Internationell solidaritet

Stoppa massakern i Gaza

Vid den välbesökta demonstrationen med krav på stopp för Israels massaker i Gaza talade Hanna Awad för Vänsterpartiet, här finns hennes tal att läsa i sin helhet.

Vi står här idag för att protestera mot de ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter som begås, nu i denna minut, på Gazaremsan. Ett litet landområde, inte större än en tredjedel av Öland, världens mest tätbefolkade område, 360 kvadrat kilometer med 1,5 miljoner människor.

  • Sverige bör fördöma Israels folkrättsbrott, bryta isoleringen av Gaza och inleda dialog med regeringen i Gaza.
  • – Sverige måste omedelbart upphöra med allt militärt samarbete med Israel och avsluta sin vapenimport därifrån.
  • Israel måste omedelbart dra tillbaka sina trupper från Gaza och upphöra med sin beskjutning.
  • Sverige bör agera för att det nuvarande förmånliga handelsavtalet mellan Israel och EU sägs upp, att de pågående förhandlingarna om ett fördjupat samarbete mellan EU och Israel om säkerhets- och försvarspolitik avbryts och att unionens isolering av Hamas hävs.
  • Sverige bör i FN agera för internationell trupp under FN-mandat för ,att övervaka en framtida vapenstillestånd/vapenvila.

Jag står här nu som en representant för vänsterpartiet och kräver att Sveriges regering tar en klar och tydlig ståndpunkt för rättvisa och demokrati i världen.

Om de brott som begås nu av Israel begåtts av något annat land så hade Israel varit ett av de första länderna att fördöma sådant handlande, likaså USA. Jag vill och jag tror också att många andra som jag vill och kräver att få veta i vilken omfattning de mänskliga rättigheterna brutits i Gaza av Israel, därför kräver jag en undersökning för att få veta i vilken omfattning och för att det inte skall upprepas, och för att Israel skall kunna ställas till svars för sitt handlande.

Det var med en medveten strategi som Israel tillät ett antal utländska medborgare ”räddas” ur Gaza och förbjudandet av journalister i Gaza. För att kunna fullfölja den etniska rensningen av Palestina! Vi står här alla nu i dag för att förhindra detta.

Dela den här sidan:

Kopiera länk