Vänsterpartiet i Kristianstad

Socialistisk 1:a maj 2013 i Kristianstad

Linda Nilsson talarNär vinterns till sist släppt sitt grepp så var det dags att samlas under de röda fanorna för socialistisk 1:a maj i Kristianstad. Ett strålande försommarväder lockade lite drygt 100 personer till den breda vänsterns 1:a maj tåg med paroller som:

När vinterns till sist släppt sitt grepp så var det dags att samlas under de röda fanorna för socialistisk 1:a maj i Kristianstad. Ett strålande försommarväder lockade lite drygt 100 personer till den breda vänsterns 1:a maj tåg med paroller som:

 

 

–         Flyktingpolitik på EU-vis, barnen jagas av polis

–         Kamp för socialism

–         Sjuka människor är ingen handelsvara

 

En kampens dag som också delvis gick i vemodets tecken då vi tvingades ta farväl av Arne Blomqvist, som efter drygt 70 års medlemskap i Vänsterpartiet avlidit någon vecka tidigare, eller som konferencieren Ruzica Stanojevic uttryckte saken; – Denna Internationalen tillägnar vi dig Arne, vila i frid KamratRuzica Stanojevic hälsar alla välkomna

En kampens dag som också delvis gick i vemodets tecken då vi tvingades ta farväl av Arne Blomqvist, som efter drygt 70 års medlemskap i Vänsterpartiet avlidit någon vecka tidigare, eller som konferencieren Ruzica Stanojevic uttryckte saken; – Denna Internationalen tillägnar vi dig Arne, vila i frid Kamrat

 

Under samlingen innan demonstrationen erbjöds, förutom tal av Shameron Karlsson från Ung Vänster och Teddie Goldman från RKU, även musik från Screwthis.

 

Vid återsamlingen efter demonstrationen talade Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson, samt Henryk Goldman från Kp, blandat med musik från punkbandet Soviet Toilet.

 

Ett stort tack till alla organisatörer, demonstranter, åhörare och alla andra som var med och gjorde 1:a maj 2013 till ett lyckat arrangemang som värmde många vänsterhjärtan.

Här under finns talen från Vänsterpartiets och Ung Vänsters talare i sin helhet samt en hel del bilder.

Tal av Shameron Karlsson från Ung Vänster Kristianstad

Tåget 2I över hundra år har arbetare i hela världen firat första maj, och arbetarrörelsen har under åren kämpat för sina rättigheter, för 8 timmars arbetsdag och rätt till lön och ledighet. Man har stridit och demonstrerat för ett nytt samhälle, där klassklyftor och orättvisor inte existerar. Av samma anledningar som arbetarna slöt upp i de första första maj-tågen på 1800-talet och i början av 1900-talet firar vi nu första maj i Kristianstad idag.

I över hundra år har arbetare i hela världen firat första maj, och arbetarrörelsen har under åren kämpat för sina rättigheter, för 8 timmars arbetsdag och rätt till lön och ledighet. Man har stridit och demonstrerat för ett nytt samhälle, där klassklyftor och orättvisor inte existerar. Av samma anledningar som arbetarna slöt upp i de första första maj-tågen på 1800-talet och i början av 1900-talet firar vi nu första maj i Kristianstad idag.

Och just nu har vi mycket att kämpa för kamrater! Nedskärningar och privatiseringar försämrar välfärden, och det som vi faktiskt en gång har haft och sett som en självklarhet, är nu hotat av högerns framfart i Skåne, Sverige och hela Europa. Vi vet att arbetare och vanligt folk aldrig kommer att tjäna på borgarnas överklasspolitik, vi vet att vi inte tjänar på sänkta skatter, indragningar i den offentliga sektorn och privata vinstintressen. Vi måste på alla sätt se till att högern inte får fortsätta denna nedmontering av det som arbetarrörelsen har fått kämpa sig till under hundratals år.Soviet Toilet

Och just nu har vi mycket att kämpa för kamrater! Nedskärningar och privatiseringar försämrar välfärden, och det som vi faktiskt en gång har haft och sett som en självklarhet, är nu hotat av högerns framfart i Skåne, Sverige och hela Europa. Vi vet att arbetare och vanligt folk aldrig kommer att tjäna på borgarnas överklasspolitik, vi vet att vi inte tjänar på sänkta skatter, indragningar i den offentliga sektorn och privata vinstintressen. Vi måste på alla sätt se till att högern inte får fortsätta denna nedmontering av det som arbetarrörelsen har fått kämpa sig till under hundratals år.

