Vänsterpartiet i Kristianstad

Igår dogmatiska – idag sympatiska

Det verkar som om de enda vänsterpartister Kristianstadsbladets ledarsida finner demokratiska och förnuftiga nuförtiden är de som hoppar av partiet. Samma vänsterpartister som för bara något år sedan orättvist varit påhoppade på samma sätt som vi är idag. Igår stalinister idag ”shymanister”. Igår dogmatiska, idag sympatiska.. Antingen svart eller vitt.

Är vi mer dogmatiska nu än 2002? Vad vi vet så har vi samma politiska prioriteringar som vi gick till val på 2002 och ingenting i vår politik har förändrats. Om med att vara dogmatisk menas att vi är emot utförsäljning av det gemensamma, att vi vill anställa fler i kommunen och öppna fler äldreboenden och fritidsgårdar, bekämpa rasismen, att vi vill ställa krav på svenska kollektivavtal och lämna EU, att vi vill ha en lägsta lön för kommunanställda på 17 000 kr, bygga ut kollektivtrafiken, ha jämställda löner och rätt till heltid, så är svaret ja!

Hur många och vilka är vi? Vi är drygt lika många medlemmar som i början på mandatperioden, men vi är fortfarande alldeles för få, med tanke på hur stora vi behöver vara för att kunna avskaffa orättvisorna. Vårt ungdomsförbund Ung Vänster är starkt och aktivt. Vänsterpartiet Kristianstad har en välfungerande åttamannastyrelse med fyra män och fyra kvinnor, där tre av ledamöterna har utländsk bakgrund. Årets första maj möte samlade drygt 120 personer. Våra möten där beslut fattas är öppna för alla och besöks även av medlemmar i andra politiska partier. Kristianstadsbladet har blivit inbjudet, men avböjt.

Har vi haft problem med listan? Enligt valberedningen så gick det över förväntan. Vi har i vår kommun fler som vill kandidera för vänsterpartiet i höstens val än år 2002. Varför det är så kan man undra. Utan att skryta kan vi nog påstå att vi har den bredaste listan i landet, tjugofyra ypperliga vänsterpartister av blandad härkomst, kön, yrkeserfarenhet. Åldersmässig spridning från 18 till 89 år har redan uppmärksammats i media. En presentation av våra tio första kandidater finns på vår hemsida.

Som socialister räknar vi med att de borgerliga tidningarna inte är så förtjusta i vår politik. Det hör till. För varje attack blir vi lite smickrade och vi sträcker på oss. Då vet vi att vänsterpartiet är ett alternativ att räkna med, ett alternativ som utgör ett hot för ledarsidornas rosa nyliberala drömmar. Deras drömmar handlar om en värld där tjockleken på plånboken styr och ”den nyfikna och experimentella” vänstersocialismen de längtar efter utgör ett sympatiskt men ofarligt komplement till lönesänkaralliansen. Vi beklagar djupt, men vi har andra drömmar om ett rättvisare och mera värdigt liv. Och förresten, den dagen Kristianstadsbladets politiska ledarredaktion börjar tycka att vi är förnuftiga är det dags att plocka ner skylten och lägga ner partiet.

Hanna Awad, styrelseledamot V- Kristianstad

Lars Vestlund, styrelseledamot V- Kristianstad

Ruzica Stanojevic, styrelseledamot V- Kristianstad

Peter Palmqvist, styrelseledamot V- Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk