Vänsterpartiet i Kristianstad

Kristallnatten: Hanna Awads tal

På årets välbesökta Kristallnatts manifestation som anordnades av Vänsterpartiet, Ung Vänster, SSU, kommunistiska partiet och RKU talade Vänsterpartiets nyvalda kommunfullmäktigeledamot Hanna Awad.

På årets välbesökta Kristallnatts manifestation som anordnades av Vänsterpartiet, Ung Vänster, SSU, kommunistiska partiet och RKU talade Vänsterpartiets nyvalda kommunfullmäktigeledamot Hanna Awad.

Vi publicerar här hennes tal sin helhet.

Vi i Vänsterpartiet har alltid sett att kampen mot Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier eller högerextrema krafter är någonting som är en del av vår kamp.

För vår del handlar det om det samhälle vi vill ha!

I vårt samhälle får inte en rasistisk världsbild plats!

En sådan världsbild står till och med helt emot vår politik.

De senaste fyra åren har vi sett att man i den politiska diskussionen ställt sjuka mot friska, arbetande mot arbetslösa och svenskar mot invandrare. I finanskrisens och nedskärningspolitikens spår har det uppstått en grogrund för de rasistiska krafter som nu har tagit plats i riksdag och kommunfullmäktige. De har tagit sig plats och mandat, men vi vägrar köpa deras rasistiska agenda. Vi har inte gjort det innan och kommer aldrig att göra det!

Nu är det dags att vi säger ifrån och att folk organiserar sig och bedriver motstånd. Protesterna får inte sluta, om vi inte vill att den rasistiska agendan ska få prägla den svenska politiken mer än den redan gör!

Det handlar om att inte legitimera den rasistiska agendan, det handlar om att inte acceptera Sverigedemokraternas politik. Det handlar om att säga nej till burkaförbud, språktester, minskad asylmottagning och andra rasistiska krav.

Vi vill inte ha det som i Danmark där hela den politiska världsbilden utgår från motsättningen mellan danskar och invandrare.

Vi vill ha ett samhälle som pekar på de riktiga konflikterna, konflikterna mellan vanligt folk och de som tjänar på att splittra facket, tjänar på att hyresgästerna inte håller ihop och att vissa får sämre lön än andra.

Vi är alla samlade här för att vi tyvärr ser rasism i våra politiska parlament, på våra gator och torg, i våra skolor och på våra arbetsplatser.

När någon i ens omgivning påpekar att vi kan ju faktiskt inte släppa in hur många som helst påminns man om hur illa det gått med solidariteten i dagens samhälle.

I ett samhälle där ytterst få ens reagerar på rasistiska tillmälen och obefogade fördomar, så är det lätt att ge upp men vi ger inte upp, för vi står här idag och vi kommer att stå här alla dagar det behövs tills vi utrotat rasismen ur vårt land!

Vi håller ihop mot rasisterna.

Inför valet pratades det om integration, debatten gick ut på att det var invandrarna som var problemet.

De kan inte svenska, de vill inte arbeta, de vill inte integrera sig osv. osv. Detta är högerns retorik, inget annat. Lika mycket som högerns retorik går ut på att sjuka egentligen inte är sjuka utan att de är fuskare och hypokondriker.

Inför det här valet pratades det också mycket om arbete. I debatt utmålades arbetslösa som lata och ovilliga att söka jobb. Om vi sänker A-kassan kommer folk att tvingas söka jobb, detta var högerns retorik.

Det pratades också om boende ibland i valdebatten, man pratade om ”farliga” bostadsområden. Ni vet de där områdena där invandrarna bor. Man talar inte om den successiva bostadssegregationen, utan det är ju invandrarnas blotta existens som är felet!

Vi ställer inte tant Agda mot Fatima!

Vi ställer inte farbror Lars mot Mohammed!

Vi vägrar att falla i rasisternas fälla!

Det handlar om klasskamp, det handlar om solidaritet och rättvisa åt alla oavsett ålder, färg och ursprung samt läggning!

Tack för ordet!

Dela den här sidan:

Kopiera länk