Men vi får på intet sätt tro att den politik som förts de senaste 30 åren har varit helt i arbetarnas intresse, vi vet att klasskillnaderna och orättvisorna i Sverige inte är något som kommit de senaste 7 åren, utan något som funnits sedan kapitalismens början och konserverats och stärkts av dem som haft makten.

Klasskillnader, bostadssegregation och rasism är problem som på senare tid bara ökat. Högerpartierna har, tillsammans med Sverigedemokraterna, spätt på de orättvisor som funnits och skapat falska motsättningar mellan arbetare och arbetare, mellan vad de kallar svenskar och invandrare. Vi vet att motsättningarna inte ligger mellan invandrare och svenskar. Vi måste inse att de äkta motsättningarna, de som faktiskt betyder något, är de mellan klasserna, mellan de rika och vanligt folk. Det är de klassmotsättningarna som vi måste uppmärksamma och göra något åt. Rasismen finns enbart för att någon tjänar på den, de som är vid makten behöver rasismen för att behålla klassamhället. De styrandes försök att splittra arbetarklassen genom att vända oss mot varandra istället för mot dem, ska inte få lyckas. Vi måste bekämpa rasismen och det den skapar, vi måste se till att rasistiska tongångar aldrig får gå obemärkt förbi och vi måste se till att rasistiska partier som SD inte behandlas som ett legitimt alternativ, utan för vad det är: ett fascistiskt parti med rötter i naziströrelsen.  Men vi måste inse att rasismen inte bara frodas i de mest extrema, öppet rasistiska partierna, utan att alla de borgerliga partierna tjänar på och använder sig av rasismen. Kamrater! Vi måste krossa rasismen på alla plan i samhället, i alla partier, bland alla människor.


Elin, Eldgrim och RebeckaI vårt samhälle ses kvinnor fortfarande som andraklassens medborgare, och könsmaktsordningen genomsyrar hela samhället. Kvinnor har fortfarande lägre lön, sämre arbetsvillkor och lägre status. Kvinnokampen har på många sätt vunnit stora segrar, som rösträtt, 8 timmars arbetsdag och dagisverksamhet. Men striden är långt ifrån över, och kvinnokampen måste fortsätta! Sverige har världens mest könssegregerade arbetsmarknad, där kvinnor jobbar inom lågstatusyrken med sämre lön och sämre villkor, medan männen sitter på VD-poster och i högstatusyrken. De skattesänkningar som gjorts har slagit hårdast mot kvinnliga LO-arbetare, medan vinnarna är rika män. Vi ser könsmaktsordningen överallt i samhället, och vi som feminister erkänner denna, och motarbetar den! Vi ser att ett viktigt steg i kampen för jämställdhet är att man i skolor inför Feministiskt Självförsvar, där tjejer lär sig ta plats, stärker sitt självförtroende och vågar slå tillbaka!


I vårt samhälle ses kvinnor fortfarande som andraklassens medborgare, och könsmaktsordningen genomsyrar hela samhället. Kvinnor har fortfarande lägre lön, sämre arbetsvillkor och lägre status. Kvinnokampen har på många sätt vunnit stora segrar, som rösträtt, 8 timmars arbetsdag och dagisverksamhet. Men striden är långt ifrån över, och kvinnokampen måste fortsätta! Sverige har världens mest könssegregerade arbetsmarknad, där kvinnor jobbar inom lågstatusyrken med sämre lön och sämre villkor, medan männen sitter på VD-poster och i högstatusyrken. De skattesänkningar som gjorts har slagit hårdast mot kvinnliga LO-arbetare, medan vinnarna är rika män. Vi ser könsmaktsordningen överallt i samhället, och vi som feminister erkänner denna, och motarbetar den! Vi ser att ett viktigt steg i kampen för jämställdhet är att man i skolor inför Feministiskt Självförsvar, där tjejer lär sig ta plats, stärker sitt självförtroende och vågar slå tillbaka!

På samma sätt som rasismen splittrar arbetarklassen, splittrar också könsmaktsordningen och patriarkatet arbetarklassen. Istället för att göra män och kvinnor till varandras fiender, bör vi tillsammans kräva att kvinnor får samma rättigheter som män, att vi får ta samma utrymme och leva på samma villkor. Då, och endast då, kan vi som en enad arbetarklass segra mot kapitalisterna och överklassen.Knuten näve

På samma sätt som rasismen splittrar arbetarklassen, splittrar också könsmaktsordningen och patriarkatet arbetarklassen. Istället för att göra män och kvinnor till varandras fiender, bör vi tillsammans kräva att kvinnor får samma rättigheter som män, att vi får ta samma utrymme och leva på samma villkor. Då, och endast då, kan vi som en enad arbetarklass segra mot kapitalisterna och överklassen.

