Kommunal politik

Rapport från kommunfullmäktige 14:e december

Rapport från Kommunfullmäktige 221214

Närvarande: Mikael Persson, Karin Feldt, Eskil Eskilsson och Jan Nordström.

Andra fullmäktigemötet för nya gruppen och där Eskil Eskilsson denna gång fick hoppa in som ersättare för Abdikajse Aynan.

Det var budget 2023 samt en massa val till de olika nämnderna, kommunala bolag och ett antal föreningar.

Redan under punkt 5 (av 59 punkter) Revidering av gemensamt reglemente för kommunstyrelse och nämnder blev det många som äntrade talarstolen, från Vänsterpartiet, Liberaler, Socialdemokrater och Centerpartister. Det som debatterades var en utökning av 3 Sverigedemokrater i Omsorgsnämnden, Arbete och Välfärd samt Barn- och Utbildningsnämnden. Både Vänsterpartiet och Liberalerna hade lämnat in protokollsanteckningar. Via Mikael Persson reserverade vi oss mot utökningen som vi menar är rejält kostnadsdrivande och bara ett sätt att köpa SD lojalitet. Socialdemokraterna framförde bara att man inte kommer delta i beslutet.

Svaret från Moderaterna var att de tre nämnderna behövde denna resursförstärkning för att klara sitt uppdrag, något som Liberalerna som idag har ordförandeposten i Barn- och Utbildningsnämnden och Arbete- och Välfärd inte förstod något av. I alla fall inget som kommit dem för kännedom.

Det som framfördes från Camilla Palm (M), kommunalråd även fram till november och nu omvald för perioden 16 november 2022 t o m november 2026 att nämnderna bedrivit resursslöseri men som Liberalerna påtalade att nämnderna haft moderatstyre i 12 år av de senaste 16 åren.

Tyvärr så gick utökningen igenom till en kostnad av ca 600 000 kr/år och huvud. För mandatperioden blir det över 7 miljoner kronor totalt.

De val som sedan genomfördes har Vänsterpartiet både ordinarie och ersättare i följande nämnder; Kommunstyrelsen (Mikael Persson och Linnea Bengtsson), Omsorgsnämnden (Efa Nilsson och Jan Nordström) , Arbete- och välfärd (Abdikajse Aynan och Eskil Eskilsson) samt Barn- och Utbildningsnämnden (Karin Feldt och Björn Brynolfsson).

De flesta ordförandeposterna fick moderaterna förutom Omsorgsnämnden (KD), Byggnadsnämnden (KD), Tekniska nämnden (SD) som också fick Överförmyndarnämnden. Till vice 2:dre vice ordförande i de större nämnderna tog Socialdemokraterna hand om. S fick också viceordförandena i de mindre nämnderna.

Innan punkten om budget 2023 tog vi borgensavgifter och låneramar samt ett antal nya taxor; Kultur och fritid, vatten och avlopp samt sophämtning.

Socialdemokraterna vill minska höjningen av avgifterna på vatten och avlopp men som majoriteten drev igenom, beslutet blev 10%, Socialdemokraterna föreslog 9%.

Vänsterpartiet hade ingen skattehöjning inför 2023 utan ansåg att vinsten på ca 100 miljoner kunde användas till de områden vi prioriterade, skola.

Vänsterpartiet pratade från sin budget där alla närvarande var uppe. Mikael Persson gav styret kredit för barnkonventionen gällande ungdomars tyckande men var starkt besviken att styret inte hade återkopplat till dem. Vidare vill Mikael få garantier från ordförande Lena Olsson i Kultur och fritid om armslångt avstånd i kulturen, att kultur vågar vara utmanande. Svaret var att Birgitta lovade men vad kommer övriga i nämndens styre att driva.

Karin Feldt tryckte på det viktigast i vår kommun är våra barn och där politiken måste se till att alla får de resurs som krävs.

Eskil Eskilsson framförde att invandringen till Sverige har skapat vårt Sverige.

Jan Nordström tryckte på arbetsmiljön som många framför skall bli bättre men aldrig ger hur. Jan förde fram 80% tjänst till 100% betalning som skulle ge stora förändringar för individen.

Sammanfattning från Fullmäktigemötet som undertecknad kände var lite från styrets M, Kd och SD som de tre aporna som sitter bredvid varandra, inget hört, inget sett och ingenting sagt.

 

Vid rapporten, Jan Nordström

Dela den här sidan:

Kopiera länk