Jämlikhet

En kamp som vi måste föra dagligen

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson har i dagens Kristianstadsblad skrivit en insändare där hon uppmanar alla att uppmärksamma Kristallnatten och delta på den manifestation som anordnas på domustorget kl 17.00.

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson har i dagens Kristianstadsblad skrivit en insändare där hon uppmanar alla att uppmärksamma Kristallnatten och delta på den manifestation som anordnas på domustorget kl 17.00.

Artikeln i sin helhet kan läsas här under. För den som också vill ta del av de efterföljande kommentarerna på Kristianstadsbladets hemsida går det att följa denna länk.

 

Idag är det 74 år sedan Kristallnatten inträffade i Tyskland. Beväpnade grupper från nazistpartiet iscensatte en landsomfattande våldsaktion mot den judiska befolkningen.

Synagogor brändes, judiska butiksfönster krossades. Cirka 400 judar dödades brutalt och 30 000 tillfångatogs och skickades till koncentrationsläger.

Detta får aldrig glömmas bort. Vi vill gärna tro att vi idag har större kunskap och tolerans, att detta makabra dåd som pågick under mitten av 1900-talet tillhör det förgångna.

Men medmänsklighet och tolerans är inget som kommer automatiskt. Det är något vi måste kämpa för tillsammans. Rasistiska strömningar präglar återigen Europa och det är viktigare än någonsin att stå upp och våga vara en motpol till denna utveckling. Alla människors lika värde är inte en självklarhet. Att alla människors okränkbara värde respekteras är inget vi kan ta för givet. Detta är värderingar som måste återerövras dag efter dag efter dag…

Det är varje människas livsuppgift, din och min, att bygga ett samhälle, en värld, där inte våra fysiska eller psykiska förutsättningar bestämmer vårt människovärde.

Denna kamp vill vi synliggöra idag. Vi vill uppmana alla er som delar dessa medmänskliga värderingar att sluta upp. Till minne av Kristallnatten håller vi en tyst fackelmanifestation med budskapen ”Alla människors lika värde” och ”För ett öppet samhälle”. Arrangör är Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet. Svenska kyrkan, Islamiska församlingen och FN-föreningen medverkar.

Står du också för varje människas oändliga värde? Då hoppas vi att du vill manifestera det tillsammans med oss på Domustorget i eftermiddag.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk