artikel

Emma-Lina Johanssons tal från kristallnatten

Novemberpogromerna pågick mellan 7-13 november 1938 och nådde sin kulmen natten mellan 9-10 november då hundratals judar mördades av SA, Hitlerjugend och av civila. Många tvingades begå självmord och veckorna efter greps cirka 30 000 judar och skickades till koncentrationsläger, cirka 260 synagogor brändes ner och cirka 7500 butiker och judiska hem vandaliserades. Vi står här idag för att minnas och hedra offren.

 

Antisemitism har en alldeles särskild plats och funktion som kugghjul i den rasistiska motorn. I mer än tusen år har judar varit den ständiga andre i Europa, den judiska gruppen i Europa har utestängts och urskilts från majoritetssamhällen och gemenskaper, enbart baserat på fördomar om och hat mot det judiska. Antisemitismen är också en del av den svenska historien.

 

Vi ser det i hur judar förnekats samma rättigheter som andra i landet ända fram till mitten av 1800-talet. Vi ser det i judepassen och i sveket mot de judiska flyktingarna, som alldeles för länge nekades tillflykt i Sverige från Förintelsens skräck. Det är en del av svensk historia som måste synliggöras och erkännas.

 

Men vi står också här för att antisemitismen är en del av vår nutid. Vi ser det med smärtsam tydlighet i attentat mot synagogor i Göteborg och Malmö och när nazisterna marscherar på såväl kristallnatten som Jom kippur.

För lite drygt en månad sedan attackerade Hamas oskyldiga civila i Israel. Vänsterpartiet fördömde starkt Hamas terroranfall. Israels svar har varit ett urskillningslöst bombande av Gaza.

 

Hamas illdåd kan aldrig rättfärdiga fördrivning och urskillningslöst dödande av den palestinska civilbefolkningen. Det är aldrig acceptabelt att attackera oskyldiga civila. För att vi i längden ska kunna hoppas på en varaktig fred måste Israels ockupation upphöra och palestinierna tillåtas att leva i frihet. Den senaste månadens händelser får också effekter här i Malmö.

 

Det måste vara alldeles självklart att judar i Sverige eller i andra delar av världen inte kan hållas ansvariga för den politik som den israeliska regeringen bedriver. Det är lika fel som när ett stöd för Palestinas rätt likställs med stöd till Hamas.

 

Det är en sammanblandning som Vänsterpartiet aldrig accepterar.

 

Ingen jude i Sverige ska behöva dölja davidsstjärnan under tröjan, välja bort kippan eller känna rädsla för att samlas i den judiska gemenskapen, skolan eller synagogan. Ingen människa i vårt land ska behöva dölja sin tro, kultur eller läggning. Rasismen måste bekämpas på alla plan i samhället. Sverige har nu i ett års tid styrts av en brunblå regering. En regering som är beroende av ett parti med rötterna i den nazistiska rörelsen och med SS-veteraner bland grundarna.

 

Ett parti vars företrädare vill bränna böcker, likställer homosexualitet med tidelag, som gång på gång får utesluta sina medlemmar för att de delar och uttrycker nazistiska åsikter och antisemitism. Ett parti som nu dikterar Sveriges flykting- och kriminalpolitik, ett parti som gynnar de rikaste och som på demokratisk väg bekämpar demokratin.

 

Det vi vet med säkerhet är att klassklyftor, orättvisa och ojämlikhet ger den som vill använda den rasistiska motorn för sina egna syften de allra bästa förutsättningarna. Vi bor i samma land men lever under olika villkor. Det spelar roll vilket namn man har, vilken hudfärg man har och var man är född. En antirasistisk politik måste se detta och vilja göra något åt det.

 

Utvecklingen ser lika illa ut i Sverige som på många håll i Europa. Nyfascism och rasism vinner ständigt ny mark och utgör ett alltmer accepterat inslag både i parlamenten och på våra gator.

 

Med historiens lärdom vet vi att dessa krafter utgör ett reellt hot mot många människors liv, de hotar våra fri- och rättigheter och även demokratin i sig.

 

Det finns inget utrymme för handfallenhet inför auktoritära krafter– inte en millimeter åt rasister och fascister!

 

Att hedra nazismens offer innebär att bekämpa alla former av rasism här och nu. Vårt hopp står till yngre generationer, att unga människor organiserar sig mot rasism och fascism, för solidaritet och jämlikhet, för allas rätt till frihet. Tack.

Dela den här sidan:

Kopiera länk