paralyserar och gör en maktlös, orörlig. Jag kan förklara hur en huvudlös död kropp kan se ut en vacker vårdag. Jag kan berätta om hur man packar sin väska i mörker, hur man flyr med falska dokument och hur sömnlös och skör man är när lugnet och tryggheten äntligen omfamnar en.

Jag kan också komma ihåg orden bakom hatet, orden om att detta är demokrati och folkets vilja, om att allt måste ifrågasättas och att skillnader är för stora, att ens Nationalitet och religiösa tillhörighet är det viktigaste i ens människas liv.  Samma ord som man hör idag. Samma ord man hörde förr i tiden. Judar, svarta, muslimer, romer… Och vem vet vems tur är det sedan.

Jag kan berätta om livet efter kriget, om skolor där barn aldrig möts, där katolska barn går i skolan på förmiddagar och muslimska på eftermiddagar. Jag kan berätta om aparthaidsystemet där man bor bredvid varandra istället för med varandra.

Och jag kan berätta om Österäng där jag bor. Där många olika bor tillsammans och delar samma vardag. Jag kan berätta om Sverige och mitt och mångas löfte om att aldrig mer behöva fly på grund av rasism och hat. Det är på allvar. Jag tänker inte packa väskan i mörkret och jag ger inte upp mitt språk igen. Även om det gör ont i magen.

Det är min fasta övertygelse att konflikten i Sverige inte går mellan dem som heter Nils eller Abdulla utan mellan dem som har och inte har. Den går mellan de som har makt och de som inte har den. Därför är jag med i ett politiskt parti som tar ställning för rättvisa och solidaritet, som försvarar rätten till asyl och människors rätt att fly krig och förföljelse. Därför blir vi allt fler i denna kamp om ett annat Sverige.

Kämpa istället för att fly!

Dela den här sidan:

Kopiera länk