Vänsterpartiet i Kristianstad

Bered inte mark för ytterligare dåd

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson kritiserar i en insändare i Sydsvenskan tidningens ledarskribent Heidi Avellan, som hon menar tvättar byken åt människofientliga ideologier.

Insändaren i sin helhet går att läsa här under.

Heidi Avellans ledare lördagen den 14:e juli skrämmer mig ända in i märgen. Hon försöker frånskriva Peter Mangs och Anders Behring Breivik ideologiska motiv. Avellan är en av dem i den långa raden som försöker avfärda Breivik och Mangs som extrema galningar. Är Heidi Avellan medveten om att denna rad främst består av högerextremister som försöker bli rumsrena? Säkert tas draghjälp välkommet emot.

Men hur många människor ska mördas innan det inte längre blir möjligt att ifrågasätta sambandet mellan fascistiska ideologier och dessa rasistiska mord? Menar Avellan att dessa ”galningar” arbetar helt i det fria utan någon ideologi, och faktiskt urskiljningslöst hade kunnat döda vem som helst?

Detta resonemang är detsamma som att tvätta byken åt de människofientliga ideologier som så hårresande sprider sig i vårt samhälle. Avellan menar att Breivik och Mangs inte befinner sig politiskt till höger, anser hon att de befinner sig i ett politiskt vaccum?

Använder man samma resonemang när man refererar till 30-talets Tyskland så blir slutsatsen att där fanns en hel massa ”enskilda galningar”.

De främlingsfientliga rösterna i Norge ökar igen trots det makabra dådet för bara ett år sedan.

Om man inte ens ska belasta högerextremismen med dessa fruktansvärda handlingar, då bereder man mark för ytterligare dåd. Jag hoppas verkligen att det inte är så här Heidi Avellan menade att bli uppfattad. Som ledarskribent för Sydsveriges största dagstidning har hon ju ett enormt ansvar både för vad hon skriver och för vad hon inte skriver.

Linda Nilsson, församlingspedagog Svenska kyrkan

Dela den här sidan:

Kopiera länk