Kommunal politik

Från A till Ö

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav A

 

Arbete

Arbete åt alla.

Vänsterpartiet vill att Kristianstad kommun skall vara en attraktiv arbetsgivare som får medborgare att både vilja arbeta och bosätta sig i kommunen.

Vänsterpartiet vill att full sysselsättning ska vara det övergripande målet för såväl finans- som penningpolitik. Vänsterpartiet slår vakt om den gemensamma offentliga sektorn.

Vänsterpartiets politik är att skapa förutsättningar till full sysselsättning.

Vänsterpartiets politik bygger på rätten till tillsvidare- anställningar, lika lön för likvärdiga arbeten, bra arbetsmiljö och ett stimulerande arbetsinnehåll.

Vänsterpartiet anser att arbetslivet måste ta större hänsyn till människors familjeliv med heltid som rättighet och deltid som möjlighet för den som så önskar.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav B

 

Bostad

 

Bostaden är en grundläggande social rättighet – inte en vara på en marknad.

Enligt regeringsformen har samhället ett uttalat ansvar för att trygga rätten till bostad. I verkligheten ser det annorlunda ut.

Vänsterpartiet i Kristianstad vill att ABK fortsätter agera offensivt för att öka bostadsbyggandet och hålla nere hyrorna.

Vänsterpartiet vill att det byggs både större och mindre hyresrätter i kommunens alla delar. Hyresgästernas inflytande gällande sitt boende bör öka. Kommunen bör undersöka intresset för kommunala kollektivhus. Vänsterpartiet säger fortsatt nej till marknadshyror och utförsäljning av lägenheter.

Vänsterpartiet vill att kommunen skaffar ett antal lägenheter som kan erbjudas hemlösa, flyktingar och våldsutsatta kvinnor och barn i behov av ett boende.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav C

 

Cykel

 

Cykel är ett bra och miljövänligt fordon.

Vänsterpartiet anser att det bör bli lättare att cykla i kommunen.

Vänsterpartiet anser att Kristianstads naturområden behöver göras tillgängliga med leder som gör det möjligt att komma dit med cykel.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav D

 

 

Demokrati

 

Demokratin måste ständigt försvaras men även bevakas och utvecklas. De krafter som vill begränsa demokratins räckvidd till förmån för marknadslösningar eller expertvälde tjänar på det växande politikerföraktet, som i förlängningen blir till förakt för politiken. En stor grupp människor känner vanmakt inför anonyma ekonomiska makthavare, men också inför partierna, den kommunala förvaltningen, myndigheter och fackföreningar.

Vänsterpartiet anser att verksamheten med medborgar- kontor bör utvecklas i Kristianstad, så att den når fler kommundelar.

Vänsterpartiet anser att det bör finnas bra mötesplatser i kommunens alla delar.

Vänsterpartiet anser att en aktiv stadsdelsdemokrati bör utvecklas i centrala Kristianstad samt i tätorterna med omnejd.

Vänsterpartiet anser att kommunen bör initiera utbildning i föreningsarbete i samarbete med kommunens studieförbund.

Vänsterpartiet anser att närheten och tillgängligheten mellan medborgare, tjänstepersoner och politiker skall utvecklas.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav E

 

Energi

 

Vänsterpartiets mål är ett samhälle med 100 procent förnybar energiförsörjning senast år 2040. Genom att satsa på energieffektivisering och förnybar energi som vind-, sol- bio- och geoenergi skapar vi ett ekologiskt hållbart samhälle.

Vänsterpartiet anser att energieffektivitet och installering av solceller skall prioriteras vid all nyproduktion av kommunala fastigheter.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav F

 

Fritid

 

Vänsterpartiet menar att lönearbetet inte skall tillåtas suga upp all kraft och energi i människors liv, utan att det behöver blir en god del över för en meningsfull, läkande och utvecklande fritid. Ett steg på vägen är att göra det möjligt för alla människor att ta del av den kultur som bjuds och de tillfällen som finns att själva skapa den.

 

Vänsterpartiet vill att det satsas på och ökas med  resurser till fritidsgårdar, mötesplatser och allaktivitetshus för fritid och kultur där alla generationer kan mötas.

Vänsterpartiet anser att alla som bor i Kristianstads kommun ska ha tillgång till en god och allsidig biblioteksservice.

Vänsterpartiet anser att det kulturella utbudet ska spegla befolkningens klassmässiga, könsmässiga och etniska sammansättning.

Vänsterpartiet anser att tillgång kultur är en rättighet och tillgången för de med funktionsnedsättning ska säkerställas.

Vänsterpartiet anser att den kommunala musikskola skall vara avgiftsfri.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav G

 

Gemenskap

 

Gemenskap och solidaritet är utgångspunkten i Vänsterpartiets Sverige.

Vänsterpartiets mål är en värld där människor inte behöver fly. Vägen är lång och ambitionerna måste höjas för att nå dit.

Vänsterpartiet anser att Sverige måste vara en klar och tydlig röst för asylrätt och mänskliga rättigheter genom att ge skydd åt dem som behöver det.

Vänsterpartiet kommer att arbeta för integration för ett solidariskt samhälle med mångfald.

Vänsterpartiet motverkar diskriminering i kommunens egna verksamheter och i kommunen som helhet.

Vänsterpartiet har nolltolerans mot rasism.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav H

 

HBTQI

 

Alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Alla ska ha rätt att älska vem de vill och vara den de är. För att förbättra alla personers livsvillkor krävs en bred kunskapshöjning. På en kommunal nivå innebär det att aktivt arbeta för ett bättre och mer inkluderande bemötande av transpersoner och personer med en icke-normativ sexuell läggning i samhällets alla delar.

Vänsterpartiet anser att alla yrkesgrupper ska ha hbtqi-kompetens och kunskaper kring transpersoners verklighet och möjlighet att tidigt hjälpa barn utveckla en trygg könsidentitet. Kommunen skall stödja och bidra till att hbtqi-information sprids.

Vänsterpartiet anser att kommunen skall inrätta faciliteter som till exempel omklädningsrum och toaletter där fler könstillhörigheter än man och kvinna bereds plats.

 

 Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav I

 

 

 

Integration

 

Vänsterpartiet arbetar för alla människors frihet. Det är samhällets ansvar och kräver en politik som ger alla, oavsett bakgrund, religion, hudfärg, kön eller sexualitet, samma möjligheter och samma rätt till god utbildning, arbete och bostad.

Vänsterpartiet anser att Kristianstad skall arbeta för integration för ett solidariskt samhälle med mångfald. Vänsterpartiet arbetar för att all form av diskriminering skall motverkas i kommunens egna verksamheter och i kommunen som helhet och kommunen skall ha nolltolerans mot rasism.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav J

 

 

Jämlikhet

 

Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla – inte bara några få. Vi tycker det är fel att en liten elit har hur mycket pengar som helst, samtidigt som många familjer behöver vända på varenda krona för att få vardagen att gå ihop.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav K

 

Kollektivtrafik

 

Klimatkrisen är akut och vi måste snabbt få ned utsläppen. Det finns en stark rörelse och folklig opinion för att göra det och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

 

För klimatets skull behöver det bli lättare, bättre och billigare att åka kollektivt.

Vänsterpartiet vill satsa mer på kollektivtrafiken så att den är billig eller gratis och så att den fungerar bra i hela landet.

Vänsterpartiet anser att kollektivtrafikens utformning i större utsträckning skall ta hänsyn till kvinnors, äldres, funktionsnedsatta och ungas resande.

Vänsterpartiet menar belysning och växtlighet kring busshållplatser gör de resande mindre utsatta.

Vänsterpartiet arbetar för att Det inrättas busslinjer som passar till arbetslivet.

Vänsterpartiet vill ha en tätare och mer anpassad kollektivtrafik på landsbygden.

Vänsterpartiet vill att beställnings- och anslutningstrafik upprättas till de delar av kommunen som idag inte nås av buss eller tåg.

Vänsterpartiet  vill att kollektivtrafiken skall vara avgiftsfri för barn, ungdomar, studerande och pensionärer.

 

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav L

 

Landsbygd

 

Sverige ska vara ett land som håller ihop. Våra gemensamma rikedomar skapas av hela landets resurser och hela landets arbete. Då ska frukterna av det arbetet också komma hela landet till del.

Vänsterpartiet vill att det utlokaliseras kommunala verksamheter till landsbygden.

Vänsterpartiet vill ha en utökad närvaro av offentlig service som vård, tandvård, förskola, apotek,

post- och bank på landsbygden.

Vänsterpartiet vill jämna ut klyftorna mellan stad och landsbygd

Vänsterpartiet vill underlätta för näringsidkare utanför innerstaden genom ett förenklat regelverk för små verksamheter.

Vänsterpartiet vill att fiberutbyggnaden kommer alla till del för att underlätta arbete på hemorten.

