Ideologi

1a maj tal av Alexandra Koch

Ung Vänster talare vid  årets första maj firande var Alexandra Koch. Här kommer hennes tal i sin helhet.

Alexandra Koch talar på 1a maj

Socialister, feminister och 1 maj deltagare, idag är det arbetarrörelsens högtidsdag! Idag firar vi vunna segrar och börjar kampen för nya. Vi har i över hundra år samlats för att demonstrera för ett annat samhälle. Detta är en dag då vi visar upp vår styrka och vår beslutsamhet. Vi befinner oss i mitten av en ekonomisk kris, och med en ny och reaktionär högerkonservativ regering. En regering som för en rasistisk politik och en som väljer storföretagens intressen framför befolkningens. Medan vi i arbetarklassen kläms mellan höjda hyror och allt dyrare mat så väljer Sverigedemokraterna och deras borgerliga lakejer att fokusera på dramaten-turguidernas klädval och priset på plastpåsar. Att vi befinner oss i denna situation och att regeringen inte agerar för att motverka dessa problem handlar inte om att de inte kan utan om att de inte vill. Deras marknadsfundamentalistiska ideologi tillåter inte att man inskränker storföretagens vinster. Fastighetsägarna, friskolekoncernerna och matbaronerna måste fortsätta få sko sig på hyresgästerna, skolbarnen och på vår hunger.

 

Vi i Ung Vänster kräver omedelbara lösningar på den akuta krisen. Vi kräver sänkta priser på mat och avskaffad matmoms. Vi kräver Sverigepriser på el, så att elbolagen inte ska kunna sko sig på EUs trasiga elmarknad. Vi kräver frysta hyror, så att vi kan stanna kvar i våra egna hem.

 

I år chockhöjde högerpolitikerna i regionen även priserna för kollektivtrafiken. Medan Stockholm och Västra Götaland får frysta och sänkta priser så äter Skånes borgerliga politiker upp våra redan tunna marginaler med höjningar på upp till 10 procent. Att kunna röra sig är centralt för att kunna arbeta, studera och ha en värdig fritid. Därför kräver vi inte bara införandet av avgiftsfri kollektivtrafik, utan även en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Skånes ungdomar ska kunna röra sig i sitt län vare sig de bor i Vellinge, Rosengård eller Åhus. Dessa lösningar riktar in sig på den akuta krisen, men vi vet att dessa kriser kommer komma igen. Kriser och konjunkturnedgångar är oundvikliga i det marknadsekonomiska och kapitalistiska systemet, och vi vet att vid varje kris är det vi i arbetarklassen som får dra det korta strået. Vi vet att denna cykel inte bryts med lägre matmoms och fler pågatåg. Vi vet att samhället måste förändras i grunden och att vi bara kan göra detta tillsammans. För det är bara när vi står tillsammans och organiserar oss som vi kan förändra och forma vår egen framtid.

 

Idag talar vi om stora idéer, firar och tågar. Men när vi vaknar imorgon kommer vi inte återgå till att försöka kämpa för en valbar plats på kandidatlistan. Utan vi kommer gå ut på gatan med byttan med tapetklister, på skolan med böcker och flygblad för att tala med skolungdomar, på våra arbetsplatser för att tala med våra arbetskamrater. För vi drivs inte av drömmar om ett fett riksdagsarvode eller nämndeuppdrag i kommunhuset. Vi drivs av tron på att ett bättre samhälle är möjligt. Att det är vi människor som tillsammans driver historian framåt, och att hur det är nu inte är hur det måste vara.

 

Organisera dig i Ung Vänster, organisera dig för en bättre morgondag.

 

Tack!

Dela den här sidan:

Kopiera länk