Kamrater! Nu är det viktigare än någonsin att vi organiserar oss och kämpar för våra rättigheter. Det viktigaste i vår kamp är att organisera människor för sina rättigheter, för om inte vi slåss för våra rättigheter, vem kommer att göra det då? Det är vi som kommer att kämpa mot rasismen, det är vi som kommer att kämpa för kvinnors rättigheter, det är vi som kommer att kämpa mot det borgerliga klassamhället, det är vi som kommer att kämpa för ett socialistiskt, klasslöst samhälle. Vår kamp har förts i hundratals år, och den kommer att fortsätta så länge vi organiserar oss. Kampen fortsätter kamrater!

 

Tal av Linda NilssonVänsterpartiet Kristianstad

Kära kamrater!

I år har vi återigen samlats för att vi vill ha ett bättre samhälle och en humanare värld. Det lustiga är att vi har en regering som menar sig ha samma mål. Om man kritiserar samhället idag får man ofta höra att vi har aldrig haft det bättre än vi har idag, och att den individuella valfriheten aldrig har varit större. I valfrihetens tid är det bara du själv som står i vägen för ditt eget självförverkligande.Tåget 4

I år har vi återigen samlats för att vi vill ha ett bättre samhälle och en humanare värld. Det lustiga är att vi har en regering som menar sig ha samma mål. Om man kritiserar samhället idag får man ofta höra att vi har aldrig haft det bättre än vi har idag, och att den individuella valfriheten aldrig har varit större. I valfrihetens tid är det bara du själv som står i vägen för ditt eget självförverkligande.

Vad menar vi då med valfrihet?

Idag ska man välja skola, sjukvård och äldreomsorg, och vid varje val följer ett ansvar. Jag kan välja mellan tusentals alternativ, men jag får skylla mig själv om jag väljer fel.

Man kan välja den bästa skolan till sina barn, eller så står det en fritt att välja en sämre. Du kan välja bra sjukvård eller så kan du välja ett lite sämre alternativ.

Men är det verkligen valfrihet? De barn som går i dåliga skolor, har deras föräldrar verkligen aktivt valt det? Varför väljer man en sjukvård där man inte får hjälp? Eller ett äldreboende där personalen inte har tid att hjälpa dig på toaletten?

Varför väljer vissa människor att gå tandlösa istället för att laga sina tänder?

Varför väljer vissa RUT och ROT, medan vissa väljer så låg lön att de inte kan utnyttja något av det?

EmilOch visst blir man förbluffad över hur populärt det har blivit att vara hemlös.

Och visst blir man förbluffad över hur populärt det har blivit att vara hemlös.

Om man får tro valfrihetsivrarna så är ju uteliggare värsta modeflugan.

Varför väljer vissa människor allt det dåliga?

Är så stor del av det svenska folket så korkade att de inte förstår sitt eget bästa?

Nej, detta är inte valfrihet. Det är en stor, fet lögn!

Valfrihet är när det inte finns dåliga skolor att välja på, när det inte är någon risk att man hamnar med blöja och kateter när man blir gammal för att personalen inte har tid med dina toalettbesök. Valfrihet är när din framtid inte är beroende av vem du är, var du kommer ifrån eller hur dina föräldrar har det.Micke och Emil 2

Valfrihet är när det inte finns dåliga skolor att välja på, när det inte är någon risk att man hamnar med blöja och kateter när man blir gammal för att personalen inte har tid med dina toalettbesök. Valfrihet är när din framtid inte är beroende av vem du är, var du kommer ifrån eller hur dina föräldrar har det.

Det vi har i Sverige idag är inte valfrihet.

Det är ett system som skapar misstänksamhet och apati. Det är ett sätt att skapa större klyftor och samtidigt två sina händer.

Och majoriteten av svenska folket vill inte ha det såhär.

Det är dags att sätta ner foten.

Vi har rätt att kräva att alla våra barn får en god utbildning.

Vi har rätt att kräva trygghet på ålderdomens höst

och vi har rätt att kräva att alla får den vård de behöver.

Det är det ett samhälle är till för – att alla får vad de behöver när de behöver det.

ScrewThisVi betalar skatt tillsammans för att kunna skapa detta samhälle.

Vi betalar skatt tillsammans för att kunna skapa detta samhälle.

Det är inget orimligt krav.

Det är vår förbannade rättighet!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk