Jämlikhet

Vänsterstyre bäst för Skåne

Vi skapar utrymme för offentliga satsningar, skriver Vänsterpartiets regionråd, Vilmer Andersen och Regionfullmäktigeledamoten Mikael Persson i onsdagens Kristianstadsbladet.

När vänsterpartiet ihop med socialdemokraterna och miljöpartiet tog över styret i regionen 2002 insåg vi att det inte var en lätt uppgift. Alla siffror pekade åt fel håll och underskottet var över 1,7 miljarder kronor. Utrymmet för en vänsterpolitik var inte stort, för utan pengar till verksamheterna är det omöjligt att utveckla någonting. Många av våra hjärtefrågor fick vänta tills det ekonomiska utrymmet fanns. Först nu finns möjligheterna. Först nu kan vi skicka med pengar så att vänsterpolitiken får ett reellt genomslag.

Under mandatperioden har en jämställdhetsplan tagits av regionfullmäktige, som innebär att det jämställda synsättet ska genomsyra all verksamhet. Det är bra med planer, riktlinjer och kunskapsspridande, vilket har lett till en större medvetenhet om de strukturer och maktförhållanden som präglar kvinnors och mäns världar, men det räcker inte. Nu finns det också pengar för att konkret visa att Region Skåne tar detta på allvar. I det budgetförslag som regionfullmäktige diskuterade den 12 och 13 juni görs en stor satsning. Trots allt är det pengar som verkligen visar att man menar allvar.

Region Skåne ska vara ett föredöme som arbetsgivare och visar det genom att lägga 40 miljoner kronor till en låglönesatsning och för att minska klyftan mellan manliga och kvinnliga yrkesområden. Vänsterpartiet har under hela mandatperioden påpekat vikten av att satsa på de lågavlönade som i stor utsträckning är kvinnor. Alla anställda ska ha en lön som man kan leva på. Det är därför också viktigt att heltid har blivit en rättighet i regionens verksamheter. Dessa förslag och beslut leder till att klyftorna minskar i samhället, något som är vänsterpartiets politik. En stor del av de 40 miljoner kronorna går till en satsning på de lågavlönade.

En annan grupp som har stora ekonomiska problem att klara sig är de studerande. Region Skåne kan inte bestämma över studiebidragens eller studielånens storlek, men däremot finns det en studeranderabatt på förslag i 2007 års budget. Resor kan ofta bli en stor kostnad för studerande, så rabatten kommer att underlätta för de studerande att klara sin ekonomi. Inte minst är detta viktigt för Kristianstads högskola, då ett billigare resande gör det enklare för studenter från kommuner i närheten att läsa på högskolan. Kollektivtrafiken behöver hela tiden utvecklas och stora belopp läggs på inköp av nya tåg. I årets budget läggs 120 miljoner kronor extra till kollektivtrafiken, vilket bland annat kommer att användas till trafik på den snart elektrifierade Blekingebanan, samt satsningar på utökad busstrafik mellan Broby och Kristianstad. Det ekonomiska utrymmet medger också nya satsningar inom hälso- och sjukvården, inte minst för att öka tillgängligheten inom närsjukvården, ett område som är angeläget, inte minst i det nordöstra hörnet.

De borgerliga partierna talar alltid föraktfullt om att ”vänsterpartierna sätter ekonomin främst”. Vi gör det för att utan en stabil ekonomi kan man inte göra någonting. De närmaste åren behövs stora summor för att underhålla, bygga nytt och utrusta verksamheterna. Utan pengar skulle inte det vara möjligt. Utan en stabil ekonomi är vi tillbaka i det kaos som rådde under förra mandatperioden och som hotar hela grunden för en solidariskt finansierad och demokratiskt styrd offentlig sektor. Den budget som regionfullmäktige nu har antagit visar vägen, den visar hur politiken kommer att se ut om det blir fortsatt vänsterstyre i regionen. Vänsterpartiet är en garant för ett Region Skåne, där klyftorna minskar och framtiden kan mötas med tillförsikt.

Dela den här sidan:

Kopiera länk