Jämlikhet

Integrera den svenska överklassen

Vissa i Sverige blir allt rikare och får mer makt, medan andra hålls utanför och förblir maktlösa. Dagens svenska klassamhälle har en tydlig etnisk prägel. Det märks genom diskriminering och utanförskap. Den integrationspolitik som hittills förts har till stora delar misslyckats.

– Det är dags att skrota integrationspolitiken och tid för en ny politik, säger Vänsterpartiets gruppledare Ruzica Stanojevic.

Tillsammans med kommunfullmäktigekandidaterna Hanna Awad, Mirsad Mesanovic och Lars Vestlund besökte Ruzica idag ett av Kristianstads mest segregerade områden, Åhus, för att presentera rapporten Integrera också den vita överklassen. – Det som krävs är en kraftfull generell politik som garanterar rätten till arbete, utbildning och bostad, och åtgärder för att stoppa diskriminering. Det är dags att på allvar föra en politik för att utjämna klyftorna, fortsätter Ruzica.

I rapporten jämförs områden i Sveriges tre största städer. I Malmö jämför vi hur människor lever Limhamn/Bunkeflo med hur det ser ut i Rosengård. I Stockholm har vi tittat på hur man mår på Östermalm jämfört med i Rinkeby, och i Göteborg jämför vi Askim med Gunnared. – Vänsterpartiet vill inte bara stärka dem som har mindre, utan också rikta fokus mot dem som sitter på tillgångarna och makten, säger Hanna Awad.

Hela rapporten finns att ladda ner i den bifogade filen.

integrera_den_svenska_overklass.pdf

Dela den här sidan:

Kopiera länk