Kommunal politik

Skolpolitisk katastrof!

Den 20/10 fattade barn och utbildningsnämnden beslut om att göra Gustaf Hellström skola till en friskola. Från den borgerliga majoriteten hävdar man att anledningen till detta var den bristande integrationen på skolan och ett stort elevtapp.

Vänsterpartiet har hela tiden varit kritiska till förslaget, då en privatisering av skolan inte löser det problemet, utan bara visar på inkompetens hos den borgerliga majoriteten att utveckla Gustaf Hellström i positiv riktning.

Istället för att ta sitt ansvar och utveckla skolan väljer man att skjuta det hela ifrån sig och hoppas på att någon annan gör jobbet åt en. Vi menar att det egentligen är den politiska styrningen som orsakat Gustaf Hellströms problematik genom att tvinga igenom nedskärningar på skolan, vilket lett till minskningar av personal och till följd av detta elevtapp.

Veckan innan beslutet skrev personalen på Gustaf Hellström ett medborgarförslag om att skolan skulle få fortstätta drivas i kommunal regi men att Kulltorpsskolan omvandlas till 0-2 skola och Gustaf Hellström blir 3-5 skola. På det viset skulle man garantera en naturlig blandning av elever. Ett förslag vi finner mycket intressant och väl värt att jobba vidare med. Men detta väljer nämnden helt att bortse från och fortsätter envist på det inslagna privatiseringsspåret och bryr sig inte ens om att stanna upp och lyssna på sin egen personal när den kommer med konstruktiva förslag, som kostar kommunen mindre än vad barn och utbildningsförvaltningens ursprungliga förslag kostar.

Från Vänsterpartiets sida ställer vi oss också frågande till hur man skall kunna driva en friskola i en stadsdel när både personal och föräldrar tydligt är emot förslaget. Vem skall arbeta där och vem skall skicka sina barn dit, då man inte vill ha friskolan?

Sammantaget kan vi inte se beslutet som något annat än en integrationspolitisk och skolpolitisk katastrof, som på sikt också riskerar att utarma den kommunala servicen på hela Österäng. Vem skall flytta till ett område där det inte ens finns en skola som man vill ha sina barn i?

Ruzica Stanojevic, gruppledare Vänsterpartiet

Hanna Awad, ersättare i Barn- och utbildningsnämnden för Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk