Internationell solidaritet

Stoppa massakern i Gaza

Vid den välbesökta demonstrationen med krav på stopp för Israels massaker i Gaza talade Petter Engvall för Ung Vänster, här finns hans tal att läsa i sin helhet.

Kamrater och mötesdeltagare, idag är det en vecka sedan de israeliska bombningarna av gaza började. Facit:

Efter en veckas terroristgärningar mot det palestinska folket är mer än 400 palestinier dödade och tusentals skadade.

Både de israeliska soldaternas grymhet, men också den fientlighet och i bästa fall nonchalans, som många svenskar visar, beror på den rasism som den israeliska staten har utvecklat och spridit runt om i världen.

En rasism som beskriver Israel som civilisationens sista utpost i en galen region, en rasism som utmålar alla araber som tokiga terrorister. En rasism som gör att de israeliska soldaterna med gott samvete kan skjuta en vanlig pojke i huvudet med ett sniper-gevär. ” för det var ju ändå bara en arab”.

Det är den rasismen som gör att palestiniska gravida kvinnor blir stoppade i timmar vid vägspärrar trots att de är på väg till sjukhuset för att föda barn.

Staten Israel har ända sedan 40-talets Al-nakba, då sionistiska militärmiliser utförde vad vi idag skulle kallat etnisk rensning och fördrev 700 000 palestinier från sina hem, stått för rasism, förtryck och ockupation.

Liksom Sydafrika tidigare gjorde, så bygger Israel idag på systematiskt förtryck av en folkgrupp.

Då, när Sydafrikas övergrepp mot sin svarta befolkning var som värst.

Då var den svenska regeringen inte passiv gällande övergreppen, man kritiserade den sydafrikanska regeringen hårt, och världssamfundet införde omfattande sanktioner mot Sydafrika och bojkott av sydafrikanska produkter.

Men den israeliska apartheiden gentemot det palestinska folket är tydligen inte lika viktig att bekämpa för den svenska regeringen. Istället för att prata om sanktioner, repressalier eller bojkott av Israel, så pratar utrikesministern Carl Bildt om att ”båda sidor” måste upphöra med sitt våld.

Palestinierna måste tydligen sluta försvara sina hem så att en av världens största militärmakter kan förstöra dem helt och hållet.

Den svenska regeringen måste ta sitt ansvar, vi i Ung Vänster kräver en svensk bojkott av israeliska varor och produkter, att EU:s frihandels avtal med Israel ska sägas upp och att Israels ambassadör i Sverige utvisas från landet fram till att bombningarna i Gaza upphör.

Det palestinierna behöver är inte tomma ord om att ”båda sidor” ska sluta med sitt våld. De behöver ett slut på förtrycket, ett slut på ockupationen och ett fritt Palestina. För det är det enda sättet som fred är möjligt på; Israels ockupation måste upphöra.

Leve det palestinska folket! Leve Motståndskampen! Leve Palestina!

Dela den här sidan:

Kopiera länk