artikel

Talet Magnus Åkeborn, kandidat till riksdagen, höll på första maj

Kamrater. Jag heter Magnus Åkeborn och står som etta på Vänsterpartiet Nordöstra Skånes Riksdagslista. Jag är även gruppledare i Hässleholm.

Denna dag har alltid handlat om hopp. Hoppet om förändring till en mer mänsklig, solidariskt värld. Hoppet om att när vi tillsammans höjer våra röster och ser till att vi hörs över hela världen, så kan vi sprida våra tankar och lösningar för ett bättre liv. För oss och kommande generationer. Problemen är många. Stora och små. Det kommer nya hela tiden. Men många problem hör ihop. Många problem har blivit lösta förr. Med kunskap och styrkan av att vi kan göra så mycket mer tillsammans ger mig hopp. 

 

Hela mänskligheten har genomlidit en global pandemi. Den är inte över än, även om vi och de flesta rika länder med hjälp av vaccinet och restriktioner lyckats återgå till en slags normalitet. Vi får dock inte glömma de som lidit och gått bort. I många fattiga länder pågår plågan. Procenten vaccinerade är skamligt låg. Vi måste vara solidariska och inte glömma bort dessa medmänniskors behov.

 

Vi får inte glömma våra hjältar inom vården, som kämpade varje dag, dygnet runt för att ta hand om våra sjuka. Undersköterskan, sjuksköterskan, läkaren, vårdbiträdet, hemtjänsten och all personal vars insats och arbetsmoral räddade liv och gav vård och omtanke. De kämpar fortfarande varje dag, varje natt. Vänsterpartiet vill se till att vård och omsorgspersonal får det de har rätt till. En mycket bättre arbetsmiljö. Fler kollegor. Högre lön. Förkortad arbetstid med bibehållen lön. Makt över sina scheman. Stopp för delade turer. Rätt till heltid. 

Vi måste få stopp på marknadsexperiment inom vård och omsorg som dränerar resurserna som ska gå till patienter och personal. Nätläkare, lyxkliniker och överklass vårdcentraler….lägg ner! Alla över hela landet har rätt till en jämlik och rättvis sjukvård. 

 

Även skolan är utsatt för det skadliga marknadsexperimentet. Sverige är ensamt i hela värden att tillåta vinstuttag ur friskolor som även bidrar till segregation och dränering av kommunal skolverksamhet dvs våra skattepengar. De pengarna behövs i vår gemensamma skola. Fler lärare. Mer resurser. Bättre arbetsmiljö. Vänsterpartiet kräver stopp för vinstuttag i all välfärd.

 

På bordet i riksdagen ligger nu Vänsterpartiets förslag om att ca 1 miljon pensionärer får höjd pension. Garantitillägget ger ca 750 till 1000kr mer i månaden till dem som behöver det mest. Vi fick igenom detta i samband med stadsministeromröstningen i förhandlingar med S och Mp. Nu får de andra partierna syna sina kort. Vi sviker inte Sveriges pensionärer.

 

Vi lever i oroliga tider. Krig och väpnade konflikter pågår på alldeles för många platser. Vissa har pågått i decennier andra blossar upp om och om igen. Palestina Israel eskalerar igen, Jemen, Syrien, Östafrika, Myanmar. Vad som händer i Afghanistan är dolt i förtryckets dimma.

Och nu i februari så invaderar Ryssland Ukraina. Ett vidrigt anfall mot ett tidigare broderfolk. Hänsynslöst bombar Rysslands styrkor sönder städer, byar, infrastruktur, bostadshus, sjukhus och fabriker. Civila avrättas. Kvinnor våldtas. Lögner och propaganda flödar. Miljontals kvinnor, barn och äldre flyr. Påståenden från Kreml att nynazister styr Ukraina. Vi får inte glömma att det ryska folket inte har tillgång till sanningen. Det är Putins regim som döljer den för sitt eget folk.  De ansvariga för övergreppen ska ställas till svars. Krigets hjul snurrar igen i Europa. Hur ska vi kunna få stopp på vansinnet?

 

Det är svårt att ta in. Man blir arg, ledsen och rädd. Samtidigt stolt över att vi i Sverige vill hjälpa. På olika sätt. Vi tar emot flyktingar, vi skänker pengar, vissa åker ner med förnödenheter och fyller bilen eller bussen med medmänniskor på vägen hem. Solidaritet med de drabbade. Hjälp på riktigt.

Men vi måste samtidigt sansa oss. Fredens röst kan lätt bli överröstad när rädsla och känslor kokar upp. Att i detta läge kasta oss in i Nato och överge vår alliansfrihet är inte rationellt. Är det detta ev skydd vi vill ha? Vad får vi och vad ger vi upp? Militarisering, Kärnvapen, Erdogan, Amerikansk geopolitik. En viss Trump som president vid nästa val? Låt svenska folket sätta sig in ordentligt och bilda sin egen uppfattning. Lita på demokratin.

 

Tyvärr så tar inte ett elände ut ett annat. Klimathotet är en realitet vi måste förhålla oss till. Men om vi tillsammans söker lösningar baserade på forskning så har vi, allt levande på vår jord, en chans. Tusentals lösningar, stort och smått är vårt hopp. Vi kan individuellt göra mycket, sluta konsumera så jäkla mycket, lära oss om hållbarhet och hur vi kan bidra. Men vi måste också ställa hårda krav på företag och den privilegierade delen av mänskligheten som står för mest utsläpp. Att tjäna pengar är fortfarande viktigare än planetens framtid. Vi måste satsa på fossilfri energi. Lägg tillbaka den gamla unkna dyra och farliga kärnkraften i sin slutförvaring. Satsa på sol, vind och vatten och vår förmåga att hitta vettiga lösningar för att rädda vårt gamla klot.

 

Vi lever i ett klassamhälle! Klyftan mellan de som har alla möjligheter och de som är bestulna på dessa möjligheter växer. Dessa människor möts mer sällan. Vad gör det med oss? Vad gör det med samhället?

Sköt dig själv och skit i andra! Vi måste gå andra hållet.

Vi tror på ju fler ju bättre! Tillsammans är vi starka! Soppan blir ibland godare med fler kockar!

Vi ska ta tillbaka välfärden från marknaden med sina stängda dörrar och aktieutdelningar. Nu räcker det med fusk och skatteflykt.

Med en stark rättvis välfärd så får vi alla en chans att lyckas med det vi vill här i livet.

 

 

Det finns hopp om framtiden om vi slår våra kloka huvuden ihop och låter alla vara med. Det finns styrka i kollektivet. Det finns styrka i empati. Det finns styrka i solidaritet. Alla har vi lika värde.

Rösta på Vänsterpartiet 

Socialism, feminism, antirasism och  en röd klimatomställning 

Dela den här sidan:

Kopiera länk