artikel

1a maj tal av Magnus Åkeborg

Magnus Åkeborg från partiföreningen i Hässleholm talade vid årets 1a maj firande

Magnis Åkeborn talar på 1a maj

Välkomna! Jag heter Magnus Åkeborn och är gruppledare och ordförande i Vänsterpartiet Hässleholm. Idag samlas vi, inte bara här i Hembyggdsparken/ Kristianstad, utan över hela vårt kära jordklot, och manifesterar arbetarrörelsens egen dag. Vi talar om orättvisor och förtryck, men även om hopp och solidaritet. Tillsammans kan vi göra stordåd och slita oss fria från förtryckets bojor. Dessa ord uttrycks på hundratals språk i demonstrationer och stormöten överallt på alla kontinenter! Kanske till och med på nån forskarstation i Antarktis!

 

Men jag tänker ta tillfället i akt att berätta vad som händer runt vår egen knut. Hässleholm har sen valet styrts av Moderaterna, kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Från första dagen har allt handlat om besparingar, nedskärningar och tuffa tag. Vi har suttit i opposition med Socialdemokraterna och försökt vara tuffa och kreativa. 

Men en vacker dag så avslöjas att SD varit väldigt inblandade i de infekterade turerna med den så kallade Vikingabyn i Sösdala. Där har det intrigerats och diskuterats hur SD kan fixa och dona med de problem som uppstått. I tron att man haft full makt över kommunen, har man pratat om att köpa anläggningen. Det har pratats riktigt illa om kommunen och dess personal men även SDs egna medlemmar och andra politiker .Dessa samtal har i hemlighet spelats in och sen delvis blivit släppta till media. Så spricker då samarbetet mellan SD och Moderaterna och Kristdemokraterna. I det läget lade vi V, S och Centern ett förslag där vi skulle styra med Moderaterna. Detta förkastades och nu pågår samtal mellan S och M.

Samtidigt pågår polisutredningar åt båda håll mellan SD och Vikingarna om hot och försök att anlita torpeder…fortsättning följer.

 

Det som är tragiskt med hela den här soppan är att det politiska arbetet blir lidande. Personalen mår dåligt. Politikerföraktet ökar och våra medborgare kräver och har rätt till att kommunen ska skötas och fungera. Vi fortsätter att jobba för att hitta en lösning. SD ska bort från makten.

 

Vår politiska agenda är den samma.

 

Inom omsorgen En mycket bättre arbetsmiljö. Fler kollegor. Högre lön. Förkortad arbetstid med bibehållen lön. Makt över sina scheman. Stopp för delade turer. Rätt till heltid. 

 

Inom skolan..Fler lärare. Mer resurser. Bättre arbetsmiljö. Vänsterpartiet kräver stopp för vinstuttag i all välfärd.

 

Vi måste fortsätta kämpa mot vardagsrasismen och försvara vår värdegrund. Allas lika värde och rätt att vara den man är ifrågasätts tyvärr både i vardagen och politiskt. Normalisering av nedsättande retorik och alternativa fakta hörs både på skolan, på jobbet och från talarstolen i fullmäktige. Vänsterpartiet ska lyfta frågan varje dag och överallt.

 

Det ekonomiska läget är svårt nu. Fler känner av konsekvenserna av höga matpriser, högre hyror, högre räntor och elpriser. Men denna situation är inte ny för alla. Klyftorna har ökat länge och de som behöver stöd och hjälp mest har länge försummats. Vår välfärd urholkas. Hur motarbetar vi girighet och egoism? Jo med solidaritet och empati.

Vänsterpartiet har politiken! Vi har reformerna. 

 

Vi får inte glömma vår omvärld och våra medmänniskor runtom på vår jord. Krig och konflikter, gamla och nya kräver också vår uppmärksamhet. Orättvisor och förtryck, svält och fattigdom måste bekämpas. 

Att klimathotet fortfarande ifrågasätts är skamligt. För kommande generationer och allt liv på vår planet har vi skyldigheten att lägga de resurser som behövs för att lösa denna ödesfråga.

 

Jag hoppas att denna dag får oss att tänka till och ställa frågan:

Vad kan jag göra? Vad kan vi göra, tillsammans?

 

Kamrater! 

Tack så mycket!

Dela den här sidan:

Kopiera länk