Internationell solidaritet

1a maj tal av Mohamed Chehade

Mohamed Chehade talade vid 1a maj firandet i Hässleholm.

Mohamed Chehade talar på 1a maj

Partivänner och första majfirare

Det känns väldigt fint att stå här idag på första maj. Tack till alla er som har kommit hit idag, och jag vill tacka er som röstade på Vänsterpartiet i Hässleholm och ett STORT grattis till valframgången och det fina resultatet.

Jag står här idag som stolt vänsterpartist och som egen företagare och vill fira med er alla den internationella arbetarnas dag, där arbetarna står emot den borgerliga klassen.

Jag heter Mohamed, som kom till Sverige för drygt 32 års sedan, är statslös palestinier, egen företagare i ca: 25 år, jag har verkligen sett och upplevt mycket som invandrare, båda positiva och negativa reaktioner.

Jag har en hel del politiska uppdrag utöver mitt företag, jag är ordinarie ledamot i Kommunfullmäktige, i arbetsmarknadsnämnden samt ledamot i styrelsen i det kommunala bostadsbolaget Hesslehem.

För mig och mina barn, och många andra människor som inte är födda i Sverige, är framtiden mycket viktigt, och för att övervinna barriären av rädsla måste ansvariga arbeta för att förbättra integrationsprocessen bland medborgare, oavsett nationalitet och religiös tillhörighet, genom att ta upp frågor och problem, hitta lämpliga lösningar, tex här i Hässleholm förstärka mötesplats Ljungdala istället för att skära ner på vuxen verksamhet, samt markan på tv4 område, och hitta andra mötesplatser och metoder för Hässleholms ungdomar och barn från alla samhällsskikt ska kunna träffas.

 

De mänskliga rättigheterna gäller för alla. De slår fast att alla människor är födda fria och har lika värde och rättigheter. Dessa rättigheter är universella och gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang.

Hur kan man då sammanfatta läget för de mänskliga rättigheterna i Sverige idag?

Sverige ligger på en hög nivå när det gäller skyddet av mänskliga rättigheter. Men det finns fortfarande en hel del utmaningar – utmaningar som inte erkänns i tillräcklig utsträckning och som man inte jobbar med i tillräckligt hög grad, Vissa partier på riksnivå vill göra skillnad på medborgare i olika klasser, och som invandrare ska man absolut inte bli illa behandlat, tex när man söker jobb, och ha ögonen på sig när man går ut på gatan, då är alla lika fast vi är olika.

Inlägget om Murhaf Hamid som sålde majblomma har fått flera grova rasistiska kommentarer. Ett av inläggen kom från en person som utger sig vara sverigedemokrat och som kallar pojken för jävla Blatteunge, och så vill vi inte att vårt fina land skall se ut.

Vi i Vänsterpartiet tycker att aktivt motverka diskriminering är en självklar del i arbetet för att uppfylla de mänskliga rättigheterna.

 

Det som behövs idag är att alla hjälpas åt, att man får rätt anställning på rätt plats med rätt behörighet oavsett nationalitet. Ekonomin är viktigt för båda, företagarna och anställda, att anställa människor med invandrarbakgrund utan att titta på hudfärgen gör att vi minskar arbetslösheten och då känner sig dessa människor mer accepterade i samhället, och blir lättare att integreras. Män har lättare at få jobb i vissa yrken, men kvinnor har gjort stora framsteg och närmat sig männen när det gäller deltagande, lön och yrkesposition, ökad ojämlikhet påverkar inte bara den sociala sammanhållningen utan skadar även den långsiktiga ekonomiska tillväxten.

Till slut vill jag nämn att arbetarna i Sverige trots allt har rättigheter och jämlikheter är på rätt väg, däremot och jämfört med andra länder, speciellt där jag kommer ifrån som Palestinier har arbetarna väldigt tufft tex kan arbetarna stå upp till 4 timmar för att passera den höga muren mellan Palestina och Israel, Den israeliska så kallade säkerhets muren byggdes delvis på ockuperat palestinskt område, vilket strider mot folkrätten. Byggandet av bosättningar får dessutom allvarliga humanitära konsekvenser för den palestinska befolkningen. Den kan försvåra möjligheten till en framtida tvåstatslösning.

 

Slutligen, innan jag avslutar, vill jag betona att vi i Vänster partiet kommer fortsätta kämpa och vara den tuffa länken inför alla dem som diskriminerar medborgare emellan och inte erkänner att alla är lika fast vi är olika.

Dela den här sidan:

Kopiera länk