Utrikespolitik

Nej till ambassader i Bagdad och Kabul

– Vi motsätter oss att Sverige öppnar ambassader i Kabul och Bagdad. I en tid då kritiken växer mot USA:s ockupation och allt fler länder väljer att ta hem sina trupper, väljer den borgerliga regeringen i Sverige att tydligt markera sin lojalitet med USA:s s.k krig mot terrorismen. Det här är allt annat än att vara en röst för ”fred, frihet och försoning”, som regeringen brukar tala om, säger Hans Linde, riksdagsledamot och vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson.

Regeringen planerar nu en kraftig förändring av Sveriges representation i utlandet. Ett stort antal ambassader och konsulat ska stängas, samtidigt som flera ska öppnas.

I sitt yttrande skriver Vänsterpartiet: ”Vi var motståndare till de USA-ledda anfallskrigen mot dessa länder och är motståndare till den militära ockupation som blev krigens resultat. Regimerna har inte tillkommit under demokratiska former och de är starkt beroende av ockupationsmakten USA för sin överlevnad. Vänsterpartiet anser därför att dessa inte är att betrakta som legitima”

Omläggningen innebär även att Sveriges delegation vid Nato-högkvarteret i Bryssel uppdateras och blir en egen ambassad.
– Det är bara ett av många steg som den borgerliga regeringen tagit för att bakvägen föra in oss i Nato. Den svenska alliansfriheten har i praktiken blivit innehållslös, fortsätter Linde.

Vänsterpartiet kritiserar samtidigt stängningarna av ambassaderna i Angola, Botswana och Nicaragua. Dessa tre ambassader är tydliga symboler för Sveriges självständiga röst i världen, som Vänsterpartiet vill värna. Sverige har kunnat spela en positiv roll under decennier i Nicaragua, Angola och Botswana. Vänsterpartiet ser att vi även i fortsättningen skulle kunna spela en positiv roll i dessa länder, inte minst i frågor rörande jämställdhet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk