Val

Samla oppositionen!

Vänsterpartiets gruppledare i Kristianstads kommunfullmäktige, Ruzica Stanojevic, konstaterar att det är dags att samla oppositionen för att föra en helt annan politik än dagens borgerliga ledning.

De senaste veckorna har det spekulerats kring ett samarbete mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Dörrar har stängts och öppnats, ultimatum ställts och miljöpartiets framtida ministerposter försvarats med alla medel. Bilden av en splittrad opposition och en velig socialdemokrati som inte kan bestämma sig har bara gynnat alliansen.

Svepskälet till att vänsterpartiet inte bjöds in till samtal om en framtida regeringssamverkan har varit våra krav på ett flexibelt budgettak och en statlig investeringsbudget.

Budgettaket ifrågasätts även inom LO. Den socialdemokratiska budgeten, vars utgiftstak höjdes med 35 miljarder jämfört med regeringens, visar tydligt att även socialdemokraterna ser ett utgiftstak som flexibelt, beroende på vilken politik man vill föra. Allt annat vore ju ekonomiskt oansvarigt.

Det skulle innebära att statens överskott aldrig skulle kunna användas för att finansiera satsningar och tillväxten i den gemensamma välfärden, medan hundratals miljarder kronor har använts för skattesänkningar.

Fortsättningsvis ser vi att en statlig investeringsbudget, som skulle kunna garantera en långsiktig satsning på infrastruktur, är att föredra framför dagens lösning, där statens driftkostnader och investeringar slås ihop i en enda budget.

Även här visar det sig, efter Mona Sahlins och Lars Ohlys träff i måndags, att v står s närmare än vad man påstått. Socialdemokraterna kan tänka sig att överväga en statlig investeringsbudget. Inte minst med tanke på finanskrisen är det klokt.

Alternativet är att allt fler infrastruktursatsningar och då främst på vägar och järnvägar, finansieras med privata lösningar som i längden är dyrare.

Vänsterpartiet ställer inga ultimativa krav men vi förutsätter att svenska kollektivavtal, arbetsrätten och socialförsäkringar försvaras och förstärks. Avvisandet av Lissabonfördraget kan vara ett första steg.

Tyvärr verkar det som om ett rödgrönt alternativ till alliansen inte kommer att ta form i Region Skåne, där miljöpartiet under denna mandatperiod regerat med de borgerliga partierna och medverkat till en rad försämringar för skånsk välfärd.

Införandet av patientavgifter för barn, höjning av priser i kollektivtrafiken, privatiseringar och nedskärningar inom vården är bara några exempel. Vi hade gärna sett en annan politik.

I Kristianstad har frågan om ett rödgrönt samarbete också blivit aktuell. Vänsterpartiet och miljöpartiet ses av socialdemokraterna som en naturlig partner. Från vår sida kan vi säga att inga dörrar är stängda. Helst av allt vill vi se en samlad opposition, som kan vara ett trovärdigt rättvisealternativ till den borgerliga femklövern.

För vänsterpartiet i Kristianstad lokalt och nationellt är det den förda politiken som avgör ett framtida samarbete. Vi har under mandatperioden haft ett bra samarbete med miljöpartiet. Med socialdemokraterna delar vi ofta samma syn på personalpolitik, arbetsrätt och försvar av hyresrätter.

Samtidigt ser vi att vi inte är överens i synen på framtida investeringssatsningar och investeringstakten. Vi ser att en politik som innebär oförankrade skattefinansierade satsningar på lyxiga anläggningar undergräver det svenska folkets förtroende till den gemensamt finansierade välfärden. Kristianstad Arena är ett exempel.

Nu är det hög tid att samla oppositionen mot alliansens högerpolitik. Väljarna vill se ett alternativ till den borgerliga politiken, vilken gör välavlönade män rikare och lågavlönade kvinnor, arbetssökande, studerande och pensionärer fattigare.

Vi är tre partier på den rödgröna sidan som ska gå till val på egen politik och egna prioriteringar. Får vi väljarnas förtroende vill vi se en annan regering och en rättvisare politik.

Ruzica Stanojevic

Dela den här sidan:

Kopiera länk