Val

Kristianstad bästa skolkommun 2014

Vänsterpartiets mål för skolan är ambitiös – Kristianstad kan bli bästa skolkommun 2014! Vi vet att detta är möjligt. Men för att komma dit behöver vi dels en bred politisk enighet om satsningar på skolan, men också en enighet om att dessa satsningar är långsiktiga.

Förskolans och skolans verksamheter behöver veta att pengar man lovar i valtider inte är några ”jojo pengar” som kommer att dras in så vid varje ekonomisk nedgång. För oss är det en självklarhet – barnen ska inte behöva betala krisen!

Skolan, som är ett fundament i vår välfärd, ska finansieras solidariskt och gå före vinstintressen, dyra investeringar och skattesänkningar. Detta är vårt viktigaste vallöfte! Vi vänsterpartister i Kristianstad vill ha:

ºEn kvalitetssatsning för bättre personaltäthet/minskade barngrupper. Riktmärke max 12 barn på småbarnsavdelningar och 15 på övriga, samt max 5 barn per årsarbetare.

ºRätten till minst 30 timmar per vecka i förskole- och fritidsverksamheten för alla.

ºMer resurser för barn med särskilda behov samt en ny fördelningsprincip som garanterar rätt till samma stöd oavsett skolområde.

ºEn fortbildning och kompetensutveckling för all personal i förskolan samt satsning på jämställda löner.

ºMinskade grupper och bättre personaltäthet i skolan, minst 9 lärare på hundra elever och max 20 barn och minst två personal i fritidsverksamheten.

ºKunskapsgaranti i skolan! Vi vill flytta ansvaret från eleven och hemmet till skolan och införa en kunskapsgaranti för varje elev i hela kommunen. Allas rätt till kunskap kräver resursfördelning efter behov.

ºUtökade öppettider. Flexibel förskole- och/eller fritidsverksamhet under obekväm arbetstid, det vill säga helger och kvällar. Minst en avdelning som tar emot i varje skolområde.

ºSystematiskt arbetsmiljöarbete införs utifrån barn/ungas perspektiv (även barn under 5 år).

ºMer pengar och inflytande till elevråd och intresseorganisationer på skolan för en ökad elevdemokrati.

ºUtöka möjligheten till modersmålsundervisningen för samtliga barn och elever.

Dela den här sidan:

Kopiera länk