Internationell solidaritet

Har Kent Ekeroth’s människosyn smittat av sig på Kristianstads polisen?

Vänsterpartiet Skånes distriktsordförande Ruzica Stanojevic ställer sig frågande till den polisinsats som skedde mot de krigsskadade Libyerna i Åhus stugby. Precis lika positiv som Ruzica är till att Libyerna kommit hit för vård precis lika kritisk är hon till polisens beslut att skjuta mot en synskadad och uppenbart krigstraumatiserad patient.

–          Vilken människosyn och vilken utbildning i konflikthantering har en polis fått, som väljer att skjuta mot synskadade och personer som behöver kryckor för att gå? Att komma hit från ett krig är ingen dans på rosor. Trauma i olika former drabbar väldigt många som varit med om väpnade konflikter, det kunde precis lika väl ha varit jag när jag först kom till Sverige 1993, säger Ruzica.

Vänsterpartiet ser gärna att människor från fler länder får komma till Sverige för vård. Det finns många oroshärdar runt om i världen där hjälp med sjukvård och rehabilitering av krigsskadade kan vara en oerhört effektiv form av internationell solidaritet och bistånd. Men då har detta första tillfälle gett en viktig läxa, även polisen behöver informeras och utbildas.

–          Idag skäms jag å Kristianstadspolisens vägnar och det rykte det här kommer att ge vår stad i ett framtida Libyen. Det här visar upp en falsk bild av Sverige som en mördande kultur där vi skjuter först och frågar sen. Ta gärna fler krigsskadade till Skåne och Kristianstad, men då får vi gemensamt ta ansvar och anordna en utbildning till polisen, avslutar Ruzica Stanojevic.

Dela den här sidan:

Kopiera länk