Vänsterpartiet vill ha utökade möjligheter till vård och barnomsorg i mindre samhällen.

Vänsterpartiet vill att konsumtionen av närproducerat utökas, vilket ger nya arbetstillfällen och utveckling av bra produktion.

Vänsterpartiet vill att kommunen subventioner betalnings- terminaler på landsbygden.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav M

 

Miljö

 

Miljön är viktigare än vinstintressen. Utarmningen av den biologiska mångfalden, klimatkrisen och andra allvarliga miljöproblem gör att vi snabbt måste ställa om vårt samhälle.

 

Vänsterpartiet  vill att kommersiell flygtrafik från Kristianstad Österlen airport, läggs ner.

Vänsterpartiet vill att det vid all nyproduktion av kommunala fastigheter prioriteras energieffektivitet och att solceller installeras.

Vänsterpartiet vill ha en förbättrad infrastruktur för cykling i kommunen.

Vänsterpartiet vill se en ökad mängd ekologisk och närproducerad mat i all kommunal verksamhet.

Vänsterpartiet vill att biogasproduktionen utökas från bland annat kommunens hushållsavfall.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav N

 

Nolltolerans

 

Mäns våld mot kvinnor är ett stort hot mot säkerheten i vårt samhälle. Oftast sker det inom hemmets fyra väggar men det betyder inte att samhällets ansvar på något sätt minskar. Utsatta kvinnor ska ha någonstans att vända sig och få hjälp och skydd.

Vänsterpartiet vill ha långsiktiga resurser till kvinnojouren och tjejjouren i kommunen. Dessa behöver garanteras att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet året runt och även fortsatt kunna ta emot barn då vi vet att barn är en mycket utsatt grupp.

Vänsterpartiet vill öka det förebyggande arbetet, då i synnerhet genom att öka kunskapen hos personal inom skola, hälso-och sjukvård samt socialtjänsten.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav O

 

Omsorg

 

Vänsterpartiet anser att alla har rätt till ett skyddsnät som fångar upp vid sjukdom och eller arbetslöshet. Det ska inte bara finnas för dem som har pengar eller anhöriga som kämpar för dem.

Vänsterpartiet anser att ett jämlikt samhälle utan människor som lever i utsatthet är bra för alla.

Vänsterpartiet vill att arbetslösa ska ha rätt till arbetslöshetskassa som ersättning vid förlorad arbetsinkomst.

Vänsterpartiet anser att människor som till sin försörjning är beroende av samhällets stöd ska ha rätt till ett värdigt liv och möjlighet att råda över sin ekonomi.

Vänsterpartiet vill att socialtjänstens missbruksvård ska utformas så att stödet fortgår till dess individen inte riskerar att återfalla i missbruk eller hemlöshet.

Vänsterpartiet vill att socialtjänsten ska stödja och samarbeta med brukarorganisationer och självhjälpsgrupper.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav P

 

 

Pension

 

Vänsterpartiet vill se ett pensionssystem som ger en pension som går att leva på. Pensionssystemet ska ge verklig ekonomisk trygghet vid arbetslivets slut. Vänsterpartiet anser att pensionssystemet bör innehålla ett grundskydd som gör att ingen pensionär tvingas leva i relativ fattigdom.

Vänsterpartiet anser att och pensionssystemet skall garantera pensioner motsvarande 80 procent av slutlönen för låg- och medelinkomsttagare.

Vänsterpartiet anser också att det skall finnas möjlighet att avsluta yrkeslivet i förtid med en rimlig pension för den som slitit ut sig under ett långt och tungt arbetsliv.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Q

 

 

Qvinna

 

Vänsterpartiets mål är ett jämlikt samhälle fritt från patriarkala strukturer.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti som kämpar för jämställdhet på riktigt. Vi strävar efter att kvinnor ska kunna röra sig i samhället och känna att de är trygga; såväl på arbetsplatsen, i skolan som i hemmet.

Vänsterpartiet vill ha en kommun där kvinnor vill bo och arbeta.

Vänsterpartiet ställer därför en rad feministiska krav på samtliga områden inom politiken. Från rätten till arbete, rätten till heltid och sex timmars arbetsdag till trygg finansiering av kvinnojourer.

Vänsterpartiet driver en kommunalpolitik där resurser ska omfördelas till kvinnor så att klyftorna utjämnas. Vårt mål är ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män i hela samhället.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav R

 

Rättvisa

 

Vänsterpartiet vill driva en vänsterpolitik som bidrar till att minska klassklyftorna och som skapar en mer rättvis fördelning.

Vänsterpartiet anser att förskola/skola, vård och omsorg ska bedrivas inom en offentlig förvaltning som är öppen för demokratisk insyn och kontroll.

Vänsterpartiet vill sätta stopp för privatiseringar – återkommunalisera istället.

Vänsterpartiet vill att alla skall ha en bra löneutveckling och goda arbetsvillkor.

Vänsterpartiet vill stödja de anställda i kommunen så att de uppnår större inflytande på sina jobb.

Vänsterpartiet vill säkra tillräckligt med kommunala praktikplatser.

Vänsterpartiet vill Avskaffa karensdagen i sjuk- försäkringen.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav S

 

Skolan

 

Vänsterpartiet anser att den avgörande skiljelinjen mellan höger och vänster i skolpolitiken har handlat om huruvida skolan ska vara förbehållen eliten eller om den ska vara till för alla.

Vänsterpartiet menar att dagens kamp om skolan handlar om att säkra likvärdigheten så att alla elever oberoende av klass, etnicitet, funktionsnedsättning eller kön får möjlighet att tillägna sig kunskaper.

Vänsterpartiet anser att svensk skola ska vara jämlik, alla barn och unga ska ges samma rätt till utbildning.

Vänsterpartiet vill att barn till arbetslösa och föräldralediga skall ha rätt till 30 timmar i förskolan och i  skolbarnomsorgen.

Vänsterpartiet vill att barngrupperna/antalet elever per klass utformas på ett sådant sätt att alla elevers behov kan tillgodoses.

Vänsterpartiet vill att en utökning av pedagogiska resurser och socialt stöd görs så att alla elevers behov kan tillgodoses.

Vänsterpartiet vill att det aktivt arbetas för att minska lärarnas administrativa arbete.

Vänsterpartiet vill utöka resurser i skola och barnomsorg för att utöka tillgänglighet och möjligheter för barn och ungdomar med funktionshinder.

Vänsterpartiet vill ha utökade och mer flexibla öppettider i barnomsorgen.

Vänsterpartiet vill att skolarbetet och därmed läxhjälp skall göras i skolan.

Vänsterpartiet vill se ett systematiskt arbetsmiljöarbete införas utifrån barn/ungas perspektiv.

Vänsterpartiet vill att det ska finnas tillräckliga resurser för att motverkas stereotypa könsroller, rasism och homofobi i skola och förskola.

Vänsterpartiet vill utöka och göra vuxenutbildningen lättillgänglig och flexibel samt satsa på validering och förbättrad SFI-undervisning i kommunal regi.

Vänsterpartiet vill att elev- och personalinflytande ska utvidgas och prioriteras.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav T

 

 

Tillgänglighet

 

Vänsterpartiet anser att alla människor är lika värda och skall ha samma rättigheter och möjligheter. Människor med funktionsnedsättning har ofta inte dessa möjligheter. Detta beror oftast inte på funktionsvariationen utan i stor utsträckning på bristande samhällsplanering och om- givningens attityder, detta gäller särskilt kvinnor och invandrare.

Vänsterpartiet anser att om alla skall få möjlighet att delta på lika villkor i samhällslivet måste det ske en radikal förändring.

Vänsterpartiet menar att de som är experter på vad funktionsnedsättning innebär är de funktionsnedsatta själva.

Vänsterpartiet anser att handikapporganisationerna bör få insyn vid all planering och ombyggnad i kommunen.

Vänsterpartiet anser också att den kommunala debatten och beslutsfattandet måste ske under sådana former att alla kommunens invånare kan följa med och delta utifrån sina egna förutsättningar.

Vänsterpartiet  anser att det skall en generösare tolkning och tillämpning av Lagen om stöd och service till svårt funktionshindrade och Lagen om personlig assistent.

Vänsterpartiet att kommunal personal bör få kompetensutbildning kring funktionsnedsättning.

Vänsterpartiet anser att färdtjänsten återförs i kommunal regi och fås att fungera som avsett.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav U

 

 

Ung Vänster

 

Vårt ungdomsförbund är ett socialistiskt och feministiskt förbund som består av ungdomar som vill kämpa för ett bättre liv, för rättvisa och solidaritet. Det är något speciellt att tillsammans med andra kämpa för det man tror på, att diskutera frågor man är intresserad av med likasinnade, att utveckla sig själv och att bli en av dem som gör skillnad, så är du ung med hjärtat till vänster, gå med i Ung Vänster: https://ungvanster.se/medlemskap/

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav V

 

Välfärd

 

Vänsterpartiet menar att en väl fungerande välfärd är en förutsättning för många människors frihet.

