Utbildning

Fackliga rättigheter i skolundervisning

Vänsterpartiet har reagerat på den ensidighet som råder i kommunens skolor angående information om arbetsmarknaden. Ett aktivt arbete pågår för att få in näringslivet i skolan, men det är betydligt sämre ställt med engagemanget att få in även fackföreningarna i skolan, något partiet nu vill ändra på.

Motion

Fackliga rättigheter i skolundervisning

Vänsterpartiet anser att skolan ska spegla samhället i dess helhet. I Kristianstad kommun har det under ett antal år förekommit arbete för att informera om företagsamhet i skolan.

Vi vet att även om vissa ungdomar kommer att bli företagare (ca 4%) kommer den största delen att bli löneanställda efter skolan. Därför är det av största vikt att de får information och kunskap om de spelregler som råder på arbetsmarknaden från båda parter. Vänsterpartiet anser därför att det är viktigt att fackliga organisationer får en möjlighet att informera och uppmuntras att komma ut på skolorna i kommunerna.

Vänsterpartiet yrkar att:

– Barn och Utbildningsnämnden får i uppgift att uppmana skolorna att jobba med arbetsrättsliga frågor i undervisningen i samma utsträckning som man arbetar med företagsamhet.

– Barn och utbildningsnämnden får i uppgift att uppmuntra till besök av fackliga företrädare som en del i  undervisningen, anpassat efter de olika utbildningsgrenarna i skolan.

För Vänsterpartiet Kristianstad

Ruzica Stanojevic

Dela den här sidan:

Kopiera länk