Vänsterpartiet i Kristianstad

Socialistiskt 1:a maj 2011

Socialistisk 1:a maj demonstration 2011
Socialistisk 1:a maj demonstration 2011

Kristianstadsvänsterns gemensamma demonstrationståg samlade drygt 70 deltagare i år. Vid samlingen talade Malin Granroth för Ung Vänster och Cristian Olave för Revolutionär kommunistisk ungdom. Vid det efterföljande mötet hade ytterligare personer anslutit och drygt 100 lyssnade när Hanna Awad från Vänsterpartiet och Anton Olsson från kommunistiska partiet talade.

Som helhet ett väldigt lyckat arrangemang i vårsolen, där vi firade den internationella arbetarrörelsens högtidsdag samtidigt som vi manifesterade mot den politik som förs av dagens borgerliga regering.

Här finns Hanna Awads tal för Vänsterpartietoch Malin Granroths tal för Ung vänster att läsa i sin helhet, samt  bilder från årets 1:a maj firande. För den som vill se ytterligare bilder från demonstrationen rekommenderar vi Ung Vänster Kristianstads egen hemsida på https://ungvansterkristianstad.blogspot.com/.

Hanna Awad talar för Vänsterpartiet
Hanna Awad talar för Vänsterpartiet

Tal av Hanna Awad

Välkomna hit denna 1 maj 2011

Kamrater, åhörare och första maj firare. Vi står här idag på 2000 talet och bekämpar fortfarande orättvisor i vårt samhälle.

Det får inte vara så

Det skall inte vara så

Vi ser en underklass i samhället som bara mår sämre och sämre, vi har ungdomar som utbildas in i arbetslöshet och vi har gamla och sjuka som bara får det sämre och sämre.

Vi har en offentlig sjukvård som säljs ut till privata aktörer som skor sig på våra skattepengar och som inte ens vårdar våra sjuka, utan skickar dem tillbaka till den offentliga sjukvården. De privata aktörerna i sjukvården prioriterar bort människor med svåra sjukdomar till förmån för att ta sig an människor med lättbehandlade sjukdomar för att dessa ger större vinstmarginaler.

Malin Granroth talar för Ung Vänster
Malin Granroth talar för Ung Vänster

Vi i Vänsterpartiet är emot privat sjukvård, den sjukvården strävar inte mot bästa möjliga sjukvård utan högsta vinst. Därför är den definitivt inte något våra skattepengar skall gå till. Den skall gå till vår offentliga sjukvård, som vi, allmänheten, äger och påverkar via demokratin i vårt land.

Vi vill ha en välfärd som är åt ALLA, en välfärd där det inte spelar någon roll hur mycket pengar jag har utan att jag kan få vård hur fattig jag än är och att min vård skall vara lika bra och kvalitativ för mig som för ALLA i samhället, oavsett hur rik eller fattig man är!

Vi kräver bättre arbetsvillkor! Som det är nu ser samhället ut som om vi i arbetarklassen är livegna igen!

Vi har undersköterskor, barnskötare och fabriksarbetare som arbetar, inte 40 timmars veckor utan 50 och över. Med låga löner och kränkande arbetssituationer.

Vi kräver 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön!

Solidaritet, det vackraste vi vet
Solidaritet, det vackraste vi vet

Detta är en självklarhet som för med sig friskare människor i samhället som är mer välmående och glada. Med 6 timmars arbetsdag och bibehållen lön har alla förmånen att njuta av sitt liv, sina nära och kära samtidigt som man har en yrkeskarriär och ett givande yrkesliv.  Med 6 timmars arbetsdag åtgärdar vi också den växande arbetslösheten och ger våra unga en möjlighet till att uppfylla de drömmar de har när de tar sig igenom sina utbildningar.

Vi har ett nytt fenomen i samhället, det heter ”utförsäkrade”. Det är de människor som inte platsar i vårt socialförsäkringssystem. Det är de människor som är långt från arbetsmarknaden, men som försäkringskassan anser vara arbetsföra, trots att läkare skriver intyg efter intyg, baserat på deras sjukdomstillstånd, om att dessa människor VERKLIGEN är sjuka.

Försäkringskassan är ett socialt försäkringsskydd för våra medborgare, detta innebär att ALLA i samhället skall vara

Peter Thysell och Torbjörn Arvidsson ansvarade för underhållningen
Peter Thysell och Torbjörn Arvidsson ansvarade för underhållningen

värnade om. Tack vare dagens regering har denna statliga myndighet tvingat ut människor som är sjuka in i en ovisshet om deras ekonomiska situation. Inte nog med att de inte kan arbeta, de tvingas att BEVISA att de är sjuka men kan ändå inte bli trodda. Vi vill inte ha detta i vårt välfärdssamhälle! Alla skall kunna ha ett skäligt liv oavsett om man är arbetsför eller ej, detta kan hända ALLA. Vem som helst kan stå där plötsligt med en sjukdom eller råka ut för en olycka som gör att man inte kan arbeta längre. Vem som helst, till och med Reinfeldt och Borg!

Tänk på det Reinfeldt och Borg!!!

Tydligare kan det inte sägas
Tydligare kan det inte sägas

Vi i Vänstern är det ENDA arbetarpartiet som har arbetarnas väl och ve för våra ögon, vi är de som kämpar för RÄTTVISA och jämlikhet i vårt samhälle där ALLA är inkluderade!

Kom med oss i kampen för ett Sverige att vara stolt över där alla och vi menar ALLA är välkomna, där sjuka och gamla är en tillgång i vårt samhälle INTE en börda!!!

 

Tal av Malin Granroth, Ung Vänster

Idag är det första maj, arbetarrörelsens högtidsdag. En dag för att tillsammans samla styrka, glädje och självförtroende i vårt arbete för ett rättvisare och mer jämställt samhälle. Första maj är vår dag.

Vi samlas idag till första maj året efter ett valnederlag. Vi har det senast året fått vara med om hur högern åter vann regeringsmakten och hur ett rasistiskt parti tog plats i riksdagen.

Kamrater, det råder inget tvivel om, att vi med vår gemensamma styrka måste sätta stopp för det högervridna systemskifte vi ser och i stället visa på verkliga lösningar på människors problem.

Satsningar på välfärd för att bemöta ohälsa.
Investeringar för nya jobb för att möta arbetslösheten bland unga.
Och en radikal ökning i bostadsbyggandet för att råda bot på den enorma bostadsbristen.

Vi, den unga generationen, har vuxit upp under en tid av växande klassklyftor. Idag firar vi tillsammans första maj för att vi vet att vi förtjänar bättre.

Vi förtjänar en utbildning som ger oss verklig valfrihet. Som låter oss välja om vi vill plugga vidare eller jobba, som ger oss bra arbetsmarknadserfarenhet och grundläggande behörighet till vidare studier. En fjärdedel av alla elever som lämnar gymnasiet idag har inte ett fullständigt betyg. Trots det slösas idag stora delar utav våra gemensamma resurser i skolan bort till vinster åt aktieägare. Det är inte rimligt. Pengarna ska gå till att garantera oss elever den absolut bästa utbildningen.

Vi förtjänar att man också för vår generation, där 200 000 unga står utan bostad, bygger hyresrätter som vi har råd med. Vi är trötta på att flytta runt, trötta på att bo i andra eller tredje hand. När högern inte har någon lösning på problemet och när deras politik till och med gör det dyrare och svårare att få en bostad har vi en enkel lösning – bygg bort bostadsbristen.

Vi förtjänar också jobb, vanliga, trygga jobb. Det är inte sant att vi vill leva otryggt, flexibla liv eller att vi ställer höga krav. Det är rimligt att önska ett arbete med fast anställning. Högern skyller arbetslösheten på att lönerna är för höga eller jobben för trygga. Men lägre ingångslöner och sämre anställningsvillkor ger inte fler jobb, dessutom är låga löner och osäkra anställningar redan verklighet för oss unga. Istället för fler skattesänkningar måste det investeras i bostadsbyggande, kollektivtrafik och välfärd – så att det finns jobb att söka. Det är en jobbpolitik värd namnet.

Vi som är här idag och tillsammans firar första maj förstår att en förändring är nödvändig. Vi vet att den högervind som blåser måste tvingas mojna och att vinden måste vända. Vi måste byta politik, gå åt ett annat håll och börja bygga landet igen.

Vi i Ung Vänster kan lova att vi ska kämpa, och när man är här idag, så vet man att vi inte är ensamma. Det är dags att vi knyter vår näve, höjer den och fortsätter kämpa för ett rättvisare och jämlikare samhälle.

Dela den här sidan:

Kopiera länk