Vänsterpartiet i Kristianstad

1:a maj tal av Emeli Eriksson, Ung Vänster

Vid årets socialistiska 1:a maj i Kristianstad slöt ett hundratal upp för att demonstrera under de röda fanorna. På samlingen talade Emeli Eriksson för Ung Vänster. För de som inte hade möjlighet att höra talet i sin helhet finns det här att läsa.SAM_0195

Vid årets socialistiska 1:a maj i Kristianstad slöt ett hundratal upp för att demonstrera under de röda fanorna. På samlingen talade Emeli Eriksson för Ung Vänster. För de som inte hade möjlighet att höra talet i sin helhet finns det här att läsa.

Idag är det första maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Det är en dag då vi firar våra segrar men också ställer ytterligare politiska krav. Det här är en dag då vi tillsammans samlar styrka, glädje och självförtroende i vår kamp för en rättvis och jämställd värld.

För det går inte att blunda för att Sverige har blivit ett land med de snabbast växande klasskillnaderna. Man behöver inte snacka statistik och siffror för att förstå det. Det räcker med att ha en mamma som jobbar inom sjukvården som är utarbetad på grund av stress och nedskärningar. Vi kan se det i media när VD:n för en friskola i Stockholm säger att det är helt okej att välja bort så kallade problem-elever för att skydda de ”fina” eleverna och refererar till dessa som ”ruttna äpplen”. Man kan se det i inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män och hur riskkapitalbolag tillåts att göra privata vinster i välfärden istället för att bygga ut och anställa fler. Vi måste gå i motsatt riktning och sätta kampen för jämlikhet och rättvisa i centrum!Inga vinstuttag i vår skola

För det går inte att blunda för att Sverige har blivit ett land med de snabbast växande klasskillnaderna. Man behöver inte snacka statistik och siffror för att förstå det. Det räcker med att ha en mamma som jobbar inom sjukvården som är utarbetad på grund av stress och nedskärningar. Vi kan se det i media när VD:n för en friskola i Stockholm säger att det är helt okej att välja bort så kallade problem-elever för att skydda de ”fina” eleverna och refererar till dessa som ”ruttna äpplen”. Man kan se det i inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män och hur riskkapitalbolag tillåts att göra privata vinster i välfärden istället för att bygga ut och anställa fler. Vi måste gå i motsatt riktning och sätta kampen för jämlikhet och rättvisa i centrum!

Vi som är unga i dagens Sverige har betalat ett högt pris för två perioder av högerpolitik. Det är vår generation som har fått ta smällen av nedskärningar, bostadsbrist och otrygga anställningar. Vi får höra att vi är bortskämda och borde vara tacksamma för de otrygga anställningar vi får, för det är ju trots allt ett jobb. Vi vägrar att gå med på den här bilden, vi vägrar gå med på att det enda som kan erbjudas ungdomar är skitvillkor till skitlöner. Vi vägrar låta ungdomar pekas ut som ansvariga för ett problem som skapas av de vinstjagande företag som företräder det ekonomiska system, vars enda drivkraft är maximerad vinst. Vi kräver fasta jobb och en lön som går att leva på, vi kräver helt enkelt rätten att själva få bestämma över våra liv.
Vi har sett hur högern målinriktat har arbetat för att försvåra facklig organisering och därmed hindrat oss att solidariskt tillsammans organisera oss för bättre arbetsvillkor. Vi har sett hur högern prioriterat skattesänkningar, som har varit på vår bekostnad. Istället för att bygga ut välfärden har man privatiserat den. Idag kan vi i Skåne se en sjukvård i förfall. Nedskärningar har avlöst varandra och skapat en totalt ohållbar situation där anställda och patienter prioriteras bort. Samtidigt har vi sett hur vinstintresset styr alltmer i dagens Sverige, vård och skola har satts på undantag när aktieägarna velat vinstmaximera verksamheten. Vi säger stopp till privatiseringar och vinstslöseri. Ingen ska tjäna pengar på människors rätt till välfärd, utbildning eller vård.

