Kommunal politik

Gärna samarbete men inte för positionernas skull

I Kristianstadsbladet den 14:e juni kritiserade Annika Ydrefelt Vänsterpartiet i Kristianstad för dess paroller och val av samarbetspartners. I denna insändare, som även publicerats i Kristianstadsbladet den 16:e, ger Mikael Persson från Vänsterpartiet sin syn på på dessa frågor.

I måndagens tidning kritiserade Annika Ydrefelt Vänsterpartiet för våra val av samarbetspartners och paroller under den senaste tiden, något jag som partimedlem gärna vill svara på. Först och främst måste jag slå fast att parollen ”jävlas inte med arbetarklassen” enligt min mening är den bästa paroll vi använt lokalt på väldigt många år. För det är just detta den borgerliga majoriteten sysslat med på alla nivåer. Inskränkningen av rätten att deltidsstämpla i A-kassan, vilket gjort att människor istället måste gå arbetslösa på heltid, de absurda inskränkningar i sjukförsäkringen, som inte ens de borgerliga själv vill stå för när de ställs inför dess konsekvenser. Nedskärningar på lokal nivå har bland annat inneburit drastiska försämringar i förskolan, vakanshållna platser i äldreomsorgen och en stängning av Österängsbadet. Allt detta kan inte betecknas som något annat än att jävlas med arbetarklassen.

Vad gäller samarbete med andra partier i kommunen har vi under senaste åren samarbetat med de partier som delat vår ståndpunkt i olika frågor. Vi har tillsammans med Miljöpartiet drivit kravet på en folkomröstning om Arenan och även om vi inte lyckades övertyga kommunfullmäktige om behovet, kan vi nu konstatera att vi hade helt rätt. Arenan riskerar att bli ett svart hål i den kommunala ekonomin, som inte kommer i närheten av att erbjuda alla de träningstimmar som nämndes inför beslutet. Det hela blir nästan lite tragikomiskt när skattebetalarnas förening intar samma ståndpunkt som oss i denna fråga.

Vi har samarbetat med Kommunistiska partiet, bland annat kring 1:a maj och ett stort antal arrangemang med internationell prägel. Ett 1:a maj arrangemang, som vi med gemensamma ansträngningar lyckats göra till den breda vänsterns firande, där partibok betyder mindre och ett allmänt ställningstagande för ett solidariskt samhälle desto mer. Internationellt har av naturliga skäl Israels piratverksamhet mot obeväpnade biståndsfartyg hamnat i fokus. Så fort angreppen blev kända ordnade Palestinska föreningen möten i frågan där våra två partier deltog och tillsammans hoppas vi alla tre kunna anordna ytterligare möten. Allra helst vill vi arrangera ett informationsmöte med någon av deltagarna från Ship to Gaza-konvojen.

Tillsammans med Socialdemokraterna har vi i kommunen drivit på för rätten till fasta tjänster och stopp för alla ofrivilliga deltider. Det måste helt enkelt bli slut på den eviga vikariekarusell där timanställda kvinnor, ofta unga eller med invandrarbakgrund, finansierar den kommunala omsorgen med osäkra anställningsförhållanden och ekonomisk otrygghet. Detsamma gäller alla de som tvingas jobba deltid och som med förändringarna i A-kassan inte längre har någon möjlighet att stämpla. Vi är överens om att det är dags för kommunen att ta sitt ansvar som arbetsgivare och erbjuda rimliga anställningsformer.

Vänsterpartiet i Kristianstad samarbetar gärna med både partier och olika organisationer som delar våra åsikter i olika frågor. Vi har också inför höstens val sagt att vi är beredda att delta i ett nytt politiskt styre med en rödgrön politik. Men vi är också tydliga med att en röst på Vänsterpartiet i Kristianstad aldrig är en röst på borgerlig politik och blocköverskridande majoriteter för makten och positionernas skull. Vi är helt enkelt villiga att samarbete om det handlar om att driva en progressiv politik, men absolut inte om det bara handlar om att förvalta nedskärningar i offentlig sektor. Fram tills idag kan jag bara, i motsats till Annika Ydrefelt, konstatera att denna linje gett oss fler medlemmar i kommunen. Det som nu återstår är att komma ut tydligt, så att den även innebär fler röster i höstens val och förhoppningsvis en helt ny majoritet i kommunfullmäktige.

Mikael Persson

Vänsterpartiet Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk