artikel

Interpellation

Till ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Lena Ohlsson

Nedläggning av biblioteksfilialer

Demokrati sägs ofta vara konsten att fatta beslut men minst lika viktig är konsten att lyssna. Konsten att lyssna och ge andra möjlighet att komma med synpunkter och förslag blir extra viktig ett år med en pandemi som gör att vi inte kan träffas på samma sätt som tidigare. Tyvärr har detta brustit vid ett antal tillfällen under året, allra tydligast när Slussen och de centrala specialpedagogerna försvann utan att personalen gavs en seriös möjlighet att påverka.

Nu verkar det vara dags igen när den borgerliga ledningen i kultur- och fritidsnämnden vill lägga ner två biblioteks filialer. Förutom en lång lista med besparingsförslag i våras, en lista som kom till i en helt annan tid med andra förutsättningar både ekonomiskt och diskussionsmässigt har inget hörts från de styrande partierna. Nu med mindre än 10 dagar kvar till beslut dyker förslaget upp, dock inte som ett förslag som berörda medborgare ges möjlighet att tycka till om utan långt in i nämndens handlingar utan något synligt försök till kommunikation.

De boende på Österäng och i Linderöd skall förnekas möjligheten till ett bibliotek i närheten av sitt boende, detta för att spara 120 000 :-. En summa så liten att den knappt märks bland de dryga 220 miljoner nämnden har till sitt förfogande men ett beslut med oerhörda effekter för de som drabbas. Dessa hänvisas till att ta bussen för att nå ett bibliotek, en buss de för övrigt avråds att åka om de inte absolut behöver. Därtill berörs ett antal skolor och förskolor som blir av med sina nuvarande skolbibliotek. I en tid då läsandet lyfts fram som en framgångsfaktor kommer barn i förskole- och grundskoleålder att hänvisas till samma bussar för att ta del av litteratur, teater och alla andra kulturformer som biblioteken erbjudit.

Min undran blir då, vad tycker de människor som berörs. Vad tycker personalen som idag arbetar på filialerna? Vad säger byalaget i Linderöd om att ännu en del av den kommunala servicen monteras ned? Vad säger hyresgästföreningen på Österäng om att de sista resterna av kulturutbud försvinner från området? Och vad säger de elever, pedagoger och rektorer som får sin möjlighet att bedriva undervisning försämrad? Men ingenstans hittar jag något av detta. På Kristianstadsbladets debattsidor har ett antal boende i Everöd förtjänstfullt gjort sig hörda, men i övrigt finns inga spår i varken debatt eller beslutsunderlag.

Har det gjorts några som helst försök att förankra förslaget? Har det ställts några frågor till barn- och utbildningsförvaltningen kring de extra kostnader som uppkommer för deras del? Har det ställts några frågor till de boende utan egen dator som är hänvisade till bibliotekens datorer för sin digitala kommunikation? Har det gjorts några alls försök att lyssna?

Mina frågor till Lena Ohlsson är därför:

  •   Har berörd personal på biblioteksfilialerna getts möjlighet att yttra sig?
  •   Hur säkras berörda skolor och förskolors möjlighet till skolbibliotek?
  •   Har de skolor och förskolor som berörs getts möjlighet att yttra sig?
  •   Har Barn- och utbildningsförvaltningen getts möjlighet att yttra sig?
  •   Har de boende i Linderöd och Österäng getts möjlighet att yttra sig?
    Kristianstad 2020-12-02

    För Vänsterpartiet Kristianstad

    Mikael Persson

Dela den här sidan:

Kopiera länk