Omsorg

Det är dags att belöna de äldre för deras slit

När jag stått i valstugan har jag ofta fått frågan – vad har Vänsterpartiet för politik när det gäller äldre?

Vänsterpartiet vill bland annat tillföra minst 12 miljarder kronor mer än nuvarande regering till vård, skola och omsorg 2011 och 2012 för att säkerställa välfärdens kvalitet. Vi föreslår också nya satsningar för de äldre. Detta gör vi i stället för att sänka skatterna.

Vi vill ha sänkt taxa i hemtjänsten, den som fyllt 75 år ska enkelt få hemtjänst. Äldre ska ha verklig valfrihet och kunna bestämma vad de vill ha utfört under sina hemtjänsttimmar. De ska kunna bestämma när de ska stiga upp, lägga sig, komma utomhus och andra viktiga delar i vardagen på äldreboendet, liksom att kunna välja mellan olika maträtter och om de till exempel vill ha vin till maten.

Detta är valfrihet för människan, inte att sälja ut äldreomsorgen till vårdbolag som skall göra vinst på våra äldre med våra skattepengar!

De som är äldre i dag har jobbat och slitit för att det ska bli bättre för nästa generation. Vi skall visa de äldre vår uppskattning och tacksamhet för deras hårda arbete genom att tillhandahålla dem en äldreomsorg samt en politik i solidarisk anda, samma solidariska anda de visade genom att göra Sverige till det välfärdsland det var innan de borgerliga tog över.

Äldre ska inte tvingas förlita sig på anhöriga för att få en god omsorg. När hälsan sviktar och man inte kan klara sig hemma på egen hand ska hemtjänst, vård och omsorg finnas där för alla!

Vi ser det som ett kontrakt mellan generationer. Varje generation drar nytta av den välfärd som generationer före har lagt grunden till genom sitt arbete.

Generationsväxling i äldreomsorgen ger unga en väg in i arbetslivet. På detta sätt skapas också fler arbetstillfällen, vilket i förlängningen leder till att fler människor bidrar till en stark ekonomi via skatter och därmed mer pengar till välfärden.

Vi vill också ha höjt bostadstillägg för ålderspensionärer och förtidspensionärer med låg inkomst. Det är viktigt att människor i vårt samhälle inte skall behöva vända på slantarna för att de är pensionärer eller sjuka. Bidragen är till för att hjälpa människor i vårt samhälle som behöver dem.

Vi anser att äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans, de skall ha den rätten även om den ena partnern är sjuk och behöver extra hjälp!

Alla är unika med olika behov och drömmar. Vår politik tar sin utgångspunkt i att äldre ska få bestämma själva över sitt liv och sin vardag, oavsett om det handlar om deltagande i arbetslivet eller vilken typ av omsorg man väljer. Den som är äldre och behöver hjälp från hemtjänsten har samma rätt som alla andra att bestämma över sitt liv och sin vardag.

Tillsammans gör vi detta landet till ett bra land att leva i!

Hanna Awad, Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk