Kommunal politik

Rapport från Kommunfullmäktige 15:e november

Närvarande: Mikael Persson, Karin Feldt, Abdikajse Aynan, och Jan Nordström.

Första mötet för den nya perioden som sträcker sig fram till oktober 2026 var mest val dock inte till nämnderna som först genomförs vid Fullmäktige i december.

Det som blev starkast för mig var valen till den styrande församlingen där Sverigedemokraterna intog tunga poster i Fullmäktige genom det valtekniska samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Fullmäktige inleddes med att Pierre Månsson som ålderspresident öppnade och tog de första punkterna fram till och med val av presidiet där Bo Silverbern fick förnyat förtroende som ordförande, nyval av Annelie Karlsson (S) och Niklas Nilsson (Sd) i nämnd ordning. Sedan utsågs valberedning, revisorer och representanter i Räddningsnämnden. Inom dessa områden har vi som Vänsterparti inga platser.

I valet till Kommunstyrelsen har vi genom att vi gick från 3 till 4 mandat en ordinarie plats och genom valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna även en ersättare. Till ordinarie i Kommunstyrelsen för Vänsterpartiet valdes Mikael Persson och Linnea Bengtsson som ersättare. Kommunstyrelsen består av 15 ordinarie och 8 ersättare. Till Ordförande valdes Camilla Palm (M), 1:e Ian Fernehed (Sd) och Ulrika Tollgren (S) till 2:dre ordförande.

Som vid alla övriga Fullmäktigemöten fanns ett antal delgivningar, svar på revisionsrapporter samt ej verkställda beslut inom Omsorgs- och Arbete och välfärds nämnden.

Vi tog också beslut om en preliminär skattesats 21.46 (oförändrad). Vänsterpartiet hade lämnat in en protokollsanteckning från Kommunstyrelsen att vi återkommer om vår skattesats till Kommunfullmäktige vid budgeten i december.

Under beslut togs också om ett nytt naturreservat på Ekenabben vilket innebar en investeringskostnad på 100 tkr. Vi beslöt också om en ny Biblioteksplan för 2023 och som Vänsterpartiet ställde sig bakom med protokollsanteckningen ”Vänsterpartiet är positiva till förslaget men anser att det borde kompletteras med ett uppdrag att återöppna filialverksamheten i Linderöd och på Österäng”. Beslutet föregicks av en votering där vårt tilläggsförslag föll. Fullmäktige beslöt också om en revidering av taxan för fritidshem vilket Vänsterpartiet inte hade något att erinra mot.

Vi beslöt också om att bibehålla avgiftsfria uteserveringar under tiden november 2022 t o m mars 2023.

Två motioner avhandlades också från Socialdemokraterna. Uppvärdera träd i urbana miljöer och skaffa en tvillingstad i Ukraina. Vänsterpartiet ställde sig bakom båda med bl a att Karin Feldt gick upp för träd i urbana miljöer, här ansåg s den besvarad medan vi och S ville få den antagen. Motionerna föll sedan i omröstningen

Den stora diskussionen på Fullmäktige blev under ledamöternas frågestund där Camilla Palm blev hårt ansatt från Liberaler och Centerpartister. Den spricka man kunnat läsa om i media mellan det gamla styret (M, L, C och Kd) blev verkligen påtagligt. Enligt de inlägg som föregicks hade möten ställts in av Camilla Palm vilket i sin tur innebar stora svårigheter att för nämnderna lägga sina budgetar inför 2023. I synnerhet för Utbildningsnämnden som alltid lägger sin budget under innevarande år gällande nästkommande år. Anledningen är besked till de privata skolorna.

 

Vid rapporten, Jan Nordström

Dela den här sidan:

Kopiera länk