Första maj 031Fastän Sverige fortsätter att stoltsera med att ”vi faktiskt är ett av världens mest jämställda länder” så vet vi att detta inte är sant. Klyftorna mellan kvinnor och män har ökat. Män har fått makt på kvinnors bekostnad. Kvinnodominerade yrken har lägre lön och lägre status, kvinnor har i allt större utsträckning de otryggaste anställningarna och kvinnor, speciellt unga tjejer, drabbas oftare av ohälsa. Vi lever också i en verklighet där det sexualiserade våldet mot kvinnor är extremt normaliserat och utbrett. Mäns våld mot kvinnor utgör det grövsta uttrycket för könsmaktsordningen. Att vara rädd för att gå hem på kvällen eller leva under ständigt hot är en del av många kvinnors vardag. Ung Vänster blundar inte för unga tjejers ohälsa och vet att könsmaktsordningen existerar och är högst reell. Vi kräver att feministiskt självförsvar ska införas i skolan och att man ska sluta individualisera de problem som drabbar unga tjejer och istället betrakta det som det stora samhällsproblem som det faktiskt är och som därmed kräver lösningar på samhällsnivå.

Fastän Sverige fortsätter att stoltsera med att ”vi faktiskt är ett av världens mest jämställda länder” så vet vi att detta inte är sant. Klyftorna mellan kvinnor och män har ökat. Män har fått makt på kvinnors bekostnad. Kvinnodominerade yrken har lägre lön och lägre status, kvinnor har i allt större utsträckning de otryggaste anställningarna och kvinnor, speciellt unga tjejer, drabbas oftare av ohälsa. Vi lever också i en verklighet där det sexualiserade våldet mot kvinnor är extremt normaliserat och utbrett. Mäns våld mot kvinnor utgör det grövsta uttrycket för könsmaktsordningen. Att vara rädd för att gå hem på kvällen eller leva under ständigt hot är en del av många kvinnors vardag. Ung Vänster blundar inte för unga tjejers ohälsa och vet att könsmaktsordningen existerar och är högst reell. Vi kräver att feministiskt självförsvar ska införas i skolan och att man ska sluta individualisera de problem som drabbar unga tjejer och istället betrakta det som det stora samhällsproblem som det faktiskt är och som därmed kräver lösningar på samhällsnivå.

ScrewThis
ScrewThis

Vi har kunnat se hur rasismen har växt och etablerat sig allt mer i vårt samhälle. Under de senaste åren så har projektet REVA effektiviserats, massdeportationer verkställts och stödet till Sverigedemokraterna ökat. Som det ser ut idag så kan företagsägarna ge lägre lön och sämre anställningsvillkor till personer som inte kommer från Sverige. Det här är ett bevis på hur man vill ställa arbetare mot arbetare eftersom att det är mer gynnsamt att anställa dem som inte omfattas av kollektivavtalen till lägre lön och sjuka arbetsvillkor. Vi måste hålla ihop mot rasism och kräva att alla som jobbar i Sverige ska ha samma rätt till schyssta löner och schyssta villkor.

 

Vi har sett hur den nazistiska rörelsen riktat flera attacker mot vänstern, i Kärrtorp attackerades en fredlig antirasistisk demonstration och i mars blev en grupp feminister attackerade med kniv i Malmö. Dessa attacker är en attack mot oss alla, mot HBT-personer, mot rasifierade och mot oss som stolt kallar sig för feminister, socialister och antirasister. Men vi kommer aldrig låta oss tystas, vi kommer att med all kraft kämpa emot den fascistiska rörelsen, vi kommer att fortsätta höja våra röster och vi kommer att demonstrera i tiotusentals.

 

Förbjud bemanningsföretagenVi vet att politik handlar om intressen och konflikter. Vi vet att den verkliga kampen för våra intressen inte kan eller kommer att föras av högerpolitiker i Rosenbad. Vi vet också att det som är bra för överklassen är dåligt för oss. Därför måste vi organisera oss och kämpa för det vi vill ha, organisera oss för ett bättre och rättvisare samhälle!

Vi vet att politik handlar om intressen och konflikter. Vi vet att den verkliga kampen för våra intressen inte kan eller kommer att föras av högerpolitiker i Rosenbad. Vi vet också att det som är bra för överklassen är dåligt för oss. Därför måste vi organisera oss och kämpa för det vi vill ha, organisera oss för ett bättre och rättvisare samhälle!

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk