Vänsterpartiet i Kristianstad

Ta ansvar

Vänsterpartisterna Linda Nilsson och Ruzica Stanojevic har, tillsammans med Susanne Alpar som är oberoende liberal, skrivit ett öppet brev till SD’s ordförande där de kräver att han tar ansvar i förhållande till de hot och trakasserier som följer i spåren på varje debatt i asyl och flyktingfrågor.

Brevet i sin helhet kan läsas här under. För den som också vill ta del ev de efterföljande kommentarerna på Kristianstadsbladets hemsida går det att följa denna länk.

Förra veckan blev en av oss, Linda Nilsson, ordförande i Vänsterpartiet och en flitig debattör, uthängd på en hemsida av Sverigedemokraternas självaste it-ansvarige, Edward Plainview.

 Detta enbart för att hon vågade debattera flyktingpolitik och integration. En bild på hennes hus, en karta och adress lades upp samt uppgifter på husets pris och storlek. Syftet med detta, enligt Plainvew, var att visa på det fysiska avståndet mellan Linda och flyktingar. Samtidigt fick hon en e-post med länken till hemsidan, vilket uppfattades som hotfullt. Saken polisanmäldes och enligt tidningen Norra Skåne gjorde polisen en förhandsbedömning att det minst rörde sig om ofredande.

Trams och slöseri med polisresurser svarade Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, i både Kristianstadsbladet och Aftonbladet. Vad Sverigedemokraternas tjänstemän gör på sin fritid är inte partiets angelägenhet menar Kinnunen.

Men är det verkligen trams? Och tänk om det hade varit en Sverigedemokrat som hängts ut på en hemsida av en it-ansvarig för något annat politiskt parti. Då hade det beskrivits som ett hot mot vår demokrati, vår yttrandefrihet och Sverigedemokraternas toppar hade gråtit ut i media.

Nej, det är inget trams och det är absolut inget som ska finnas med i en normal politisk debatt. Detta gjordes inte heller av en ensam enstöring utan av män som står dig, Jimmy Åkesson, väldigt nära. Det är inte heller första gången det händer att vi hotas av mer eller mindre anonyma män med kopplingar till Sverigedemokraterna och andra rasistiska strömningar, enbart för att vi står för en annan människosyn.

Detta är något som satts i system och som nu har gått så långt att den Sverigedemokratiska ledningen anser det tillhöra den politiska vardagen. Vår erfarenhet är att oftast riktas dessa hot just mot kvinnor, unga och människor med invandrarbakgrund.

Länge har du hävdat, Jimmy Åkesson, att ingen vågar ta debatten, och spelat martyr. Men nu när vi tar debatten visar det sig att ni inte tål den.

Bakom den polerade ytan är det antingen anonyma debattörer som spyr galla på diverse sidor eller hot och trakasserier som gäller. Ni vill ha ett tyst Sverige där vanliga människor skräms till tystnad. Vi kommer att fortsätta föra en offentlig debatt långt ifrån anonymitetens skuggor. Vi låter oss inte skrämmas och vi kräver ansvar, Jimmy Åkesson!

Linda Nilsson,
ordförande för Vänsterpartiet Kristianstad

Susanne Alpar,
oberoende liberal

Ruzica Stanojevic,
gruppledare för V Kristianstad i kommunfullmäktige

Dela den här sidan:

Kopiera länk