Vänsterpartiet anser att du ska lita på att ditt barn möter trygghet i skolan, att dina föräldrar får värme och omsorg på äldreboendet och på att du får bästa möjliga vård när du mår dåligt.

 

X

 

Xylofon

 

…är kanske inte förstahandsvalet för ungdomar, men för de instrument våra barn och ungdomar vill spela är musikskolan viktig.

Vänsterpartiet anser att alla barn, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar, ska ges möjlighet att ta del av kulturverksamhet.

Vänsterpartiet verkar för en avgiftsfri musikskola.

Vänsterpartiet vill skapa en kulturskola i samarbete med förskola, skola, konsthallar, museer och bibliotek.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Y

 

Ytor

 

Ytor för rekreation och återhämtning är viktigt för alla.

Vänsterpartiet anser att kommunen behöver i så hög utsträckning som möjligt förtäta befintlig bebyggelse, men utan att det sker på bekostnad av tätorternas gröna ytor. Vänsterpartiet menar att massbilismen måste stå tillbaka till förmån för grönytor och trädplantering.

Vänsterpartiet anser att vi måste fortsätta ta tillvara, utveckla och stödja Kristianstads biosfärområde samt övriga kommunala naturområden.

Vänsterpartiet vill att dessa naturområden behöver både tillgängliggöras med leder för barnvagnar och rullstolar såväl som cykel och kollektivtrafik.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Z

 

Zongränser

 

Zoner inom kollektivtrafik är förhoppningsvis överflödiga i framtiden, eftersom vi vill att all kollektivtrafik ska vara helt avgiftsfri, men…

Vänsterpartiet anser att vi kan börja med att göra kollektivtrafiken i Kristianstad avgiftsfri för ungdomar och äldre.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Å

 

Åkermark

 

Kommunen behöver öka andelen närproducerat, krav- och rättvisemärkt mat i de kommunala verksamheterna. Vänsterpartiet menar att utgångspunkten måste vara att värna om och öka den biologiska mångfalden.

Vänsterpartiet menar att i vårt miljöperspektiv ligger också att ge den produktiva åker- och betesmarken status av en livsviktig resurs som måste förvaltas långsiktigt.

Vänsterpartiet vill att för att främja biologisk mångfald och värna om jordbruksmarken ska kommunen bland annat motverka att mer markytor tas i anspråk för att bygga motorvägar och köpcentra.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Ä

 

Äldreomsorg

 

Äldreomsorgen berör oss alla. Antingen är vi själva äldre och befinner oss i äldreomsorgen, vi kanske arbetar där, eller så kommer vi i många fall förr eller senare att hamna där.

Vänsterpartiet menar att en bra äldreomsorg inte bara är en välfärdsfråga utan det är också en viktig jämställdhets- fråga. De som jobbar i äldreomsorgen är till väldigt stor del kvinnor. Det är också så att när omsorgen inte fungerar så måste anhöriga ta hand om äldre familje- medlemmar och då är det oftast kvinnor som tar det ansvaret. En utbyggd och välfungerande äldreomsorg är en förutsättning för att kvinnor ska kunna delta fullt ut på arbetsmarknaden.

Vänsterpartiet vill att försöksverksamheten kring brukarinflytande i den kommunala hemtjänsten ska utvecklas.

Vänsterpartiet vill att vård och omsorg ska drivas i offentlig regi som är fri från vinstintressen.

Vänsterpartiet vill att det satsas på personal, såväl i ökat antal som på bra utbildning och bra arbetsmiljö.

Vänsterpartiet vill att fortlöpande handledning ges till personal inom hela omsorgsverksamheten.

Vänsterpartiet vill öka de äldres trygghet genom att vårdinsatserna i hemmet ska ske av så få olika personer som möjligt, bland annat genom att skapa teamgrupper.

Vänsterpartiet vill att biståndshandläggare inom äldre- omsorgen skall få utbildning om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor.

 

Vänsterpartiet Kristianstad

 

från A till Ö

 

Dagens bokstav Ö

 

Öppenhet

 

Vänsterpartiet anser att den kommunala debatten och beslutsfattandet måste ske under sådana former att alla kommunens invånare kan följa med och delta utifrån sina egna förutsättningar.

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk