artikel

Detta eviga mantra från Moderaterna och deras allierade

Detta eviga mantra från Moderaterna och deras allierade – vi har minskat utanförskapet, arbetslösheten och skapat 200 000 nya jobb sedan vi tog makten. Det säger Allianspolitiker, likt programmerade hubotar, trots att försörjningsstödet ökat med ca 30 % de senaste åren, att vi ser en dramatisk ökning av barnfattigdom, hör om galopperande sjukskrivningssiffror, procentuellt sett har en ökad arbetslöshet och växande köer i soppköken. Alliansen har nämligen ett helt eget sätt att redovisa statistik och den visar olustigt nog alltid på goda resultat. Kritiken mot hur Alliansen redovisar sin statistik är massiv och kommer från alla håll, ändå tillåts dom fortsätta med ovetenskapligt grundad redovisning av sin politik. I vissa fall har det visats sig att det inte ens går att kontrollera resultatet av deras politik. Den omfördelning av resurser från fattiga till rika som Alliansen genomfört är cynisk. Vi kan förvänta oss obehagliga konsekvenser i kölvattnet av deras sjunkande skepp.

Alliansen talar om arbetslinjen och hur viktigt det är med jobb. Ändå ökar den reella arbetslösheten trots att en omfattande lönedumpning genomförs i arbetslinjens skugga. Bidrag är fult har vi fått veta. Då menar en allianspolitiker våra omställningsförsäkringar, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Senast denna den 27/3 såg vi fullblodsekonomen och teknokraten Anders Borg berätta för oss om att sjuka, arbetslösa samt invandrare måste ta sig i kragen och fixa ett jobb istället för att ligga på sofflocket. Hans medicin mot arbetslösheten är att ta ännu mer från dessa utsatta människor för att i sin värld då skapa fler jobb. Ett resonemang som visar på stora brister i analytisk förmåga, förståelse för samhällets drivkrafter och för den delen empati.

I Alliansens bidragssverige är det de rika som får rätt till lite bidrag om de låter någon renovera deras villa, städa deras hem eller sköter deras trädgård. Rut och Rot är nämligen inkomstbaserade bidragssystem där du får mer ju bättre din ekonomi är. Nu kan de välbärgade passa på att äta billigare på krogen medan bidragen tickar in. Tillsammans med sänkningen av krogmomsen så är Rut och Rot en sammanfattning av Alliansens arbetslinje, en fantasilös och misslyckad politik märker vi idag. Förlåt glömmer jag inte FAS3, en återvändsgränd som dömer människor till träldom på obestämd tid, som motiveras hur måste man fråga Reinfeldt & Co? Nu är Rut, Rot och krogmomsen bara några exempel på Alliansens omfördelningspolitik, andra är jobbskatteavdraget, förmögenhetsskatten, fastighetsskatten, arvsskatten och otaliga skattelättnader för företagen.

Alliansens politik ökar de socioekonomiska orättvisorna i landet i en skrämmande takt.  Klyftorna mellan grupper som har och de som inte har ökar I Sverige. Svenskarna känner inte tilltro till sina myndigheter längre. Tryggheten är borta i vårt samhälle. Folk är rädda för att behöva vända sig till a-kassa eller försäkringskassa. Försäkringskassan vill helst gömma sig, tar ner skyltar och behöver anställa väktare. Ungdomarnas situation är svår med både en hög arbetslöshet och stor bostadsbrist att kämpa mot. Invandrarnas situation är ännu mer cementerad till de lägre stegen på den socioekonomiska trappan. De förpassas till segregerade områden med svåra socioekonomiska problem och med mycket små utsikter att inom överskådlig tid ta kliv uppför denna trappa. Utan trygghet och framtidshopp växer hopplösheten. Med hopplöshet kommer frustration och ilska. Allt fler mår mentalt dåligt i ett allt hårdare samhällsklimat, allt fler lever i fattigdom och detta får givetvis följdeffekter. Orättvisor är en drivande faktor i samhällen med mycket våld och kriminalitet.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, sade i UR:s serie ”Brott och Straff” vid flera tillfällen att den största och mest drivande orsaken till kriminalitet är socioekonomiska orättvisor. Det påståendet bekräftas av mängder annan forskning. Ser vi på landet USA, som har några av de största socioekonomiska orättvisorna i s.k. västvärlden, tillika idealbilden för våra allianspolitiker, så inser vi hur stort problem vi kan få med nuvarande politik. 2008 satt i USA 2,3 miljoner människor i fängelse, ca 0,8 % av befolkningen, och Sverige var ca 6 500 frihetsberövade eller ca 0,08 % av befolkningen. Tio gånger fler amerikaner sitter i fängelse jämfört med svenskar, trots ett avsevärt mycket hårdare fängelsesystem och straff. Antalet mord i Sverige har varit ganska konstant kring 100 per år, under 2000-talet ser vi t.o.m. en liten minskning, vilket innebär ca 1 mord per 100 000 invånare och år. I USA mördas ca 15 000 personer årligen, 5,5 per 100 000 invånare, en siffra som under 1990-talet var uppe i 25 000 mord per år under och på 1970-talet över 20 000 mord på ett år. Känner man till USA:s historia så förstår man varför forskare nu förväntar sig en mordvåg i landet när krigsveteraner kommer hem till ett land i ekonomiskt moras. Sverige blir allt mer likt USA med ökade socioekonomiska orättvisor. En yrkesarme som deltar i krig som syftar att skapa fred och demokrati i länder långt hemifrån. Krig som för övrigt ännu inte lett till varken fred eller demokrati i något av de attackerade länderna. Om vi strävar efter ett samhälle som liknar USA:s så kan vi vänta oss mer våld, hat och kriminalitet i vårt land, det är konsekvensen av en sådan strävan och politik.

Alliansens politik kan alltså sägas vara en viktig del av förklaringen på det våld, hat och kriminalitet vi idag ser breda ut sig över Sverige. Statistiskt så är vi långt från de siffror USA visar upp. Men ge borgarna några år till vid makten, så ska deras politik säkert kunna minska skillnaden mellan våra länder även avseende risken att utsättas för våldsbrott. Det är viktigt att förstå att allt hänger ihop, alla förändringar får automatiskt följdeffekter i samhället och att dålig politik kan få obehagliga konsekvenser.

Jimmie Lindberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk